Happy food: které potraviny nám umějí zvednout náladu

Cítíte, že na vás předčasně jde „Sunday blues“? Zahnat jej můžete jednoduše – správnými potravinami, které dokáží nejen dodat energii, ale také pozvednout hladiny serotoninu a dopaminu, tedy hormonů štěstí a dobré nálady.
Alice Filatova
——
5. ledna 2023

Foto: Profimedia

Existují potraviny, které dokáží zlepšit naši náladu a dodat energii, aniž by měly nežádoucí vedlejší účinky? Touto otázkou se začali zabývat výzkumníci, kteří zkoumají vztah mezi výživou a duševním zdravím. Je důležité si uvědomit, že náladu může ovlivňovat mnoho faktorů – stres, nedostatek spánku, nedostatky některých vitamínů nebo i vážnější fyzické poruchy (jako špatná funkce štítné žlázy). I přesto však byli výzkumníci schopni prokázat, že některé potraviny zlepšují celkové zdraví mozku a mají pozitivní vliv na některé typy poruch nálady. Které to jsou?

Banány ​​

Toto zřejmě nejrozšířenější tropické ovoce má vysoký obsah vitaminu B6, který pomáhá syntetizovat neurotransmitery navozující dobrý pocit, jako je dopamin aka „hormon dobré nálady“ a serotonin aka „hormon štěstí“.  Banány mají ale vliv také na naši mikrofóru a inzulin. V první řadě jeden velký banán obsahuje okolo 15 gramů cukru a 3,5 gramu vlákniny. 
Cukr, který je ve spojení s vlákninou, se do krevního oběhu uvolňuje pomalu, což znamená, že lépe reguluje náladu a energii. Navíc nezralé banány se zelenou slupkou jsou bohaté na rezistentní škrob a pektin. Tyto sloučeniny působí jako prebiotické živiny, které vyživují dobré bakterie v trávicím traktu. A zdravá střevní mikroflóra je napřímo spojena s mozkovou činností a nižší mírou poruch nálady.

Káva

Kofein obsažený v kávě blokuje adenosin, který během dne v mozku hromadí a následně vyvolává pocity ospalosti a únavy. Káva navíc zvyšuje uvolňování dopaminu a noradrenalinu, které zlepšují náladu. Studie o 72 účastnících potvrdila, že ti, kteří konzumovali kávu s kofeinem i bez, měli výrazně lepší náladu než ti, kteří pili placebo. 

Hořká čokoláda

Na rozdíl od mléčné čokolády, která obsahuje přidané složky jako palmový a kokosový tuk a také cukr, hořká čokoláda s vysokým množstvím kakaa je výrazně prospěšnější pro naše tělo. Kakaové boby jako takové obsahují kofein, teobromin a N-acylethanolamin – látku chemicky podobnou kanabinoidům, která dokáže zlepšit náladu (byť se odborníci stále přou, do jaké míry vyvolává látka v těle fyzickou odezvu). Krom toho, že na nás konzumace čokolády může mít už jenom prostý placebo efekt (jelikož je sladká, voňavá a chutná), obsahuje vysoké množství flavonoidů, které prokazatelně zvyšují průtok krve mozkem, snižují záněty a posilují zdraví mozku, což může podporovat regulaci nálady. A dávkování? V ideálním případě 1–2 čtverečky denně s ohledem na to, že by čokoláda měla obsahovat minimálně 70 % kakaové sušiny. Naštěstí plato hořké čokolády má větší čtverečky než té mléčné, a to je #WinWin. 

Tučné ryby

Omega-3 mastné kyseliny jsou skupinou esenciálních tuků, které musíme získávat skrze jídelníček – tělo si tuto důležitou látku neumí vyrobit samo.  Zřejmě největší množství této látky najdeme v tučných rybách – obsahuje ji makrela, tresčí játra, sleď, losos, tuňák, ale také lněná nebo chia semínka a vlašské ořechy. Všechny tyto potraviny obsahují dva typy omega-3: kyselinu dokosahexaenovou (DHA) a kyselinu eikosapentaenovou (EPA), které mají podle výzkumů pozitivní vliv na redukci míry deprese. 
Podle některých výzkumů a klinických studií bylo dokázáno, že konzumace omega-3 ve formě rybího oleje (který byl některým z nás v dětství vnucován rodiči každý den) snižuje deprese a citlivost k náchylnosti k ní. Ačkoliv neexistuje žádné unifikované dávkování pro všechny, většina odborníků se shoduje na obecném množství 250–500 mg kombinovaných EPA a DHA denně.  Znamená to, že byste rozhodně měli zařadit 100 g ryby a/nebo semínek do svého jídelníčku, a to ideálně několikrát týdně.

Luštěniny 

Primárně čočka a fazole jsou skvělým zdrojem vitamínů skupiny B – ty zvyšují hladinu serotoninu, dopaminu a noradrenalinu, které jsou zodpovědné za naši dobrou náladu. K zvýšení hladiny „hormonů štěstí“ ale přispívají i jiné složky obsažené v luštěninách, jako je například zinek, hořčík nebo selen. Nízká hladina těchto vitamínů, zejména B12 a folátu, je spojována s poruchami nálady, jako jsou například deprese.

Fermentované (kvašené) potraviny

Kysané zelí, kimči, jogurt, kefír a kombucha jsou považovány za jedny z nejlepších „brainfood“ – podporují totiž zdraví střevní mikroflóry, která má na starosti celý náš imunitní systém, ale i mozkové funkce. Studie totiž naznačují, že existuje přímá spojitost mezi zdravím střev (neboli vyváženým střevním mikrobiomem) a nízkou mírou deprese. Během procesu fermentace (neboli kvašení) vznikají probiotika. Tyto živé mikroorganismy podporují růst zdravých bakterií ve střevech a mohou zvyšovat hladinu serotoninu, který ovlivňuje náladu, reakci na stres, chuť k jídlu i sexuální apetit. Až 90 % tohoto „hormonu štěstí“ je produkováno právě ve střevech. 
Jejich zařazení do jídelníčku je navíc jednoduché – jogurt k snídani, kombucha k obědu místo sladkého čaje a kimči k večeři. 

Oves

Jeden z nejlepších (a nejčistších) druhů vlákniny je dokonalou a univerzální snídaní, kterou si můžete připravit na mnoho způsobů – v podobě ovesné kaše,  domácího pečeného müsli nebo třeba jako ovesné lívance. Vláknina pomáhá zpomalit trávení sacharidů, čímž umožňuje postupné uvolňování cukru do krevního oběhu – hladina energie tak vydrží déle stabilní, což se projevilo nejen na krevních testech, ale také na osobních pocitech lidí, kteří v rámci výzkumu konzumovali každé ráno přibližně 6 g čisté vlákniny (tedy 80 g ovesných vloček).  
Oves je také (na rozdíl od jiných celozrnných potravin) velmi dobrým zdrojem železa, jehož nedostatek může způsobovat anémii (neboli chudokrevnost), která se projevuje únavou, malátností a poruchou nálady. 
Pokud tedy denně zařadíte do svého jídelníčku šálek (tedy asi 80 gramů) ovesných vloček (nikoliv müsli), které smícháte s jogurtem, banánem a semínky chia nebo vlašskými ořechy, denní dávka dobré nálady vás nemine.

Bobule a lesní plody 

Bobulovité plody obsahují širokou škálu antioxidantů a fenolových sloučenin, které hrají klíčovou roli v boji proti oxidačnímu stresu způsobujícímu nerovnováhu škodlivých sloučenin v těle. Některé studie potvrzují, že konzumace většího množství ovoce a zeleniny je spojena s nižší mírou depresí. Obzvláště borůvky obsahují antokyany – přirozené pigmenty fialovomodré barvy, které můžeme mimochodem najít i ve fialových bramborách a fialovém květáku. Právě antokyanům se podle jedné studie přisuzuje snížení rizika deprese o 39 %.  
Lesní plody ani nemusíte konzumovat čerstvé, stačí klidně v mražené podobě. Zamrazují se totiž v době nejvyšší zralosti, aby si zachovaly maximální množství antioxidantů. 

Ořechy a semínka 

Mandle, kešu, arašídy, vlašské ořechy, stejně jako dýňová, sezamová a slunečnicová semínka obsahují tryptofan – aminokyselinu zodpovědnou za tvorbu serotoninu. To potvrdila desetiletá studie skoro s šestnácti tisíci partcipanty, kteří vykazovali o 23 % nižší riziko deprese v souvislosti s konzumací ořechů. Je tu ale klíčový i obsah zinku a selenu, jejichž nedostatek je podle studií spojován s vyšší mírou depresí. 

Alice Filatova

Lifehacky slavných, dobré a zdravé jídlo a (kultovní) filmy jsou její hlavní obsesí, o kterou se ráda podělí s čtenářkami Harper’s Bazaar.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu