Food of the month: zelí
Foto: Salvatore Ferragamo
Foto: Salvatore Ferragamo
Zmínky o kysaném zelí coby součásti kuchyně můžeme dohledat už v Číně před více než 2 000 lety. Tehdy bylo kvašení jednou z metod, jak zabránit rychlému kažení potravin. Je obzvláště výživné, protože prochází fermentací – procesem, během kterého mikroorganismy na zelí tráví jeho přírodní cukry a přeměňují je na oxid uhličitý a organické kyseliny. Proces začíná, když se přírodní bakterie dostanou do kontaktu s cukry v zelí. Tak vzniknou podmínky podporující růst prospěšných bakterií – probiotik, které můžeme jinak nalézt v kefíru nebo jogurtech. Jedná se o prospěšné bakterie, které podporují funkci střev vstřebávat vitamíny a minerály z potravin. Samotné kysané zelí je navíc univerzální potravinou, kterou můžete konzumvat samostatně i jako přílohu, má minimum kalorií a zasytí vás na dlouhou dobu. Co všechno umí kysané zelí nabídnout a na co si naopak dát pozor?
Za pevnost a lesk našich vlasů a nehtů je zodpovědný niacin nebo také vitamin B3 i kyselina pantotenová aka vitamin B5 – ten je nezbytný pro buněčnou energii a zdravou barvu vlasů. Správná mikroflóra v trávicím traktu je klíčová pro silný imunitní systém – je mimo jiné účinnou prevencí před záněty, které se následně projevují i na naší kůži.
Kysané zelí neobsahuje takřka žádné kalorie, a díky vysokému podílu vlákniny dokáže naše tělo zasytit na dlouhou dobu. Z různých studií navíc vyplývá, že účastníci, kterým byly podávány potraviny nebo doplňky stravy bohaté na probiotika, zhubli více než ti, kterým bylo podáváno placebo. Podle jiných zdrojů zase probiotika brání hromadění tuku v těle – to potvrdila studie, při které skupina konzumující probiotika přibrala o 50 % méně tuku než kontrolní skupina.
Kysané zelí můžeme bezpochyby nazvat superpotravinou, jelikož 140 g obsahuje pouhých 27 kalorií, jen 6 g sacharidu a žádné tuky. Obsahuje také sodík, vitamíny B, C a K, železo, kyselinu listovou, mangan i draslík – přičemž u sodíku a vitamínu C se jedná o skoro polovinu denní doporučené dávky.
Podle studií naše střevní flóra obsahuje přes 100 miliard mikroorganismů. Probiotika obsažená v kysaném zelí podporují funkci zdravých bakterií v našem těle, které chrání naše tělo před škodlivými látkami, toxiny a „špatnými“ bakteriemi. Jako vedlejší efekt tak podle výzkumů tato probiotika pomáhají zlepšovat trávení – kysané zelí obsahuje řadu enzymů, které pomáhají rozkládat živiny na lépe stravitelné molekuly. Mohou také snižovat plynatost a regulovat zažívací potíže spojené s Crohnovou chorobou a kolitidou.
Vědci zjistili, že mezi střevy a mozkem existuje přímé propojení – některý typ bakterií přítomných ve střevech může mít schopnost vysílat zprávy do mozku a ovlivňovat tak jeho fungování a také naše psychické stavy. Zelí totiž zvyšuje vstřebávání minerálů regulujících náladu ve střevech, včetně hořčíku a zinku. Bylo také zjištěno, že probiotika pomáhají zlepšovat paměť a snižovat příznaky úzkosti, deprese, autismu, a dokonce i OCD (obsedantně-kompulzivní poruchy). Důležité je však mít na paměti, že kysané zelí se může připravovat různými způsoby – může tak obsahovat vysoký podíl sodíku nebo dráždivých elementů jako histamin (vůči kterému mají někteří intoleranci). Vědci tak varují, že sloučeniny v kysaném zelí mohou interagovat s inhibitory monoaminooxidázy (MAOI), což je typ léků předepisovaných k léčbě deprese, úzkostných poruch a Parkinsonovy choroby. Z toho důvodu je důležité se před konzumací kysaného zelí poradit s lékařem o tom, v jaké míře (a jak často) pro vás může být prospěšné a v jaké již ne.
Chcete si jej připravit doma? Pro základní recept vám stačí jen samotné zelí a mořská sůl. Můžete však podle chuti přidat kmín, česnek a/nebo mrkev.
Nakrájejte listy zelí (bez košťálu) na tenké nudličky, rovnoměrně osolte a následně dřevěným tloučkem (či jinou kuchyňkou pomůckou s plochým koncem) tlačte tuto směs dolů – musí změknout a pustit šťávu. Směs následně umístěte do čisté a suché nádoby tak, aby šťáva převyšovala zelí o cca 5 cm, a bezpečně uzavřete (nejlepší je páková sklenice). Nenaplňujte sklenici již po okraj, jelikož bude uvolňovat oxid uhličitý a zelí bude nabírat na objemu. Na 2–3 dny nechte sklenici v pokojové teplotě a následně zkonzumujte nebo přeneste do chladu.