Vege-sabotáž: po které zelenině můžete ve skutečnosti přibírat?

Kukuřice, hrášek nebo červená řepa mohou být v nadměrném množství veřejní nepřátelé č. 1.
Alice Filatova
——
25. listopadu 2022

Foto: Monclear

Duo protein a zelenina vždy bylo dokonalou kombinací pro udržení linie či shození nadbytečných kil. Avšak ve větším množství mohou sabotovat hubnutí či dokonce přispívat k přibírání váhy. Byť na první pohled mohou působit jako #dietfriendly varianta, ve skutečnosti obsahují velké množství škrobu, a při neomezené konzumaci vám udělají spíše medvědí službu. Vlivem trávicích enzymů se škrob štěpí na cukr, stejně jako v dezertech. Škrobová zelenina vyvolává uvolňování inzulínu, a tím i zvýšený pocit hladu. Následně jíte větší množství, což na dietu působí kontraproduktivně. To potvrdila i Harvardská studie trvající 24 let. Výzkumníci prokázali, že lidé, kteří jedli více škrobnatých potravin, přibývali na váze, na rozdíl od těch, kteří dávali přednost jiným „zeleným“ potravinám. Na přehnanou konzumaci které zeleniny si proto musíme dát pozor?

Bílé brambory a batáty

Brambory jsou nejuniverzálnější přílohou, která je však velmi často podceňována v rámci efektu na naši figuru. Aneb ano, hranolky jsou sice veganské jídlo, ale ani v nejmenším tělu nepřispívají – jsou to jednoduché sacharidy, které tělo musí bez milosti spálit pro výrobu energie. Podobně jsou na tom i sladké brambory neboli batáty. Je pravda, že se doporučují jako zdravější alternativa brambor, ale je to dáno především tím, že mají schopnost nás zasytit na delší domu – jedná se tak o stejný efekt jako například u celozrnných těstovin. Jejich kalorická hodnota není nutně nižší než u pšeničných, avšak nezpůsobují tak rychlé skoky krevního cukru.

Mrkev

Tuto zeleninu rozhodně není třeba dávat na seznam nepřátel – obsahuje vysoký podíl vlákniny a zdravých látek, které naše tělo bezesporu potřebuje. Nepochybně je také lepší dopřát si balení baby mrkve, než spořádat balík křupek, avšak i zde je potřeba si dát pozor. V této zelenině se totiž nachází sacharóza – sladidlo, které si můžete koupit v obchodě. Po konzumaci onoho balení baby karotky nebo vypití mrkvového freshe tak můžete dostat ještě větší hlad – tedy mrkev vás tak místo zasycení může o to více popudit k jídlu.

Červená řepa

Nutno říci, že řepa je skvělou potravinou při zažívacích potížích a obsahuje mnoho prospěšných látek, které naše tělo potřebuje. Obsahuje však také vysoké množství sacharidů, škrobu a cukru. Podle dietoložky Maschy Davis tak může dojít ke zvýšení hladiny cukru v krvi: „To povede k metabolické reakci, která může stimulovat ukládání tuku a přibývání na váze.“ Rozhodně se není třeba stresovat, pokud jíte přiměřené množství řepy v salátu, avšak vnímat ji jako nekalorickou svačinu, kterou můžete jíst v neomezené kvantitě, se nemusí vyplatit.

Hrášek 

Je to zelené, ale zcela nevinné to není. Rozhodně obsahuje živiny, které naše tělo potřebuje, ale má také vysoký obsah sacharidů a kalorie se mohou rychle sčítat. Navíc v této roční době ji najdeme pouze v konzervovaném provedení. „Škrobovou zeleninu musíme považovat za potravinu, u které si musíme hlídat porce, podobně jako u jiných potravin bohatých na sacharidy,“ říká dietoložka Amanda Baker Lemein. Podle ní jediná zelenina, kterou můžeme konzumovat v neomezeném množství, jsou artyčoky, chřest, brokolice a květák.

Kukuřice 

Pokud se snažíte zhubnout, měli byste podle doktorky Kyrin Dunston ze svého jídelníčku zcela vyřadit kukuřici. Sladká kukuřice totiž obsahuje (už podle názvu) velké množství cukru, který podle Dunston narušuje rovnováhu hormonů, včetně inzulinu a kortizolu. „To tělu signalizuje, aby ukládalo kalorie jako tuk, čímž se přibývá na váze.“ Kukuřice je navíc pro některé lidi velmi složitá na trávení – vyvolává nadýmání, bolesti břicha a zhoršuje zažívání. Do salátu pro zpestřeni? Klidně. Tři klasy každý večer u televize? #NoThanks

Objednejte si předplatné Harper‘s Bazaar

Časopis Harper‘s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu