Ne náhodou patří mrkev mezi velmi oblíbenou zeleninu. Posiluje imunitní systém, rozjasňuje pleť, zlepšuje zubní sklovinu a zpomaluje stárnutí. Nejlépe přitom chutná teď, v zimě, kdy je krásně sladká a sytě oranžová.
Studnice vitamínů a minerálů
Právě barva signalizuje zdraví, protože je příznakem přítomnosti důležitého antioxidantu betakarotenu, který je v mrkvi výrazně zastoupen. Krom toho je tato zelenina bohatá i na vitaminy B, C, D, E a K, z minerálů pak na sodík, hořčík, křemík, vápník i železo. Za její lahodnou chuť je zodpovědný vysoký obsah sacharidů, který se během zrání a růstu postupně snižuje. Výborná je tedy mladá, ať už syrová, nebo tepelně opracovaná.
Skvělá na imunitu i hubnutí
Tato na první pohled levná a obyčejná zelenina toho umí víc než dost. Působí totiž jako prevence proti rakovině, podporuje imunitní systém a pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Díky provitamínu A výrazně zlepšuje stav pleti, vyživuje sítnici a zajišťuje, aby fungovala správně. „Pokud ji navíc konzumujete pravidelně, může vám výrazně klesnout cholesterol,“ podotýká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal. To dokazuje i vědecká studie z Wolfsonovy gastrointestinální laboratoře v Edinburghu, při níž těm, kteří každý den konzumovali syrovou mrkev (cca 200 g), klesla hladina cholesterolu až o 11 %.

Miláček dietologů
Mrkev je taky jedním z nejosvědčenějších pomocníků při hubnutí. Obsahuje totiž velké množství vlákniny, která pomáhá zrychlit metabolismus a zároveň dodává tělu pocit sytosti. „Kromě uvedených prospěšných látek je bohatá i na bílkoviny a má asi 6 % sacharidů. Z celých 90 % ji ale tvoří voda. Je proto velmi málo kalorická, ve 100 g mrkve zkonzumujete asi 120 kJ,“ zmiňuje Koukal. Není divu, že většina diet je plná mrkvových receptů, ať už jsou to polévky, saláty, nebo čerstvé šťávy. Říká se totiž, že kalorická hodnota mrkve je záporná, protože k jejímu strávení vydá tělo více energie, než z ní získá.

Zpomaluje stárnutí pleti Pokud si mrkev dopřáváte pravidelně, odrazí se to nejen na vašem zdraví, ale i na pokožce. Tato kořenová zelenina je totiž plná vitamínu C, který pomáhá produkovat kolagen – protein, jenž má zásadní význam pro udržení pružnosti a elasticity kůže.
Tip Harper's Bazaar: Použít ji však můžete i zvenčí, třeba jako rychlou a jednoduchou masku: mrkev rozmixujte s medem, naneste na pleť a nechte 10–15 minut působit. Zatímco med má antiseptické a antibakteriální vlastnosti, které bojují proti akné a vyrážkám, mrkev obnovuje odumřelé kožní buňky, což pomůže redukovat výskyt tmavých skvrn.

Kolik mrkve je tak akorát?
Obecně se má za to, že jedna mrkev denně je tak akorát. Perfektně si tak pročistíte tělo, posílíte imunitu, zpevníte kosti a snížíte riziko mnoha nemocí včetně rakoviny slinivky nebo Alzheimera. Avšak nejen syrová, ale i její šťáva má stejné pozitivní účinky na lidský organismus. Doporučuje se konzumovat jak syrová, tak dušená na olivovém oleji nebo připravená na páře, čímž neztrácí téměř žádné výživové látky.