Co jíst k večeři, abyste se vyhnuli ranním otokům
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Než začneme psát o tom, které potraviny mohou zabránit otokům, je nejprve důležité pochopit, co vůbec otoky jsou a co je jejich hlavní příčinou.
Otok je nadměrné hromadění tekutiny v tělesných tkáních. A to bohužel není vždy způsobeno přílišným množstvím soli nebo špatně sestavenou stravou. Mezi další příčiny ranních otoků také patří:
Vyhýbání se soli může v některých případech naopak výskyt otoků zvýšit. Nedostatek soli nutí tělo zadržovat přijatý sodík a draslík z jakékoli potravy, která se dostane do žaludku. Schéma je jednoduché: zadržování sodíku vede k zadržování vody, což následně vede k otokům.
Stolní sůl by měla být ve stravě zastoupena v množství přibližně do 5 g denně. A hlavně nezapomínejte na vodu – můžete a měli byste ji pít, kdykoli pocítíte žízeň. Pokud jsou otoky způsobeny nedostatkem tekutin v těle, můžete situaci změnit a otoků se zbavit během 1 až 2 měsíců.
Během večerního jídla byste se měli vyhnout tučným, kořeněným a smaženým jídlům a potravinám s barvivy a konzervanty.
Co místo toho zařadit do jídelníčku:
Z večerního jídelníčku by neměly být vyloučeny mléčné výrobky. Jen dbejte na to, aby měly nízký obsah tuku: 2–5 %.
Zeleninový salát
Špenát, paprika, rajčata, ředkvičky, vařené krůtí maso, 1–2 lžičky olivového oleje. Do zálivky můžete přidat několik kapek přírodní citronové nebo limetkové šťávy.
Krevetový salát
Krevety, 2 vařené žloutky, plátky zeleného celeru, rukola nebo listy římského salátu. Stačí posypat sezamovými semínky a zalít olivovým olejem.