Co jíst k večeři, abyste se vyhnuli ranním otokům

Mnohé z nás trápí ranní otoky obličeje a těla, kterých se snažíme zbavit rychlomasážemi, krémy, maskami anebo každodenní eliminací soli v našem jídelníčku. Jaké potraviny nám v tom mohou pomoci?
Yelyzaveta Topukh
——
10. března 2023

Foto: Getty Images

Než začneme psát o tom, které potraviny mohou zabránit otokům, je nejprve důležité pochopit, co vůbec otoky jsou a co je jejich hlavní příčinou.
Otok je nadměrné hromadění tekutiny v tělesných tkáních. A to bohužel není vždy způsobeno přílišným množstvím soli nebo špatně sestavenou stravou. Mezi další příčiny ranních otoků také patří:

  • Hormonální nerovnováha,
  • nesprávný typ antikoncepčních pilulek,
  • alergické reakce,
  • zvýšený žilní tlak,
  • avitaminóza,
  • zejména nedostatek vitamínu C a D,
  • záněty a bakteriální infekce,
  • nerovnováha vody a soli v těle v důsledku odmítání sacharidů,
  • problémy s ledvinami.

Všechno je to o sodíku (?) 

Vyhýbání se soli může v některých případech naopak výskyt otoků zvýšit. Nedostatek soli nutí tělo zadržovat přijatý sodík a draslík z jakékoli potravy, která se dostane do žaludku. Schéma je jednoduché: zadržování sodíku vede k zadržování vody, což následně vede k otokům. 

Stolní sůl by měla být ve stravě zastoupena v množství přibližně do 5 g denně. A hlavně nezapomínejte na vodu – můžete a měli byste ji pít, kdykoli pocítíte žízeň. Pokud jsou otoky způsobeny nedostatkem tekutin v těle, můžete situaci změnit a otoků se zbavit během 1 až 2 měsíců.

Potraviny, které pomohou

Během večerního jídla byste se měli vyhnout tučným, kořeněným a smaženým jídlům a potravinám s barvivy a konzervanty.

Co místo toho zařadit do jídelníčku:

  • více zeleniny: petržel, špenát, cibuli;
  • potraviny bohaté na vitamín C: papriky, jablka, pomeranče, květák a kysané zelí;
  • potraviny obsahující tryptofan: krůtí maso, vejce, ryby, mořské plody, ječmen, sezamová semínka, ředkvičky, rajčata.

Z večerního jídelníčku by neměly být vyloučeny mléčné výrobky. Jen dbejte na to, aby měly nízký obsah tuku: 2–5 %.

Tip na zdravé večeře 

Zeleninový salát
Špenát, paprika, rajčata, ředkvičky, vařené krůtí maso, 1–2 lžičky olivového oleje. Do zálivky můžete přidat několik kapek přírodní citronové nebo limetkové šťávy. 

Krevetový salát
Krevety, 2 vařené žloutky, plátky zeleného celeru, rukola nebo listy římského salátu. Stačí posypat sezamovými semínky a zalít olivovým olejem.

Objednejte si předplatné Harper‘s Bazaar

Časopis Harper‘s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu