Zrána si můžete dát opravdu cokoliv, jelikož energii ze snídaně zaručeně spálíte během dne do poslední kalorie. Existují však potraviny, které není dobré jíst nalačno coby první jídlo dne – to platí i pro ty, kteří snídani například nestíhají a volí tyto potraviny jako první jídlo kdykoliv během dne. Neznamená to, že byste se jim měli zcela vyhýbat. Obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, ale je dobré mít na paměti, že (nejen) osobám s citlivým žaludkem by mohly znepříjemnit den – navodit pocit pálení žáhy nebo zvýšit citlivost na únavu.
Citrusy
Narozdíl od šťávy citronu, která se doporučuje ráno nalačno pro zklidnění žaludku a narovnání pH, dělají pomeranče a grapefruity kupodivu opak. Mohou tak přispět ke zvýšení kyselosti a šťáv, které budou dráždit jícen. Byť jsou skvělým zdrojem vitamínu C, retro snídani v podobě půl grepu raději vyměňte za sklenici vlažné vody s trochou citronové šťávy.

Káva
Káva již od poloviny 17. století patří do našich jídelníčků – dokáže nastartovat náš den, božsky voní a zároveň slouží jako skvělá záminka pro to vidět naše přátele a známé. Po probuzení navozuje bdělý stav tím, že blokuje receptory adenosinu, a tak tvoří pomyslnou bariéru, která zabraňuje únavě a ospalosti. Nicméně účinek kofeinu časem vyprchá (cca 10 h), a tím jsme zase unavenější a méně bdělí.. Doporučuje se proto konzumovat kávu až po hodině a půl od probuzení – naše únava tak opadne a citlivost na vedlejší účinky se výrazně zredukují.

Hrušky
Toto ovoce má fantastické účinky na naše zažívání a díky vysokému obsahu vlákniny je naprosto nepostradatelnou součástí našeho jídelníčku. Co se však týče jeho konzumace hned zrána, není to tak úplně dobrý nápad pro ty, kteří mají citlivou sliznici žaludku. Právě onen vysoký obsah prospěšné vlákniny může silně potrápit žaludek. Doporučuje se proto jíst k obědu jako hlavní chod (nejlépe se salátem a/nebo teplým camembertem) nebo dezert.
Studené sycené nápoje
Kdo z nás nezná recept na ranní vyprošťovák v podobě Pepsi nebo Coca-Coly, který mnohdy zázračně vyléčí i tu nejhorší kocovinu. Pochopitelně v těchto výjimečných situacích se musíme zkrátka držet toho, co funguje. Co se ale týče našich ostatních rán, sycené nápoje zužují žaludeční cévy a zhoršují místní krevní oběh, což ztěžuje trávení potravy. Nemluvě o množství cukru, které rychle vystřelí nahoru a po krátké době spadne ještě rychleji na bod mrazu – spolu s naší energií. Lehce studená voda s plátkem citronu vám zažene žízeň lépe než jakékoliv bublinky (vyjma leda mimosy, ale tu si nechme na brunch).

Cukrovinky
Sladké snídaně rozhodně není třeba nijak démonizovat. Ovesná kaše s ovocem, tvarohové lívance, ba třeba i palačinky jsou stále zdravou variantou, kterou můžeme jíst ráno bez výčitek. Pokud si je však nezaléváte kupou javorového sirupu nebo nutelou. Konzumace nadměrně sladkých jídel (a to včetně müsli nebo sladkých cereálií) nalačno může vystřelit hladinu glukózy v krvi, čímž se rychle uvolní inzulin a následně rychle spadne. Rychleji tak budeme mít znovu hlad.

Pikantní jídlo
Milovníci ostrých jídel mohou mít tendenci dávat si pálivé papričky do ranní omelety – ty však obsahují kapsaicin, který dráždí sliznici, a následně způsobuje křeče v břiše. Jíst proto pálivá jídla po ránu nebo jako první jídlo za den (v případě, že jste nestihli snídani) může mít velmi špatný efekt na vaše zažívání. #LetsNot
