Imunita 101: česnek

Chrání imunitu, zbavuje tělo těžkých kovů a infekcí a pomáhá redukovat záněty. Zlepšuje sportovní výkon, a hlavně je dokonalým pomocníkem do kuchyně. Čím vším nám česnek prospívá a jak si během chvilky doma vytvořit česnekový konfit?
Alice Filatova
——
3. ledna 2023

Foto: Acne Studios

Každoroční sezóna infekcí a virů v tuto chvíli vrcholí, a proto je třeba využít všech přírodních prostředků k posílení imunity. V našem jídelníčku proto hlavně v tomto období nesmí chybět česnek, jehož pozitivní účinky známe nejen díky „babským radám“, ale také mnoha světovým studiím.

Pro olympiky i proti upírům 

Česnek je součástí naší stravy již tisíce let. Předpokládá se, že jej jako první začali pěstovat Sumerové na pobřeží Středozemního moře před více než 5 000 lety. Jiné verze historických bádání však tvrdí, že má původ v Kazachstánu nebo Uzbekistánu. O této zázračné rostlině každopádně věděli již Egypťané, Babyloňané, Řekové, Římané a Číňané, kteří jej aktivně používali nejen v kuchyni, ale i v léčivých procedurách.

V Egyptě byl česnek známý pro své výživné vlastnosti a pokládal se za posvátnou rostlinu, jejíž podobiznu archeologové našli dokonce na hrobce egyptského aristokrata Cheopse. V Řecku jej jedli olympijští sportovci pro zvýšení svého výkonu, římští zemědělci jej pěstovali jako potravinu pro posílení. A Galové? Ti ve středověku se stroužkem česneku potírali rty následníkům trůnu, aby byli chráněni před zlem. 
Coby ochrana od všeho zlého se také stal populárním symbolem v knihách a filmech – jako účinnou ochranu proti upírům jej ve své knize zmínil Bram Stoker, tvůrce bájné postavy Dracula a autor stejnojmenného románu. Stocker si ale vlastnosti této rostliny jen tak nevymyslel – ve svém mládí sbíral folklor (bajky a povídky) po celé Evropě. Hned v několika zemích se setkal s podobnými případy víry vesničanů v „nemrtvé“, před kterými se chránili právě konzumací česneku a jeho věšením ve svých příbytcích.

Vitamíny a prospěšné látky

Česnek obsahuje vitamíny B-1, B-6 a C. Vitamin B-1(známý jako thiamin) je nezbytný pro přeměnu glukózy na energii a vitamin B-6 (pyrodoxin) je nezbytný pro zdravé fungování červených krvinek, metabolismu sacharidů a bílkovin a také pro podporu tvorby některých hormonů a chemických látek v mozku. Vitamin C coby antioxidant podporuje imunitní systém a zbavuje buňky volných radikálů, které mohou přispívat k riziku srdečních onemocnění, mrtvice a některých druhů rakoviny.

Účinky česneku na naše tělo

Vědci dnes vědí, že většina zdraví prospěšných účinků česneku je způsobena sirnými sloučeninami, které vznikají při žvýkání stroužku česneku, respektive jeho drcení a kontaktu s našimi slinami. Dostávají se následně do našeho traktu, kde poté distribuují prospěšné látky po celém těle.  Studie zjistily, že užívání česnekových doplňků a drceného, stařeného česneku na denní bázi dokáže efektivně snížit počet dní příznaků nachlazení a chřipky, a to o více než 60 procent. Tedy lidé nekonzumující česnek denně byli nemocní po dobu 5 dnů, zatímco lidé konzumující česnek na denní bázi byli nemocní přibližně 1,5 dne.

Vysoké dávky česneku například v rámci časté konzumace kořeněných jídel chrání před poškozením orgánů těžkými kovy. Dokáže nás také ochránit před bolestmi hlavy a v neposlední řadě je doktory doporučován osobám s vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu.

Jeho schopnosti bojovat s infekcemi se ale nelimitují pouze na vnitřní procesy – česnek je efektivním škůdcem zánětů, které se projevují na naší pokožce. Doslova vypaluje bakterie a viry, a byť se nedoporučuje aplikovat přímo na pupínky a infekce, pomáhá s těmito problémy bojovat zevnitř.

V rámci studie efektu česneku na srdce bylo prokázáno, že těm, kteří užívali česnekový olej po dobu 6 týdnů, se snížila maximální tepová frekvence o 12 % a zlepšila se jejich výkonnost při cvičení. 

Pozitivní účinky česneku na zvýšení sportovní výkonnosti a snížení tělesné únavy (během i po) cvičení byly v minulosti také nejednou prokázány.


V jaké formě česnek nejlépe konzumovat? 

Možností je spousta – ať už v syrové, či pečené formě, nebo i v podobě oleje, vše je tělu prospěšné. Čerstvý je skvělý coby přísada do (zálivek) salátů nebo z něj můžete vytvořit fantastické pesto – stačí rozmixovat s vaší oblíbenou bylinou (např. koriandr, petržel, bazalka nebo kopr), piniovými oříšky a trochou parmazánu – et voilà!

Tip Harper's Bazaar: Česnekový konfit 

Tuto jednoduchou a univerzální přísadu si připravíte sami doma během chvilky, a navíc se již nebudete muset strachovat „dračího dechu“. Oloupané stroužky česneku z přibližně pěti hlaviček umístíte do hluboké nádoby a zalijete olivovým olejem tak, aby byly zcela pod hladinou. Můžete případně dodat pár snítků tymiánu a rozmarýnu nebo chilli. Poté necháte péct v troubě 2 hodiny na 90 stupňů. Získáte tak domácí česnekový olej, který můžete používat do těstovin, na pečení zeleniny i masa, ale také jako samotný pečený česnek. Ten bude skvělou a univerzální přísadou do polévek, dresinků a dipů, ale klidně i jednoduše na chleba jako paté. V lednici vám totiž vydrží až dva týdny. Bon appetit!

Objednejte si předplatné Harper‘s Bazaar

Časopis Harper‘s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu