Imunita 101: česnek
Foto: Acne Studios
Foto: Acne Studios
Každoroční sezóna infekcí a virů v tuto chvíli vrcholí, a proto je třeba využít všech přírodních prostředků k posílení imunity. V našem jídelníčku proto hlavně v tomto období nesmí chybět česnek, jehož pozitivní účinky známe nejen díky „babským radám“, ale také mnoha světovým studiím.
Česnek je součástí naší stravy již tisíce let. Předpokládá se, že jej jako první začali pěstovat Sumerové na pobřeží Středozemního moře před více než 5 000 lety. Jiné verze historických bádání však tvrdí, že má původ v Kazachstánu nebo Uzbekistánu. O této zázračné rostlině každopádně věděli již Egypťané, Babyloňané, Řekové, Římané a Číňané, kteří jej aktivně používali nejen v kuchyni, ale i v léčivých procedurách.
V Egyptě byl česnek známý pro své výživné vlastnosti a pokládal se za posvátnou rostlinu, jejíž podobiznu archeologové našli dokonce na hrobce egyptského aristokrata Cheopse. V Řecku jej jedli olympijští sportovci pro zvýšení svého výkonu, římští zemědělci jej pěstovali jako potravinu pro posílení. A Galové? Ti ve středověku se stroužkem česneku potírali rty následníkům trůnu, aby byli chráněni před zlem.
Coby ochrana od všeho zlého se také stal populárním symbolem v knihách a filmech – jako účinnou ochranu proti upírům jej ve své knize zmínil Bram Stoker, tvůrce bájné postavy Dracula a autor stejnojmenného románu. Stocker si ale vlastnosti této rostliny jen tak nevymyslel – ve svém mládí sbíral folklor (bajky a povídky) po celé Evropě. Hned v několika zemích se setkal s podobnými případy víry vesničanů v „nemrtvé“, před kterými se chránili právě konzumací česneku a jeho věšením ve svých příbytcích.
Česnek obsahuje vitamíny B-1, B-6 a C. Vitamin B-1(známý jako thiamin) je nezbytný pro přeměnu glukózy na energii a vitamin B-6 (pyrodoxin) je nezbytný pro zdravé fungování červených krvinek, metabolismu sacharidů a bílkovin a také pro podporu tvorby některých hormonů a chemických látek v mozku. Vitamin C coby antioxidant podporuje imunitní systém a zbavuje buňky volných radikálů, které mohou přispívat k riziku srdečních onemocnění, mrtvice a některých druhů rakoviny.
Vědci dnes vědí, že většina zdraví prospěšných účinků česneku je způsobena sirnými sloučeninami, které vznikají při žvýkání stroužku česneku, respektive jeho drcení a kontaktu s našimi slinami. Dostávají se následně do našeho traktu, kde poté distribuují prospěšné látky po celém těle. Studie zjistily, že užívání česnekových doplňků a drceného, stařeného česneku na denní bázi dokáže efektivně snížit počet dní příznaků nachlazení a chřipky, a to o více než 60 procent. Tedy lidé nekonzumující česnek denně byli nemocní po dobu 5 dnů, zatímco lidé konzumující česnek na denní bázi byli nemocní přibližně 1,5 dne.
Vysoké dávky česneku například v rámci časté konzumace kořeněných jídel chrání před poškozením orgánů těžkými kovy. Dokáže nás také ochránit před bolestmi hlavy a v neposlední řadě je doktory doporučován osobám s vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu.
Jeho schopnosti bojovat s infekcemi se ale nelimitují pouze na vnitřní procesy – česnek je efektivním škůdcem zánětů, které se projevují na naší pokožce. Doslova vypaluje bakterie a viry, a byť se nedoporučuje aplikovat přímo na pupínky a infekce, pomáhá s těmito problémy bojovat zevnitř.
V rámci studie efektu česneku na srdce bylo prokázáno, že těm, kteří užívali česnekový olej po dobu 6 týdnů, se snížila maximální tepová frekvence o 12 % a zlepšila se jejich výkonnost při cvičení.
Pozitivní účinky česneku na zvýšení sportovní výkonnosti a snížení tělesné únavy (během i po) cvičení byly v minulosti také nejednou prokázány.
Možností je spousta – ať už v syrové, či pečené formě, nebo i v podobě oleje, vše je tělu prospěšné. Čerstvý je skvělý coby přísada do (zálivek) salátů nebo z něj můžete vytvořit fantastické pesto – stačí rozmixovat s vaší oblíbenou bylinou (např. koriandr, petržel, bazalka nebo kopr), piniovými oříšky a trochou parmazánu – et voilà!
Tuto jednoduchou a univerzální přísadu si připravíte sami doma během chvilky, a navíc se již nebudete muset strachovat „dračího dechu“. Oloupané stroužky česneku z přibližně pěti hlaviček umístíte do hluboké nádoby a zalijete olivovým olejem tak, aby byly zcela pod hladinou. Můžete případně dodat pár snítků tymiánu a rozmarýnu nebo chilli. Poté necháte péct v troubě 2 hodiny na 90 stupňů. Získáte tak domácí česnekový olej, který můžete používat do těstovin, na pečení zeleniny i masa, ale také jako samotný pečený česnek. Ten bude skvělou a univerzální přísadou do polévek, dresinků a dipů, ale klidně i jednoduše na chleba jako paté. V lednici vám totiž vydrží až dva týdny. Bon appetit!