7 způsobů, jak posílit imunitní systém během střídání ročních období
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Není žádným tajemstvím, že naše tělo potřebuje čas, aby se vyrovnalo se změnami počasí, atmosférického tlaku a teploty. „To vše se na vás dokáže projevit, pokud máte oslabený imunitní systém,“ říká odbornice na výživu Neha Ranglani, autorka kuchařky The Beverage Booster. V ní se dělí o recepty na posílení imunitního systému a také o stravovací tipy (včetně těch pro měnící se počasí). Které jsou ty nejúčinnější?
Je obecně známo, že citrusové plody jsou zásobárnou vitaminu C, ale existuje spousta dalších způsobů, jak ho v těle doplnit. „Tento vitamin je silný antioxidant. Lidé se často vrhají na ovoce jako pomeranče nebo doplňky stravy, pokud pociťují jeho nedostatek, ale doplnit ho mohou i jiné potraviny,“ říká Ranglani. Vysoký obsah tohoto vitaminu má i brokolice, květák, kysané zelí a kimči. „Snažte se častěji jíst syrovou zeleninu a ovoce než tu tepelně opracovanou, protože vitamin C je citlivý na teplo a jeho množství se tepelnou úpravou snižuje.“
„Na syrových produktech se může hromadit více bakterií. Dbejte na to, abyste je dobře umyli, nakrájeli těsně před konzumací, a pokud si všimnete sebemenšího náznaku nezralosti, vyhoďte je! V opačném případě vám to celé může rozhodit žaludek,“ varuje Ranglani. V případě, že jíte jídlo v restauraci, není od věci se ujistit, že zelenina byla skutečně omyta. „Doma můžete po důkladném omytí zeleninu spařit nebo ji použít do omáček či polévek. Skvělým způsobem, jak zlikvidovat bakterie, bude také pečení,“ dodává odbornice na výživu.
Tekutiny hrají klíčovou roli v mechanismu našeho těla a pomáhají nám vyrovnat se se změnami ročních období. To však neznamená, že byste měli pít pouze vodu. „Skvělé jsou šťávy z citrusových plodů, rajčatové a bylinkové polévky, čočková polévka, houbová polévka, teplá voda s kurkumou nebo mléko s kurkumou,“ říká Ranglani. Tímto způsobem nejen doplníte tekutiny v těle, ale také ho zasytíte a pomůžete zlepšit funkci střev.
Ranglani říká: „Vždy doporučuji celozrnné potraviny: oves, quinou, pohanku, amarant a podobně. Tyto obiloviny jsou bohaté na kyselinu listovou, hořčík a železo a dodávají sílu vašemu imunitnímu systému.“ Podporuje také boj proti lepku (i když ne každý bude s jejím názorem souhlasit): „Lepek může být příčinou některých zdravotních problémů, takže nahrazením pšenice svému tělu výrazně pomůžete.“
„Vybírejte si potraviny, které mají osvěžující vlastnosti. Přidejte do svého jídelníčku mátu, meloun, celer, okurku, semínka bazalky, betelové listy, kokosovou vodu nebo vodu s lístky bazalky.“ Odbornice navíc radí, abyste je nekonzumovali studené, ale při pokojové teplotě.
Podle Ranglani jsou plodiny jako proso, čirok a kukuřice odolnější vůči extrémním povětrnostním podmínkám (na rozdíl od rýže, která během střídání ročních období velmi trpí). „Klimatické změny představují pro rostliny stres, protože ovlivňují zavlažovací vodu a hladinu arsenu. Proso, čirok a kukuřice jsou mnohem odolnější a nepodléhají stresu tak snadno, proto je lepší volit právě je.“
Kombucha (čajová houba), kysané zelí, miso, kimchi, kváskový chléb, přírodní jogurt – to vše má velký přínos pro zdraví. Tyto potraviny podporují růst prospěšných bakterií ve střevech, pomáhají kontrolovat hmotnost a hladinu cukru, udržují hormonální rovnováhu a mnoho dalších funkcí. Ranglani vysvětluje: „Fermentované potraviny zvyšují obsah živin a mají 12krát více vitamínu C než potraviny syrové. Proces kvašení navíc podporuje produkci železa a vitaminu B.“ Pokud však takové potraviny jíte jen velmi zřídka, začněte je zařazovat do svého jídelníčku postupně. Sledujte, jak vaše tělo reaguje, a následně zvyšujte porce a/nebo četnost jejich konzumace na týdenní bázi.