7 fermentovaných potravin pro krásnou pleť a ploché břicho

Ať už jde o hubnutí, udržení linie, nebo získání glow efektu, kysané zelí, nakládané okurky, kimči nebo kefír budou vaši nejlepší pomocníci!
Oli Egler
——
17. září 2022

Foto: Getty Images

Fermentované potraviny jsou ty, které prošly fermentací, tedy kvašením. Během něj se v potravině za pomoci potravinářských bakterií uvolňuje kyselina mléčná. Tento proces se používá již po staletí napříč kulturami k lepší konzervaci potravin. Podporuje také produkci prospěšných enzymů a probiotik. V praxi to znamená, že fermentované potraviny jako například zelí, nakládané okurky nebo kimči pomáhají vyrovnat hladinu bakterií, které naše střeva potřebují pro správné fungování vnitřního ekosystému, vylučování toxinů a maximálního vstřebávání živin. Jelikož, jak víme, krása a zdraví celého těla začíná ve střevech.

Je úplně jedno, kolik avokádových toastů a litrů zeleného čaje za den si dáte – pokud vaše střeva nefungují tak, jak mají, nikdy nedocílíte žádoucího efektu. Tento orgán má na starosti jak naši pleť a linii, tak imunitní systém, a je proto důležité dbát na jeho zdraví. Probiotika jsou dnes považována za doplněk stravy č. 1. Vzniká také nespočet probiotických diet, které mají za cíl léčit nadváhu, cukrovku, srdeční choroby nebo deprese. Ano, i ty mohou být spojené se špatnou mikroflórou. 

Dlouhodobé probiotické kúry nebo zařazení fermentovaných potravin do každodenního jídelníčku dokáže pomoci zmírnit příznaky syndromu dráždivého tračníku, snížit záněty v těle a na pleti, přispět k lepšímu vstřebávání vitamínů, minerálů a jiných tělu prospěšných látek, zlepšit proces zažívání a podpořit vylučování toxinů a zlepšit trávení. To může silně napomoci k procesu hubnutí a získání plochého břicha – již bez nadýmání či zadržování vody a toxinů v těle. Kvašené potraviny totiž také pomáhají kontrolovat chuť k jídlu a eliminují „mlsnou“. Zasytí trávicí trakt natolik, že vaše tělo už nebude mozku vysílat lživé signály, že by se do něj ještě něco vešlo.

JOGURT

Tento probiotiky nasycený produkt se doporučuje konzumovat především v podobě kozích nebo ovčích variant. Pakliže nejste alergičtí na laktózu. Dokonale podporují trávení, a navíc tvoří skvělou snídani – jak samostatně, tak s ovesnými vločkami. Tato dvojka bude pro vaše zažívání alfou a omegou.

KEFÍR

Buď jej milujete, nebo jej nesnášíte. Jiná varianta neexistuje. Pokud ho máte rádi pouze ve sladké podobě, tak ho raději vynechejte – mnohé varianty obsahují rafinovaný cukr, což jeho prospěšnost snižuje. Je vědecky potvrzeno, že kefír zabraňuje pronikání toxinů do krevního oběhu a tvoří tak dokonalého a jednoduše konzumovatelného pomocníka v boji proti nedokonalostem pleti. V bio prodejnách jistě najdete druhy, které jsou vyrobeny z nepasterizovaného mléka – ty jsou určitě nejlepší.

KOMBUCHA – fermentovaný čaj 

Perlivý nápoj připomínající sodovku je ideální náhražkou pro ty, kteří se snaží odnaučit pít slazené nápoje a alkohol na denní bázi. Vypadá skoro jako pivo nebo cider a je velmi osvěžující. Můžete si ji dokonce sami vyrobit doma – v některých BIO obchodech (nebo u farmářů) seženete živou kulturu (tzv. matku), která je základem pro vytvoření nápoje. Nejprve si připravíte čaj, a to nejlépe černý nebo zelený. Oba totiž obsahují kofein, který ona živá kultura potřebuje k životu. Na 2 litry čaje potřebujete okolo 150 g cukru, kterým se ona bakterie bude živit. Čaj nechte vychladnout, poté jej přelijte do velké nádoby či zavařovací sklenice, vložte živou kulturu. Přikryjte plátýnkem a nechte 6 až 7 dnů pracovat při pokojové teplotě, aniž by na nádobu padalo přímé světlo. Poté rozlite do sklenic a uchovávejte v chladu.

KYSANÉ ZELÍ 

Staré dobré zelí patří do naší kuchyně od nepaměti. Dá se velmi jednoduše vyrobit, a podávat ji můžete skoro se vším. Zelí, voda, sůl, poková teplota, et violà! Tato základní potravina vám zajistí nejen imunitu na celý rok, ale také zrychlí váš proces hubnutí.

KIMCHI 

V podstatě se jedná o stejné fermentované zelí, ale v asijské variantě. To se díky své pikantnosti stalo o něco populárnější než tradiční zelí, ale dá se opravdu vyrobit na tisíc způsobů. A seznam benefitů je nekonečný – snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi, posiluje imunitu, snižuje hlad, redukuje zažívací problémy a přispívá ke krásné a zdravé pleti.

FERMENTOVANÁ SÓJA 

Tempeh, miso, natto a tamari – všechny tyto potraviny najdete v tradiční asijské kuchyni. Tam totiž platí za absolutní základ. Není proto divu, že dlouhověkost není v Asii takovou vzácností.

KYSELÉ OKURKY 

Ti, kteří nejsou schopni se ihned naučit konzumaci zelí na denní bázi, mohou začít s pár okurkami denně. Důležité však je, aby byly vyrobeny bez octa – zkrátka ty, které jsou od babičky. Poctivě domácí!

Obecně je důležité si při výběru potravin vždy volit ty, které prošly přirozeným kvašením. V okurkách, zelí nebo kimchi se můžete setkat s těmi, které jsou kvašeny v octu. Vyhněte se také pasterizovaným mléčným výrobkům – jde o proces zahřívání mléka, který sice prodlužuje trvanlivost produktu, což ale zároveň zabíjí všechny tyto zdravé bakterie pro dobré trávení. „Podomácku“ kvašené produkty proto nevydrží dlouho a musí se rychle spotřebovat. Výsledky však budou stát za to!

Objednejte si předplatné Harper‘s Bazaar

Časopis Harper‘s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu