Food of the month: švestky. Jak přispívají naší kráse a linii?

Podporují zažívání i hubnutí, v podobě oleje regenerují pleť, předchází třepení vlasů a jejich pecky vám dokonce mohou pomoci při menstruačních bolestech!
Barbora Voštová
——
13. září 2022

Nenápadné temně fialové plody, které možná většině z nás rostou za domem. To jsou švestky – ovoce pozdního léta, které právě teď začíná dozrávat. Za popularitou tohoto ovoce není jen jeho šťavnatá chuť, která perfektně funguje s řadou jídel, a to zejména dezertů, jeho snadná dostupnost, ale především velké množství prospěšných a léčivých benefitů pro naše tělo.  Věděli jste, že plody švestek v sobě obsahují vitamín E, který zpomaluje proces stárnutí? Jeho silné regenerační účinky v podobě antioxidantu pomáhají tělu bojovat s působením volných radikálů, které vystavují tělo oxidačnímu stresu, čímž dochází k většímu opotřebení těla. Už jen toto je jednoznačný argument, proč bychom měli švestkám věnovat pozornost.

S čím vším nám může zařazení švestek do jídelníčku pomoci? 

Převážnou část švestek tvoří voda, téměř 85 %, zbytek ale obsahuje celou řadu důležitých látek, jako jsou minerály, antioxidanty, vitamíny, pektin a vláknina. Díky vysokém obsahu vitamínu E a antioxidantů pomohou švestky při zánětech kloubů a kostí. Za zmínku stojí také vitamín H, který ocení především vaše vlasy a pleť, jelikož dokáže léčit kožní záněty. I přestože podíly a druhy vitamínů nejsou ve švestkách tak rozmanité, obsahují velkou řadu minerálních látek, kde jsou poměrně dominantní. Jde především o vápník, draslík, fosfor, hořčík a síru. Díky vápníku budete mít pevné kosti a zuby, draslík působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám a fosfor napomáhá ke správné funkci nervového systému. Hořčík zas dokáže aktivovat více než 300 enzymů, udržuje naši mentální svěžest, výkonnost a odolnost vůči stresu, a pokud bojujete s projevy lupénky či artritidy, síra obsažená ve švestkách vám prospěje. Je také dobře znám i fakt, že švestková šťáva nebo komplot pomáhají proti trávicím potížím. Vysoké množství vlákniny a pravděpodobně spojení s přírodním cukrem sorbitolem mají projímavé účinky.

Pro někoho jsou švestky oblíbeným pomocníkem při hubnutí. Výzkumy ukazují, že švestky pomáhají vyplavovat vodu z organismu a ve střevech dokáží vázat nadbytečné tukové látky. Sušené švestky jsou bohatým zdrojem kyseliny chlorogenové, jejíž účinky se využívají k podpoře štíhlé linie – stejné účinky najdeme například v artyčocích a zelené kávě.

Sušenými švestkami proti osteoporóze

Možná jste slyšeli o něčem, čemu se říká bor – často opomíjený prvek, který má na naše tělesné schránky velice pozitivní účinek. Když se tělu dodává, zvýší se produkce vitamínu D, hořčíku a steroidních hormonů – právě tyto látky totiž ovlivňují metabolismus vápníku kostí. Pakliže se tělu nedopřává, uvolňuje se více vápníku z těla. To může způsobovat riziko osteoporózy, patních ostruh, karpálních tunelů nebo vyšší kazivosti zubů. Tip: Doporučují se sušené švestky nesířené.

Tajemství zářivé pleti? Švestkový olej

O blahodárných účincích švestek věděla již tradiční východní medicína, kde se výtažky ze švestek využívají více než 2000 let. Švestkový olej můžeme najít jako samostatný produkt nebo se často vyskytuje jako přísada do hydratačních krémů nebo sér. Pokud máte olej samostatně, používejte ho denně pod krém na celý obličej a nezapomínejte ani na krk a dekolt.  Švestkový olej by se dal označit za hydratační elixír, proto se dá využít i na vlasy. Klidně jej proto můžete zařadit do vlasové rutiny. Díky své lehké konzistenci je vhodný pro každodenní použití. Aplikujte jej vždy až po šamponu a kondicionéru na vlhké vlasy do konečků. Ochráníte tak své vlasy před tepelným poškozením, budou krásné hydratované a olej poslouží i jako prevence před třepením konečků.

Pecky proti bolesti 

Z této podzimní plodiny se dá využít opravdu všechno, a to i pecky! V zimě je totiž můžete využít na zahřátí pro bolest svalů nebo i pro uvolnění menstruačních bolestí. Stačí pecky dát do bavlněného pytlíku, položit je na chvíli do mikrovlnky nebo trouby a následně přiložit na bolestivá místa.

Existují ale i lepší možnosti, jak se v podzimních dnech zahřát, a navíc potěšit i své smysly!

Švestky mají dlouholetou tradici ve skladování, sbírání a konzervování. Už naši předci věděli, že díky vysokému množství cukru a pektinu se plody švestek dobře zpracovávají a vydrží tak mnoho měsíců, a dobře připravená povidla i mnoho let. Švestky se dají sušit, nakládat a zavařovat, všechny tyto výrobky oceníte zejména v chladnějších měsících. Nedoslazovaná švestková povidla se dají fantasticky používat jako přírodní sladidlo. Neexistuje zřejmě komfortnější podzimní snídaně než teplá ovesná kaše s domácí švestkovou zavařeninou.

Švestkový koláč s mákem

Ingredience

Na korpus:
100 g mandlové mouky
80 g kokosové mouky
2 vejce
1 lžička skořice
2 lžíce kokosového oleje
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
Citronová kůra z jednoho citronu

Na náplň:
150 ml kokosového mléka z plechovky
1 vejce
80 g mletého máku
Čerstvé švestky 

Podle potřeby med na doslazení Troubu předehřejme na 175 °C. V míse uhněteme těsto, to potom vidličkou namačkáme do formy, kterou předem vymažeme kokosovým olejem. Vidličkou těsto lehce propícháme a dáme předpéct do trouby na 10 minut. Mezitím si připravíme náplň – mletý mák prošleháme s vejcem a kokosovým mlékem. Umyté švestky rozřízneme na polovinu, vyjmeme pecky a rozložíme na vylitou náplň do předpečeného korpusu. Pečeme dalších 30–35 minut.

Švestkový crumble

Ingredience

Na náplň:
600 g vypeckovaných švestek
40 g třtinového cukru
Šťáva z půlky pomeranče
2–3 lžíce likéru Grand Marnier
Lžička vanilkového extraktu

Na posypku:
100 g ovesných vloček
150 g celozrnné mouky
50 g mletých mandlí nebo jiných ořechů
50 g třtinového cukru
1/2 lžičky skořice
100 g rozpuštěného másla
1/3 hrnku jogurtu
Špetka soli

Předehřejeme troubu na 200 °C. Vymažeme si formu nebo zapékací nádobu máslem či olejem. Švestky nakrájíme na půlky nebo čtvrtky a ve střední míse dobře promícháme s ostatními ingrediencemi na náplň. Ve druhé větší míse smícháme všechny ingredience na posypku a prsty promícháme, aby vznikla konzistence s kousky. Formu nebo zapékací nádobu naplníme švestkovou směsí, rovnoměrně posypeme posypkou, kterou přitom načechráme, aby to ve finále bylo vzdušné a po upečení křupavé. Pečeme 20–25 minut.

Objednejte si předplatné Harper‘s Bazaar

Časopis Harper‘s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu