Zásady pro-aging stravování
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Léto je nejlepším obdobím pro nastartování nové rutiny – slunce a teplé počasí nás zásobuje dostatkem energie, a je tak nejvyšší čas sestavit si jídelníček, který našemu tělu pomůže zachovat vnitřní i vnější krásu, zdraví a vitalitu. Kterých zásad se držet, a čemu se naopak vyhnout?
To, že pestrá strava je alfou a omegou zdraví, již všichni víme. V rámci výběru potravin proto vsaďte na jejich sezónnost. Ta zaručuje, že měly tyto dary přírody správné podmínky k tomu, aby dozrály, a na váš stůl tak putovaly již plné vitamínů a prospěšných látek. Už jen to, že se zaměříme na sezónní potraviny, nám po celý rok zaručí pestrost jídelníčku. V červenci do něj tedy zařaďte cukety, hrášek, rajčata, papriky, meruňky, maliny nebo rybíz.
Není třeba pokaždé komplikovat své recepty exotickými ingrediencemi, které slibují zázračné účinky pro vaše tělo. I prosté papriky v sobě obsahují spoustu prospěšných látek, ze kterých můžete získat plno benefitů. Navíc čím jednodušší bude váš jídelníček, tím lépe jej tělo bude moct strávit. Všimli jste si, že mnoho modelek vaří recepty jen z minimálního počtu ingrediencí? „Maminčina“ polévka sester Hadid obsahuje jen vývar, celer, mrkev, česnek, cuketu a kadeřávek. Nic víc.
Pakliže nechcete chodit každý den do obchodu pro čerstvé suroviny, můžete vsadit na luštěniny, které v kredenci vydrží i měsíce. Fazole, bulgur, kuskus, mungo, cizrna i čočka obsahují spoustu vlákniny, která zasytí a navíc prospěje zažívacímu traktu. Můžete je jak opracovávat tepelně, tak klíčit. A konzumovat se dají na sto způsobů – jezte je samostatně, přidávejte do salátů a polévek nebo jimi pouze ozdobte tapas.
Nikdo není dokonalý. Sem tam všichni podlehneme buď jídlům z fastfoodu (možná dokonce za odměnu), nebo si pořídíme něco, co se „samo dopeče“ v troubě, zatímco si dopřáváme horkou sprchu po těžkém dni. Nic by se však nemělo přehánět, a to ani z důvodu neustálého nedostatku času, kterým si ospravedlňujeme své špatné stravovací návyky. Polotovary – krom toho, že mají mnohdy velmi pochybný původ i kvalitu – obsahují velké množství konzervantů a skrytých cukrů. Ty pak mají tendenci projevit se nejen na špatném stavu naší pleti, ale i na zdraví jako takovém. Pocity těžkosti, nadýmání i chronické problémy se zažíváním, to vše v jedné malé krabičce, která vám zdánlivě ušetří pár minut života. U plotny však nemusíte trávit dlouhé hodiny. Stačí pár ingrediencí (viz polévka sester Hadid), a je to.
Poslední dobou se stává velmi populární protizánětlivá dieta, v rámci které se redukují (či eliminují) potraviny a ingredience, které mohou často vyvolávat intolerance v těle, a to i přesto, že na ně nemusíte mít alergii. Jak doktoři, tak i odborníci na výživu často jmenují tři hlavní „škůdce“, a to rafinovaný cukr, laktózu a lepek. Není ale třeba se jich vzdávat ihned a napořád – místo toho můžete vyzkoušet pouze jejich eliminaci v některých dnech. Například jeden den v týdnu vyřadíte chléb (nebo zvolíte variantu bez lepku), jiný den si zas dáte kávu bez mléka. Postupně tak můžete tyto dny měnit nebo zvyšovat jejich počet a následně na svém těle sledovat, jak na tyto změny reaguje.
Pakliže se vám bude zdát, že jsou vaše jídla mdlá a postrádají chuť, přidávejte do jídel čerstvé bylinky. Máta, oregano, bazalka nebo rozmarýn umí jak provonět, tak dodat jídlům unikátní říz a snadno nahradit tucet umělých dochucovadel. Můžete je navíc pěstovat na zahradě nebo doma v květináči. Zkuste například do salátu přidat trochu máty a koriandru – tuto kombinaci si zaručeně zamilujete!