Jó, třešně zrály aneb čím vším jsou tyto zázračné bobule prospěšné pro naše tělo

Obsahují spoustu antioxidantů, tlumí bolest a zlepšují spánek. 5 důvodů, proč si dopřát sezónní ovoce právě teď.
Oli Egler
——
31. července 2022

Foto: Getty Images

Asi bychom marně hledali lokální plodinu, která má tolik benefitů jako právě třešně. V rámci ovocné říše mají proto velmi speciální místo – jejich místní kolegové musí ustoupit stranou a přenechat pozici „velkého šéfa“ právě těmto peckovinám. A to jak díky jejich benefitům, tak (co si budeme nalhávat) i díky nenapodobitelné chuti.

Mocný antioxidant 

Jeden šálek sezónních třešní obsahuje minimum kalorií, dostatek vlákniny, bílkovin a vitamínů A a C. Nejdůležitější je však to, že jsou mocným antioxidantem. Během několika studií se ukázalo, že třešně účinně snižují záněty a působí proti oxidačnímu stresu. Obsahují totiž betakaroten, vitamin C a obzvláště vysoké množství polyfenolů, což je skupina rostlinných chemických látek, které pomáhají bojovat proti poškození buněk a podporují celkové zdraví. Ty se během konzumace ovoce dostávají do krevního oběhu a zvyšují antioxidační aktivitu v celém těle po dobu 12 hodin.

Zlepšují spánek 

Třešně jsou jediným přírodním zdrojem melatoninu – hormonu, který reguluje cykly spánku a bdění. Hned několik studií potvrdilo, že třešně mají (stejně tak jako višně) zklidňující účinky na tělo a také dokáží pomoct s nespavostí. Dvoutýdenní studie u starších osob trpících nespavostí zjistila, že vypití jednoho šálku koncentrované šťávy před spaním prodloužilo dobu jejich spánku o 84 minut. Další studie zas prokázala, že lidé konzumující třešně po dobu dvou týdnů usínali v průměru o 17 minut rychleji.

Snižují záněty, zmírňují artritidu, a navíc tlumí bolest

Díky silným protizánětlivým účinkům mohou třešně zmírnit příznaky artritidy a dny způsobené hromaděním kyseliny močové, které vede k extrémním otokům, zánětům a bolestem kloubů. Podle studií  třešně pomáhají potlačovat zánětlivé bílkoviny a snižují hladinu kyseliny močové v těle, čímž snižují riziko náhlých bolestí kloubů.

Zajímavé je ale i to, že podle výsledků výzkumu Michiganské univerzity jsou třešně obecně skvělým přírodním lékem na bolest. Skupina látek zvaná antokyany, zodpovědná za červenou barvu třešní, totiž svými antioxidačními účinky v těle vyvolává stejné reakce, jako to dělají protizánětlivé léky tlumící bolest.

Pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění 

Třešně obsahují vysoké množství draslíku, který potřebujeme k udržení pravidelného srdečního tepu. Pomáhá navíc odvádět z těla přebytečný sodík, čímž reguluje krevní tlak. Právě vyšší příjem draslíku se proto mnohdy doporučuje ke snížení rizika srdečních onemocnění a mrtvice. Třešně jsou navíc bohaté na polyfenolové antioxidanty, které mohou přispívat k udržení zdravého srdce tím, že jej chrání před poškozením buněk. Studie totiž zjistila, že vyšší příjem polyfenolů – zejména antokyanů, flavonolů a katechinů – byl spojen s významně nižším rizikem srdečních onemocnění po dobu 5 let.

A jak je konzumovat, abychom získali co nejvíce benefitů? 

Podle Amerického institutu pro výzkum rakoviny jsou antioxidanty v třešních podobné, ať už pijete třešňový džus, nebo jíte sušené třešně. Méně antioxidantů získáte, pokud byly třešně zmraženy, a ještě méně, pokud jíte třešně z konzervy. Dobrou zprávou ale je, že bez ohledu na to, jakým způsobem třešně získáváte, obsah antioxidantů je stále významný.

Objednejte si předplatné Harper‘s Bazaar

Časopis Harper‘s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu