Jó, třešně zrály aneb čím vším jsou tyto zázračné bobule prospěšné pro naše tělo
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Asi bychom marně hledali lokální plodinu, která má tolik benefitů jako právě třešně. V rámci ovocné říše mají proto velmi speciální místo – jejich místní kolegové musí ustoupit stranou a přenechat pozici „velkého šéfa“ právě těmto peckovinám. A to jak díky jejich benefitům, tak (co si budeme nalhávat) i díky nenapodobitelné chuti.
Jeden šálek sezónních třešní obsahuje minimum kalorií, dostatek vlákniny, bílkovin a vitamínů A a C. Nejdůležitější je však to, že jsou mocným antioxidantem. Během několika studií se ukázalo, že třešně účinně snižují záněty a působí proti oxidačnímu stresu. Obsahují totiž betakaroten, vitamin C a obzvláště vysoké množství polyfenolů, což je skupina rostlinných chemických látek, které pomáhají bojovat proti poškození buněk a podporují celkové zdraví. Ty se během konzumace ovoce dostávají do krevního oběhu a zvyšují antioxidační aktivitu v celém těle po dobu 12 hodin.
Třešně jsou jediným přírodním zdrojem melatoninu – hormonu, který reguluje cykly spánku a bdění. Hned několik studií potvrdilo, že třešně mají (stejně tak jako višně) zklidňující účinky na tělo a také dokáží pomoct s nespavostí. Dvoutýdenní studie u starších osob trpících nespavostí zjistila, že vypití jednoho šálku koncentrované šťávy před spaním prodloužilo dobu jejich spánku o 84 minut. Další studie zas prokázala, že lidé konzumující třešně po dobu dvou týdnů usínali v průměru o 17 minut rychleji.
Díky silným protizánětlivým účinkům mohou třešně zmírnit příznaky artritidy a dny způsobené hromaděním kyseliny močové, které vede k extrémním otokům, zánětům a bolestem kloubů. Podle studií třešně pomáhají potlačovat zánětlivé bílkoviny a snižují hladinu kyseliny močové v těle, čímž snižují riziko náhlých bolestí kloubů.
Zajímavé je ale i to, že podle výsledků výzkumu Michiganské univerzity jsou třešně obecně skvělým přírodním lékem na bolest. Skupina látek zvaná antokyany, zodpovědná za červenou barvu třešní, totiž svými antioxidačními účinky v těle vyvolává stejné reakce, jako to dělají protizánětlivé léky tlumící bolest.
Třešně obsahují vysoké množství draslíku, který potřebujeme k udržení pravidelného srdečního tepu. Pomáhá navíc odvádět z těla přebytečný sodík, čímž reguluje krevní tlak. Právě vyšší příjem draslíku se proto mnohdy doporučuje ke snížení rizika srdečních onemocnění a mrtvice. Třešně jsou navíc bohaté na polyfenolové antioxidanty, které mohou přispívat k udržení zdravého srdce tím, že jej chrání před poškozením buněk. Studie totiž zjistila, že vyšší příjem polyfenolů – zejména antokyanů, flavonolů a katechinů – byl spojen s významně nižším rizikem srdečních onemocnění po dobu 5 let.
Podle Amerického institutu pro výzkum rakoviny jsou antioxidanty v třešních podobné, ať už pijete třešňový džus, nebo jíte sušené třešně. Méně antioxidantů získáte, pokud byly třešně zmraženy, a ještě méně, pokud jíte třešně z konzervy. Dobrou zprávou ale je, že bez ohledu na to, jakým způsobem třešně získáváte, obsah antioxidantů je stále významný.