Více broskví, méně stresu aneb Proč se broskve považují za ovoce krásy?
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ne nadarmo se říká „pleť jako broskvička” – toto ovoce v sobě totiž skrývá zázračné vlastnosti, které přispívají nejen naší kráse, ale i našemu zdraví. Které to jsou?
V první řadě jsou broskve plné vitaminu C, který stimuluje tvorbu kolagenu a dodává pokožce pružnost. Navíc blokuje volné radikály, které jsou jednou z příčin předčasného stárnutí pleti. Hned dalším škůdcem je UV záření, jehož efekty dokážou vitamíny K a betakaroten obsažené v broskvích regulovat. Často také slyšíme o jejich schopnosti zmírňovat pigmentové skvrny i tmavé kruhy pod očima. Mimochodem, všimli jste si někdy, že mnoho krémů a sér obsahuje také esenci z jader broskví a meruněk?
Broskve obsahují velké množství selenu, což je silný antioxidant, který zpomaluje stárnutí buněk a podporuje růst vlasů a nehtů. Masky z broskvové kůry tedy nejen hydratují pokožku, ale také pomáhají rychlému hojení jizviček po akné nebo chemickém peelingu. I obsah vitamínu A je velkým pomocníkem v regeneraci pleťových buněk – právě ten se totiž dnes pokládá za zlatý standard v boji proti předčasnému stárnutí pleti, a jedná se tak o nejúčinnější složku pečujících krémů.
Broskve jsou považovány za „antistresové“ ovoce, jelikož díky hořčíku, selenu a zinku napomáhají k lepší náladě. Také dokáží stimulovat imunitní systém, a pomát tak tělu lépe bojovat s infekčními a kožními chorobami. Přispívají k posilování cév, srdeční funkce a krevního oběhu. Některé studie navíc odhalily protinádorové účinky broskvových polyfenolů, které potlačovaly růst nádoru a redukovaly riziko vzniku metastáz.
Konzumace broskví díky vysokému obsahu šťáv nezatěžuje trávicí soustavu. Broskve naopak dokáží nasytit a také nakopnout zažívání – obsahují totiž vlákninu, díky které jsou i skvělým lékem na zácpu. Právě proto to s broskvemi není dobré přehánět ani na vrcholu sezony – opravu mají lehce projímavý efekt.