Jsou v potravinách, krémech, dekorativní kosmetice i šamponech. Ano, víme, že bojují s volnými radikály, od jejichž vlivu naši pleť chrání – jak ale vypadá „opravdová chemie“ antioxidantů?
Co jsou volné radikály
Jedním z hlavních způsobů, jak naše tělo stárne, je důsledek vlivu volných radikálů – oxidační stres. Volné radikály jsou molekuly, které pro svou stabilitu potřebují z okolního prostředí získat elektron – ten získají z jiné molekuly, tedy způsobí oxidaci. To vytvoří řetězovou reakci a v procesu přenosu elektronů se chemické vazby přeruší a vytvoří se nové, což způsobí nevratné změny ve struktuře a funkci našich buněk. Toto řetězové „kradení elektronů“ vede k vráskám, pigmentaci, ztrátě kolagenu, zánětům, ale i třeba rakovině kůže.
Kde se volné radikály vyskytují?
Jedná se o všudypřítomné látky vznikající během normálních biologických procesů jako dýchání. Součástí těchto „škůdců“ jsou však i environmentální faktory jako UV záření, znečištěné ovzduší nebo cigaretový kouř. Volné radikály se v naší pokožce tvoří již 15 minut po UV záření a proces pokračuje až hodinu poté. Kůže je orgán chránící naše tělo před všemi těmito radikály jako štít, a právě proto je pokožka většinou zrcadlem toho, v jakém stavu je naše tělo a jak se umí s těmito radikály poprat.
Funkce a modus operandi antioxidantů
Antioxidant je molekula, která umí ony volné radikály neutralizovat. Po chemické stránce umí svou molekulární stabilitou rozbít řetězovou reakci v kontaktu s elektronem. Tělo je proto nepochybně potřebuje – věda se však stále zabývá otázkou, v jaké formě jsou nejvíce účinné. Ať už se jedná o superpotraviny, nebo doplňky stravy, je důležité je konzumovat, aby tělo předešlo oxidačnímu stresu. Klinické studie se stále rozcházejí v tom, zda je konzumace natolik účinná, jak se předpokládá – během trávení se totiž mohou tyto antioxidanty „rozpadnout“ a není tak zcela zřejmé, jestli se v těle tyto látky dostanou tam, kam mají. Co se však týče aplikace přímo na pleť, zde jsou výsledky zřejmé.

Které antioxidanty tedy opravdu fungují?
Jedná se o ty, které jsou zastoupeny již v našem těle, a tak v rámci boje proti volným radikálům mohou pouze „přidat munici“. Jedná se o:
Vitamín C
Stejně jako naši imunitu chrání i naše buňky a je nezbytný pro syntézu kolagenu. Proto si možná všimnete, že se při konzumaci kolagenových doplňků často doporučuje konzumovat je s vitamínem C. Je také jednoduchý na konzumaci a vstřebávání, jelikož je rozpustný ve vodě.
Kde jej najít: šípek, papriky, citrusové plody, brokolice, rybíz, jahody, kiwi, kadeřávek, artyčoky
Kataláza
Důležitý antioxidační enzym nacházející se v kůži, který má na starosti prevenci šedivění vlasů.
Kde ji najít: hovězí játra, pórek, ředkvičky, kapusta, mrkev, špenát, okurky, pastinák, celer a červené zelí
Vitamín E
Chrání buněčné membrány a je napojen na vitamín C, který podporuje jeho regeneraci v těle. Vitamín E je rozpustný v tucích.
Kde jej najít: slunečnicová semínka, mandle, piniové oříšky, avokádo a oleje z ořechů (lískooříškový, slunečnicový a hlavně olej z pšeničných klíčků)
Koenzym Q10
Antioxidant, který pomáhá vytvářet energii v našich buňkách.
Kde jej najít: vnitřnosti, tučné ryby, sezamová semínka, pistácie a čočka
Existují však i další antioxidanty, které se v těle běžně nevyskytují – ty pocházejí naopak z rostlin, které jsou schopné bez problémů přežít velké množství UV záření. Jejich efekt byl ale potvrzen vědeckými studiemi na lidech. Patří mezi ně:
Kyselina ferulová
Pocházející z obilovin a skvěle zvyšující stabilitu vitamínů C a E v těle.
Polyfenoly zeleného čaje
Čím čerstvější (a zelenější), tím lepší. Podle odhadů má zelený čaj 25–100× větší antioxidační schopnost než vitamíny C a E.
Resveratrol
Ten najdeme ve slupkách hroznů, arašídech a červeném víně.
Lykopen
Nacházející se v rajčatech, vodních melounech a meruňkách.
Existují i antioxidanty, jejichž pozitivní efekt byl zatím zdokumentován pouze v laboratořích v rámci testů na samostatných buňkách, a nikoliv v rámci studií. Patří mezi ně například silymarin (z ostropestřce mariánského), kávovník, extrakt z hroznových jader, granátové jablko, kyselina alfa-lipoová a kurkumin z kurkumy, tedy indického šafránu.

Na co se zaměřit v péči o pleť?
Neexistuje jedna konkrétní odpověď na tuto otázku – jak říká beauty guru Caroline Hirons: „Vzorec je král.“ Tedy to, jakým způsobem je vytvořena ona sloučenina v přípravku, je snad důležitější než druh antioxidantu, který přípravek obsahuje. Nemluvě již o specifických preferencích každé pokožky.
Mezi nejpopulárnější antioxidanty patří vitamíny C a E, kyselina ferulová, polyfenoly ze zeleného čaje a koenzym Q10. Tyto složky budou nejlepší sázkou na jistotu. V přípravcích také často narazíte na kombinaci antioxidantů, což obvykle funguje lépe, protože se mohou navzájem doplňovat. Například kombinace 15 % vitamínu C a 1 % vitamínu E chrání před poškozením UV zářením dvakrát lépe než samotný vitamín C. Je také nejlepší je aplikovat na pleť ráno, aby je pokožka stihla zachytit.