Pleťové desatero: antioxidanty

Kdo jsou tito bojovníci s volnými radikály a kde najít ty nejefektivnější z nich?
Oli Egler
——
11. srpna 2023

Foto: Getty Images

Jsou v potravinách, krémech, dekorativní kosmetice i šamponech. Ano, víme, že bojují s volnými radikály, od jejichž vlivu naši pleť chrání – jak ale vypadá „opravdová chemie“ antioxidantů?

Co jsou volné radikály

Jedním z hlavních způsobů, jak naše tělo stárne, je důsledek vlivu volných radikálů – oxidační stres. Volné radikály jsou molekuly, které pro svou stabilitu potřebují z okolního prostředí získat elektron – ten získají z jiné molekuly, tedy způsobí oxidaci. To vytvoří řetězovou reakci a v procesu přenosu elektronů se chemické vazby přeruší a vytvoří se nové, což způsobí nevratné změny ve struktuře a funkci našich buněk. Toto řetězové „kradení elektronů“ vede k vráskám, pigmentaci, ztrátě kolagenu, zánětům, ale i třeba rakovině kůže.

Kde se volné radikály vyskytují? 

Jedná se o všudypřítomné látky vznikající během normálních biologických procesů jako dýchání. Součástí těchto „škůdců“ jsou však i environmentální faktory jako UV záření, znečištěné ovzduší nebo cigaretový kouř. Volné radikály se v naší pokožce tvoří již 15 minut po UV záření a proces pokračuje až hodinu poté. Kůže je orgán chránící naše tělo před všemi těmito radikály jako štít, a právě proto je pokožka většinou zrcadlem toho, v jakém stavu je naše tělo a jak se umí s těmito radikály poprat.

Funkce a modus operandi antioxidantů

Antioxidant je molekula, která umí ony volné radikály neutralizovat. Po chemické stránce umí svou molekulární stabilitou rozbít řetězovou reakci v kontaktu s elektronem. Tělo je proto nepochybně potřebuje – věda se však stále zabývá otázkou, v jaké formě jsou nejvíce účinné. Ať už se jedná o superpotraviny, nebo doplňky stravy, je důležité je konzumovat, aby tělo předešlo oxidačnímu stresu. Klinické studie se stále rozcházejí v tom, zda je konzumace natolik účinná, jak se předpokládá – během trávení se totiž mohou tyto antioxidanty „rozpadnout“ a není tak zcela zřejmé, jestli se v těle tyto látky dostanou tam, kam mají. Co se však týče aplikace přímo na pleť, zde jsou výsledky zřejmé.

Které antioxidanty tedy opravdu fungují?

Jedná se o ty, které jsou zastoupeny již v našem těle, a tak v rámci boje proti volným radikálům mohou pouze „přidat munici“. Jedná se o:

Vitamín C

Stejně jako naši imunitu chrání i naše buňky a je nezbytný pro syntézu kolagenu. Proto si možná všimnete, že se při konzumaci kolagenových doplňků často doporučuje konzumovat je s vitamínem C.  Je také jednoduchý na konzumaci a vstřebávání, jelikož je rozpustný ve vodě.
Kde jej najít: šípek, papriky, citrusové plody, brokolice, rybíz, jahody, kiwi, kadeřávek, artyčoky

Kataláza

Důležitý antioxidační enzym nacházející se v kůži, který má na starosti prevenci šedivění vlasů.
Kde ji najít: hovězí játra, pórek, ředkvičky, kapusta, mrkev, špenát, okurky, pastinák, celer a červené zelí

Vitamín E

Chrání buněčné membrány a je napojen na vitamín C, který podporuje jeho regeneraci v těle. Vitamín E je rozpustný v tucích.
Kde jej najít: slunečnicová semínka, mandle, piniové oříšky, avokádo a oleje z ořechů (lískooříškový, slunečnicový a hlavně olej z pšeničných klíčků)

Koenzym Q10

Antioxidant,  který pomáhá vytvářet energii v našich buňkách.
Kde jej najít: vnitřnosti, tučné ryby, sezamová semínka, pistácie a čočka


Existují však i další antioxidanty, které se v těle běžně nevyskytují – ty pocházejí naopak z rostlin, které jsou schopné bez problémů přežít velké množství UV záření. Jejich efekt byl ale potvrzen vědeckými studiemi na lidech. Patří mezi ně:

Kyselina ferulová

Pocházející z obilovin a skvěle zvyšující stabilitu vitamínů C a E v těle. 

Polyfenoly zeleného čaje

Čím čerstvější (a zelenější), tím lepší. Podle odhadů má zelený čaj 25–100× větší antioxidační schopnost než vitamíny C a E. 

Resveratrol

Ten najdeme ve slupkách hroznů, arašídech a červeném víně.

Lykopen

Nacházející se v rajčatech, vodních melounech a meruňkách.

Existují i antioxidanty, jejichž pozitivní efekt byl zatím zdokumentován pouze v laboratořích v rámci testů na samostatných buňkách, a nikoliv v rámci studií. Patří mezi ně například silymarin (z ostropestřce mariánského), kávovník, extrakt z hroznových jader, granátové jablko, kyselina alfa-lipoová a kurkumin z kurkumy, tedy indického šafránu.

Na co se zaměřit v péči o pleť?

Neexistuje jedna konkrétní odpověď na tuto otázku – jak říká beauty guru Caroline Hirons: „Vzorec je král.“ Tedy to, jakým způsobem je vytvořena ona sloučenina v přípravku, je snad důležitější než druh antioxidantu, který přípravek obsahuje. Nemluvě již o specifických preferencích každé pokožky. 

Mezi nejpopulárnější antioxidanty patří vitamíny C a E, kyselina ferulová, polyfenoly ze zeleného čaje a koenzym Q10. Tyto složky budou nejlepší sázkou na jistotu. V přípravcích také často narazíte na kombinaci antioxidantů, což obvykle funguje lépe, protože se mohou navzájem doplňovat. Například kombinace 15 % vitamínu C a 1 % vitamínu E chrání před poškozením UV zářením dvakrát lépe než samotný vitamín C. Je také nejlepší je aplikovat na pleť ráno, aby je pokožka stihla zachytit.

Oli Egler

Tři věci, které ji nikdy nepřestanou fascinovat, jsou módní historie, kultovní filmy a to, jak někdo může přežít jediný den na bezkofeinové kávě.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu