Jakmile se na každém rohu objeví stánky s jahodami a v supermarketech to chřestí chřestem, je to znamení, že to chce jídelníček trochu odlehčit. Baví mě chuťová přátelství, která uzavírají některé druhy ovoce s něčím slaným, a už roky přísahám na to, že nejlepší způsob, jak si vychutnat zralý meloun, je přidat k němu fetu a mátu.
Poprvé jsem melounový salát s fetou ochutnala na kurzu vaření s šéfkuchařkou Janou Jelič. Kousky šťavnatého melounu zkombinovala se sýrem feta, lžící hoisin omáčky a nasekanou mátou a křupavou cibulkou. Výsledkem je dokonale vyvážený a osvěžující salát, který splňuje ideální salátovou rovnováhu mezi sladkým a slaným, mezi měkkým a křupavým.
Meloun není jediným ovocem, který se aktuálně dere do popředí v salátech. Prohledala jsem pár svých oblíbených kuchařek (i od oblíbených šéfkuchařek) a předkládám i další chuťové výpravy.
Meruňky s mozzarellou a mátoupodle Hanky Michopulu z kuchařky Recepty z farmářského trhu
Potřebujete:
1 ks mozzarelly (asi 125 gramů)
3 meruňky (nebo broskve)
2 lžíce olivového oleje
hrst mátových nebo bazalkových listů
čerstvě mletý pepř
mořská sůl
Postup:
Meruňky vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky. Mátu posekejte nahrubo. Mozzarellu nakrojte na vrchu do kříže a rozevřete jako květ. Dejte do misky, kolem rozložte meruňky a mátu. Zakápněte olejem. Podle chuti dosolte a opepřete.

Salát s grepem, fenyklem a makadamovými ořechypodle Báry Karpíškové z kuchařky Bjukitchen
125 g směsi salátů (mesclun)
1 grep
1 fenykl
60 g sýru taleggio nebo gorgonzoly
menší hrst makadamových ořechů (či lískové nebo mandle)
6 lžic olivového oleje
2 lžíce medu
sůl a čerstvě mletý pepř
Nejdřív si připravte ořechy. Je vlastně jedno, jestli použijete makadamové, lískové, nebo mandle, ale makadamové mají úplně jinou chuť než všechny ostatní, jsou jemné, dokonce i hezky křupou a jsou trošku sladké. Předehřejte si troubu na 170 stupňů. Ořechy přepulte, nasypte do menší zapékací misky nebo na plech a dejte do trouby. Pečte do rozvonění, trvá to asi 5 minut. Salát nasypte do mísy. Oloupejte grep a okrájejte z něj bílou „kůžičku“. Pak vykrájejte jednotlivé měsíčky a přidejte je k salátu. Zbytek grepu vymačkejte do misky a šťávu použijte do zálivky. Očistěte si fenykl a nakrájejte ho na tenké plátky (nožem nebo na mandolíně), sýr pokrájejte na kousky a vše přisypte do mísy.
Připravte si zálivku. Olivový olej, šťávu z grepu a med dejte do misky a pořádně prošlehejte vidličkou. Na závěr zálivku ještě dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Nalijte ji na salát a důkladně vše promněte mezi prsty.

Broskvový salát s kořením pěti vůní a malinamipodle Yotama Ottolenghiho z kuchařky Simple
1 a ½ lžíce jablečného octa
1 lžička javorového sirupu
čtvrt lžičky čínské směsi koření pěti vůní
1 lžíce olivového oleje
1 šalotka nakrájená na tenké plátky
100 g malin
3 pevné broskve nakrájené na klínky
40 g potočnice
půlka malé čekanky radicchio
sůl
Ve velké míse smíchejte prvních pět surovin a půl lžičky soli. Přidejte maliny, mírně je rozmačkejte zadní stranou vidličky, potom přidejte zbývající suroviny, dobře promíchejte a podávejte.