#Foodie: Filmové recepty na víkend

Mistrovský grilovaný sendvič z filmu Chef, Calabrese pizza, nejjednodušší Rattatouille a cibulový tarte tatin s medem inspirovaný Shrekem.
Oli Egler
——
15. září 2023

Foto: Profimedia

Chef: Grilled cheese sandwich 

Legendární šéfkuchař Jon Favreau si nelibuje v ničem tak jako v minimalistickém, leč dokonale připraveném domácím jídle, jako je právě grilovaný sendvič. Ten připravuje pro syna, na němž „testuje“ mnoho svých nových receptů pro své hosty. Zatímco syn (zřejmě nevděčně rozmazlen vysokou kuchyní) jen suše odpoví, že je sendvič dobrý, všem divákům se během přípravy onoho slavného „Chef's sandwich“ nezastavitelně sbíhaly sliny. Stačí přitom jen 4 ingredience: 

2 silné plátky kváskového bílého chleba
100–150 g sýra, nejlépe směs vyzrálého čedaru a eidamu
Máslo
Anglická hořčice

Na prkénko položte plátky chleba. Na první nastrouhejte 100–150 g sýra dle vaší preference. Na to položte druhý plátek chleba a pevně přitlačte. Rozpalte velkou pánev na střední teplotu. Vnější část chleba, kterou jej položíte na pánev, bohatě potřete máslem, a položte na horkou pánev. Přitlačte pomocí obracečky (nebo ruky) a opékejte 4–5 minut, dokud nebude spodní strana lehce opečená. Vršek opět potřete máslem, otočte a opakujte. Nastrouhejte navrch ještě trochu sýra a pokračujte v obracení sendviče každých pár minut, dokud se vnitřek zcela nerozpustí a vnější strana nebude dokonale zlatá a křupavá. Podávejte s anglickou hořčicí a (pokud jsme měli opravdu těžký týden) s vychlazeným pivem.

Eat, Pray, Love: Calabrese pizza 

„Mám vztah se svojí pizzou,“ říká Julia Roberts v Eat, Pray, Love. Usuzujeme, že je tento italský evergreen natolik dobrý, že je hoden naší pozornosti.
Co na něj potřebujeme:

Těsto na pizzu (můžete si udělat domácí)
80 g (domácí) rajčatové omáčky z pečených rajčat
45 g mozzarelly, na kostičky
30 g klobásy nduja
30 g papriček roquito (nebo jiné sladko-pikantní papriky)
1–4 zelené chilli papričky (podle chuti)
¼ žluté a ¼ červené papriky, nakrájené na plátky
20 g strouhaného Grana Padano
30 g Calabrese klobásy (nebo pikantní salám), nakrájené na plátky
Špetka sušeného oregana
20 g mladé řeřichy
1 lžička čerstvého pesta
50 g mozzarelly fior di latte (nebo buvolí mozzarelly)

Nastavte troubu na 220 °C. Vytvořte formu vaší pizzy (buď obdelník, nebo rustikální kruh),  rozetřete rychle rajčatovou omáčku a po okraji nechte 1 cm mezeru. Přidejte mozzarellu, klobásu nduja a všechny (ostré i sladké) papriky. Posypte polovinou množství sýru Grana Padano, navrch položte rovnoměrně klobásu Calabrese a okořeňte oreganem. Vložte do trouby na 10–12 minut, dokud nebude křupavá a zlatá. Zatímco se pizza peče, smíchejte společně řeřichu a pesto do mísy. Vyjměte pizzu z trouby, natrhejte ručně mozzarellu na malé kousky a rozprostřete po pizze. Navrch přidejte řeřichové pesto a posypte zbytkem Grana Padano. 

#FunFact: 9 z 10 žen navázalo s touto pizzou dlouhodobý vážný vztah.

Ratatouille: Ratatouille

Všemi obávaný recept na první pohled sofistikovaného francouzského “haute” pokrmu, který je však ve skutečnosti ultimátním domácím jídlem, co zahřeje při chladných deštivých dnech. Nemusí vypadat pětihvězdičkové – čím více rustikální styl přípravy i servírování, tím lépe. 

2 lilky
6 rajčat
2 žluté tykve
2 cukety

Omáčka

2 lžíce olivového oleje
1 středně velká bílá cibule, nakrájená na kostičky
4 stroužky česneku, nasekané
1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
1 žlutá paprika, zbavená semínek a nakrájená na kostičky
košer sůl, podle chuti
čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
800 g drcených rajčat
2 lžíce čerstvé bazalky nakrájené na tenké plátky

Koření

2 lžíce čerstvé bazalky nakrájené na tenké plátky
1 lžička mletého česneku
2 lžíce najemno nasekané čerstvé petrželky
2 lžičky lístků čerstvého tymiánu
košer sůl, podle chuti
čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
4 lžíce olivového oleje

Předehřejte troubu na 190 ˚C.
Nakrájejte mandolínou nebo dostatečně ostrým nožem (pro zachování úhledné formy) lilek, rajčata, tykev a cuketu na kolečka o tloušťce 1 mm a dejte stranou.
Na pánvi (vhodné do trouby) rozehřejte na středně silném ohni olivový olej a osmahněte cibuli, česnek a papriku doměkka, asi 10 minut. Dochuťte solí a pepřem, poté přidejte drcená rajčata. Odstavte z ohně a přidejte bazalku. 

Nakrájenou zeleninu začněte střídavě vkládat na omáčku (například lilek, rajče, tykev, cuketa). Postupujte od vnějšího okraje ke středu pánve tak, abyste vytvořili rovnoměrný domino efekt. V malé misce smíchejte koření a posypte vytvořené dílo. Pekáč zakryjte alobalem a pečte 40 minut. Poté sundejte alobal a pečte dalších 20 minut. Bon appétit!

Shrek: Cibulový tarte tatin

Technicky se sice nejedná o autentický filmový recept, ale je rozhodně lepší než vše, co se ve filmu objevilo. Navíc se jedná o lichotivou „homage“, tedy recept inspirovaný hlavním hrdinou. Protože zlobři jsou jako cibule. V tomto případě cibulový tarte tatin – esteticky příjemný, výtečný a tak jednoduchý na přípravu!   

250 g listového těsta opracovaného do formy koláče o průměru cca 30 cm
50 g nesoleného másla
4–6 malých cibulí (bílých nebo červených), rozpůlených na šířku (tj. vodorovně)
100 ml sladkého sherry oloroso
2 čerstvé snítky rozmarýnu, nakrájené na drobnoMed (podle chuti) 

Předehřejte troubu na 200 °C. Těsto položte na plech vyložený pečicím papírem. Propíchejte vidličkou a dejte do lednice vychladit. Mezitím rozpusťte máslo na středně horké pánvi. Pokud máte možnost, vyberte pánev, která bude kopírovat šířku těsta, tj. asi 25 cm přes horní okraj a alespoň 5 cm hlubokou. Na horké máslo přidejte rozpůlené cibule řezem nahoru a 10 minut zlehka opékejte, dokud nezměkne a nezačne karamelizovat, následně půlky opatrně obraťte. Přidejte sherry a snítky rozmarýnu, okořeňte podle chuti a poté přikryjte pokličkou nebo alobalem. Přesuňte do trouby na 20 minut, dokud cibule nezměkne. Vyjměte těsto z lednice a opatrně jím překryjte pánev, zastrčte okraje kolem změklé cibule. Pečte 20–25 minut do zlatova a křupava. Vyjměte z trouby a několik minut nechte chladnout. Následně opatrně vyklopte na dřevěné prkénko nebo talíř. Opravdoví gurmeti mohou zalít kapkou sladkého medu a podávat s camembertem.

Objednejte si předplatné Harper‘s Bazaar

Časopis Harper‘s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu