Dokonalý letní salát podle Marcely Vuong
Foto: IG archiv
Foto: IG archiv
Léto je v plném proudu a parné dny si ráda krátím na dece pod stínem stromů se studeným batch brew a dobrým jídlem.
Co si v létě ráda dávám? Je to asijská kuchyně, která je velmi zdravá a fresh. Na prvním místě mám jarní závitky. Jsou lehké a můžete si do nich dát vše, co máte rádi. Moje nejoblíbenější kombinace: rýžové nudle, avokádo, hovězí maso, okurka, koriandr, perila a k tomu hoisin omáčka.
I v horkém létě mám ráda vývary. Je to skvělý životabudič plný kolagenu a aminokyselin. Vývar v zimě zahřeje a v létě ochladí. V Asii se vývary běžně snídají a za sebe mohu doporučit phở v jakoukoliv hodinu.
Asijské saláty jsou mým dalším favoritem. Skvělý je například mangový salát s krevetami, který si doma děláme velmi často. Je lehký, chuťově vyvážený a zvládnete ho připravit do 20 minut. Sepsala jsem vám na recept a postup krok za krokem.
Suroviny:
Zálivka:
Postup:
Mango, mrkev a okurku očistěte a nakrájejte na julienne nudličky. Dejte mango a zeleninu do mísy. Nasekejte najemno perilu, klasnatku a koriandr. Nasekané bylinky a mungo klíčky přidejte do mísy. Krevety orestujte na česneku a zázvoru, dochuťte lžičkou rybí omáčky a pepřem. Salát pořádně promíchejte a zalijte zálivkou, kterou připravíte smícháním všech ingrediencí. Orestované krevety naservírujte na salát. Arašídy opražte, nechte vychladnout a poté je rozdrťte, ale nechte je na větší kousky. Posypte jimi naservírovaný salát.
Bon apetit!
Milovnice jídla a vaření. Někteří z vás ji mohou znát díky oblíbeným food tours po vietnamské tržnici Sapa. Marcela už také řadu let vede kurzy vaření vietnamské kuchyně. Ráda objevuje nová gastro místa a provede vás nejen asijskou kuchyní.