Dokonalý letní salát podle Marcely Vuong

#eatwithvuong
Marcela Vuong
——
27. července 2023

Foto: IG archiv

Léto je v plném proudu a parné dny si ráda krátím na dece pod stínem stromů se studeným batch brew a dobrým jídlem. 
Co si v létě ráda dávám? Je to asijská kuchyně, která je velmi zdravá a fresh.  Na prvním místě mám jarní závitky. Jsou lehké a můžete si do nich dát vše, co máte rádi. Moje nejoblíbenější kombinace: rýžové nudle, avokádo, hovězí maso, okurka, koriandr, perila a k tomu hoisin omáčka. 
I v horkém létě mám ráda vývary. Je to skvělý životabudič plný kolagenu a aminokyselin.  Vývar v zimě zahřeje a v létě ochladí. V Asii se vývary běžně snídají a za sebe mohu doporučit phở v jakoukoliv hodinu. 
Asijské saláty jsou mým dalším favoritem. Skvělý je například mangový salát s krevetami, který si doma děláme velmi často. Je lehký, chuťově vyvážený a zvládnete ho připravit do 20 minut. Sepsala jsem vám na recept a postup krok za krokem.

Nom xoai – mangový salát pro 4 osoby

Suroviny:

  • 1 tvrdší mango
  • 1 mrkev
  • ½ okurky 
  • hrst perily
  • hrst klasnatky
  • hrst koriandru
  • hrst mungo klíčků
  • 200 g krevet
  • hrst solených arašídů
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička nasekaného zázvoru

Zálivka:

  • 4 lžíce horké vody
  • 4 lžíce rybí omáčky  
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 4 lžíce třtinového cukru 
  • ½ chilli papričky najemno nasekané 
  • 1 stroužek najemno nasekaného česneku

Postup: 

Mango, mrkev a okurku očistěte a nakrájejte na julienne nudličky. Dejte mango a zeleninu do mísy.  Nasekejte najemno perilu, klasnatku a koriandr. Nasekané bylinky a mungo klíčky přidejte do mísy.  Krevety orestujte na česneku a zázvoru, dochuťte lžičkou rybí omáčky a pepřem. Salát pořádně promíchejte a zalijte zálivkou, kterou připravíte smícháním všech ingrediencí. Orestované krevety naservírujte na salát.  Arašídy opražte, nechte vychladnout a poté je rozdrťte, ale nechte je na větší kousky. Posypte jimi naservírovaný salát.

Bon apetit! 

Marcela Vuong 

Milovnice jídla a vaření. Někteří z vás ji mohou znát díky oblíbeným food tours po vietnamské tržnici Sapa. Marcela už také řadu let vede kurzy vaření vietnamské kuchyně. Ráda objevuje nová gastro místa a provede vás nejen asijskou kuchyní.

Objednejte si předplatné Harper‘s Bazaar

Časopis Harper‘s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu