8 filmových koktejlů na víkendové movie nights
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Absolutní klasika žánru. Humphrey Bogart popularizoval trenčkot a stal se i díky tomuto filmu kulturní ikonou na dlouhá desetiletí. Film navzdory takřka nulovým očekáváním získal tři Oscary z osmi nominací a stal se také nejcitovanějším filmem všech dob.
Ve filmu si French 75 objedná Yvonne (Madeleine Lebeau), Rickova (Humphrey Bogart) bývalá milenka, když se objeví se svým novým přítelem – nacistou. Je ironií, že právě tento drink byl vynalezen Harrym MacElhonem, a byl pojmenován po francouzském polním dělu používaném proti nacistům během druhé světové války.
30 ml ginu
20 ml čerstvé citronové šťávy
10 ml cukrového sirupu
60 ml šumivého vína nebo šampaňského
Přidejte gin, citronovou šťávu a jednoduchý sirup do šejkru s ledem a protřepávejte, dokud směs dobře nezchladne. Přeceďte do vychlazené skleničky na šampaňské. Dolijte šumivým vínem.
Snímek z 90. let založený na autobiografickém románu Huntera S. Thompsona z roku 1971 je perlou kinematografie. Byť pro otrlého (a možná ani ne tak střízlivého) diváka. Film je plný A-list hvězd – Johnny Depp, Benicio Del Toro, Cameron Diaz a Tobey Maguire, a rozhodně stojí za vidění. Ve filmu sedí Raoul Duke (Depp) a Dr. Gonzo (Del Toro) v hotelovém salonku a dávají si Singapore Slings s Mezcalem. Právě tento snímek pomohl popularizovat drink pro široké publikum.
Samotný koktejl opravdu pochází ze Singapuru, kde vznikl kolem roku 1915 a za jeho autora je považován Ngiam Tong Boon. Tento barman pracoval v podniku jménem Long Bar v hotelu Raffles. Původní název koktejlu byl podle barové legendy Ging Sling. Napříč lety se tak změnilo nejen jméno, ale i ingredience – měnily se díly ginu, místo brandy se dával bylinný likér a místo ananasového džusu se používal mix. To, jaký recept zvolíte, je zcela na vás.
50 ml ginu
25 ml Cherry likéru (ideálně Cherry Heering)
10 ml pomerančového likéru triple sec
10 ml likéru DOM Benedictine
40 ml ananasové šťávy
20 ml limetové šťávy
10 ml grenadiny
Všechny přísady důkladně protřepejte v šejkru s kostkami ledu. Přes barmanské sítko nalijte do vysoké koktejlové sklenice a ozdobte ananasem a třešničkou.
Všichni fanoušci kultovního seriálu si velmi dobře pamatují chorobnou závislost Lorelai Gilmore (Lauren Graham) i její dcery Rory (Alexis Bledel) na kávě. Velmi zřídka hrdinky uvidíme bez hrnku v ruce – a to za každého počasí a v jakoukoliv denní domu. Páteční večery však byly výjimkou – v domě svých rodičů se Lorelai potřeba napít něčeho silnějšího, a tak si mnozí budou pamatovat její drink: Gin Martini.
Původ tohoto koktejlu je však velkou neznámou, a to navzdory jeho obrovské popularitě po celém světě. S největší pravděpodobností se ale zrodil v 60. letech 19. století, a to z koktejlu zvaného Martinez – vyrobeného z ginu, sladkého vermutu, bitters a maraschino likéru. Odtud se vyvinuly různé receptury a s ním nejspíš i tento. Neexistuje ani jeden dokonalý poměr – někdo raději 3 : 1, někdo 1 : 1. Poměry se měnily různě – 3 : 1, 4 : 1 i 1 : 1, a proto vy si vyberte ten, který bude ideální právě pro vás.
45 ml suchého ginu
15 ml suchého vermutu
Nalijte gin a vermut do míchací sklenice s kostkami ledu a míchejte vysokou lžící, dokud nebude vnější strana sklenice studená. V případě potřeby pokračujte v míchání, dokud se martini nezředí a nevychladí podle vaší chuti. Místo míchání můžete směs i protřepat, tomuto postupu se pak říká Bradford.
Když už jsme u Martini, nesmíme zapomenout na nejslavnějšího agenta všech dob. Za ta léta si agent Jejího Veličenstva objednával Negroni, Americano, Mojito a dokonce i Black Velvet nebo slavný Sazerac – mix koňaku a whiskey původem z New Orleans. Ale to je na samostatný článek… Po celá desetiletí 007 požadoval, aby se jeho Vodka Martini protřepávalo, nemíchalo – tedy v Bradford stylu. S ohledem na chuť se také mění poměry. Na 60 ml vodky se přidávalo od čajové lžíce až po 10 ml suchého vermutu. V první knize Iana Fleminga, Casino Royale, však Bond pije Vesper Martini – koktejl, který sám vymyslel a pojmenoval po dvojité agentce Vesper Lynd. Součástí receptu byl tehdy francouzský vermut Kina Lillet, který se už nevyrábí, a proto se časem nahradil jinými suchými vermuty.
30 ml ginu (nejlépe více než 40 %, třeba Tanqueray nebo Roku Gin)
10 ml vodky (třeba Stolichnaya)
5 ml Lillet Blanc (nebo suchého vermutu)
Protřepat, nemíchat.
Jeden z nejslavnějších koktejlů, který nikdy žádnou reklamu nepotřeboval, avšak přesto ji díky Danu Draperovi získal – kreativnímu řediteli reklamní agentury Sterling Cooper, kterého v seriálu Mad Men ztvárnil Jon Hamm.
Byť zmínky o koktejlu můžeme najít už v roce 1806, jednalo se o zcela jiný drink než ten, který známe dnes. Až v 60. letech 19. století se stalo populárním míchat do drinků cukr, vodu a jiné přísady, a právě zde získal Old Fashioned svou novodobou podobu. Podle legendy se v roce 1880 zrodil v Louisville v Kentucky, a to v soukromém klubu The Pendennis Club, kde byl spojen s místní palírnou Jamese E. Peppera a jeho whiskey, které se říkalo „Old Pepper“. Odtud se prý dostal do hotelu Waldorf-Astoria v New Yorku, kde se s koktejlem poprvé seznámili Newyorčané, a přijali jej za „svůj“. Obvykle se koktejl připravuje s bourbonem, avšak Old Fashioned Dana Drapera se dělá s rye whisky.
60 ml bourbonu
1 kostka cukru (nebo čajová lžička)
několik kapek Angostura bitter
sodovka
plátek kůry pomeranče
maraschino cherry (na ozdobu)
Cukr vložte do sklenice, pokapejte Angosturou a rozmačkejte. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Naplňte sklenici ledem a vmíchejte whisky. Přidejte trochu sodovky a promíchejte. Ozdobte kůrou pomeranče a třešní.
Nezapomenutelná scéna, kdy Leonardo DiCaprio jako Rick Dalton zuří ohledně zapomenutí svých filmových vět kvůli „osmi zatraceným whisky sour“. Ve filmu si následně Rick Dalton sám onen „osudný večer“ drink připravuje do půllitrového porcelánového korbelu k relaxaci u bazénu. Po takovém drinku by si vzpomněl další ráno na slova málokdo.
První psaný recept na Whisky Sour se objevil v roce 1862, kdy byl zahrnut do The Bartender’s Guide od Jerryho Thomase. Kyselá přísada (citrusový plod nebo likér z něj) se však konzumoval námořníky jako prevence proti kurdějím na dlouhých cestách po moři. Chlazení na moři neexistovalo, námořníci si brali alkohol jako rum, whisky nebo gin, aby měli něco bezpečného k pití během dlouhých cest. Napříč lety vznikly různé obdoby koktejlu jako Boston Sour, New York Sour nebo Amaretto Sour, které je ozdobeno vaječným bílkem – velmi populárním doplňkem.
50 ml bourbonu
35 ml citronové šťávy
12 ml cukrového (simple) sirupu
2 kapky Angostura bitters
vaječný bílek
Všechny ingredience vložte do šejkru a důkladně protřepte. Pokud budete připravovat verzi s bílkem, protřepejte tak, aby vytvořil bohatou pěnu. Vše přeceďte do skleničky typu goblet.
Koktejl je jednoduchou kombinací Amaretta a skotské, který získal na popularitě především v 70. letech. Byť drink podle mixology specialistů poprvé namíchal slavný barman hotelu Savoy Joe Gilmore na přelomu 40. a 50. let, společnost Disaronno (výrobce Amaretta) se kloní spíše k verzi, že drink dostal jméno na počest Dona Corleone.
Pravdou je, že sám Marlon Brando tuto kombinaci miloval, a nad tím, co bylo dřív – slepice nebo vejce –, se přimhouřilo oko. Navzdory svému chytlavému názvu se ale tento nápoj stal jen vzácným nálezem na barových menu.
60 ml skotské whisky
20 ml mandlového likéru Amaretto (nejlépe Disaronno)
plátek pomerančové kůry na ozdobu
Společně s ledem stačí tyto dva destiláty smíchat dohromady a podávat s plátkem pomerančové kůry! S poměry mimochodem můžete experimentovat v obou směrech, a vytvořit tak z mandlového likéru dominující složku, nebo pouze „vonnou esenci“.
Hlavní hrdina kultovního filmu Jeffrey „The Dude“ Lebowski, kterého ztvárnil Jeff Bridges, byl inspirován Jeffem Dowdem, americkým filmovým producentem a politickým aktivistou, s nímž se bratři Coenové (režiséři, scénáristé a producenti) kdysi setkali.
Nehledě na jméno však s Ruskem nemá koktejl nic společného – v roce 1949 jej vymyslel belgický barman Gustave Tops v hotelu Metropole v Bruselu na počest Perle Mesta, tehdejší americké velvyslankyni v Lucembursku. Koktejl vznikl jako dvojče k Black Russian (stejné ingredience, ale bez smetany). Název získal jen kvůli hlavní ingredienci – vodce. Odtud se recept roznesl do celého světa, načež vzniklo nespočet podob – White Belgian (s čokoládovým místo kávovým likérem), White Cuban (s rumem místo vodky) nebo White Canadian (s kozím mlékem místo smetany).
50 ml vodky
35 ml kávového likéru
35 ml (alespoň 30%) smetany (mléko bude moc slabé a v drinku se tzv. rozpadne)
Smíchejte vodu a kávový likér ve sklenici na whiskey (aka old fashioned glass) a opatrně nalijte smetanu tak, aby udělala hezký vizuální efekt ve sklenici.
#HBTip: Pro trochu pikantnosti rozdrobte pár lístečků máty, která drinku dodá ještě víc chladivý říz.