Jaká káva je nejzdravější pro náš organismus a jaká naopak může škodit?

S mlékem, rostlinnou alternativou, nebo černá? Inspirované vědou a šálkem ranního espressa…
Alice Filatova
——
25. srpna 2025

Foto: Getty Images

Káva je od nepaměti rituálem – tento zázračný nápoj byl objeven již v Etiopii, odkud se přes arabský svět rychle rozšířil do zbytku planety. První písemné zmínky o kávě jako nápoji pocházejí z Jemenu, kde se v 15. století popíjela v súfijských klášterech k udržení bdělosti během nočních modliteb. Do Evropy se káva dostala v 17. století přes Benátky a rychle se stala symbolem intelektuálních salonů, světa aristokracie a zámožných kupců. První evropská kavárna, kromě těch v Osmanské říši a na Maltě, byla otevřena v Benátkách v roce 1645. To, co začalo jako rituál mnichů, se proměnilo v každodenní kulturu – zvyk, bez kterého si dnes neumíme představit ráno.

Je ale každý kávový nápoj stejný? To, jakou kávu si dáváte, může ovlivnit nejen vaši energii, ale i pleť, trávení a náladu. Pojďme se společně podívat na rozdíly, které nejpopulárnější drinky mohou přinést našemu tělu.

Černá káva: čistá síla pro ty, kteří vědí, co chtějí

Espresso nebo filtrovaná – černá káva je ikonou ortodoxních minimalistů. Má minimum kalorií, maximální dávku antioxidantů a je tím nejčistším způsobem, jak tělu dodat kofein bez rušivých příměsí. Je ideální pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo potřebují mentální ostrost při přípravě na velké prezentace či kreativní brainstorming. A věda říká jasně: i bez mléka zůstávají polyfenoly (silné antioxidanty) stejně dostupné.

Černá káva však může podráždit žaludeční sliznici, protože stimuluje produkci žaludečních kyselin. To může vést k pálení žáhy, refluxu nebo žaludečním potížím – obzvlášť u lidí s citlivým trávením nebo gastritidou. Černá káva obsahuje třísloviny, které mohou při dlouhodobé konzumaci způsobit žluté skvrny na zubní sklovině a také může způsobovat zvýšení kortizolu, což může mít negativní dopad na hormonální rovnováhu, náladu nebo kvalitu pleti.

Káva s mlékem

Latté, cappuccino, flat white. Káva s mlékem je více než trend – je to comfort drink. Mléko dokáže snížit kyselost kávy, a tím chránit váš žaludek i jícen. Pokud trpíte pálením žáhy nebo vás trápí citlivý žaludek obecně, mléčná pěna není jen chuťová paráda, ale i terapeutický balzám. Navíc, přidáním mléka se snižuje teplota nápoje, čímž se snižuje riziko teplotních šoků, které mohou být spojovány s vyšším rizikem rakoviny jícnu.

Nevýhodou může být zhoršené vstřebávání kofeinu. Mléko sice zpomaluje nástup účinků kofeinu, ale celkové množství zůstává stejné, přičemž mléčné tuky mohou zpomalovat vyprazdňování žaludku. Dalším problémem může být nadýmání, zácpa a bolesti břicha. To může být způsobeno reakcí dvanáctníku na kombinaci kávy a mléka, což může blokovat činnost slinivky a žlučníku.  Některé dermatologické studie také naznačují, že mléčné výrobky mohou u citlivých jedinců zhoršovat akné, protože kravské mléko obsahuje hormony (zejména IGF-1), které mohou ovlivnit činnost mazových žláz a podporovat záněty v kůži. Kombinace kofeinu a laktózy může navíc podporovat mírný zánět v těle. Tento efekt však není automatický a týká se spíše dospívajících jedinců a žen s hormonální nerovnováhou.
Stejné je to i s mlékem bez laktózy. Stále obsahuje mléčné bílkoviny (zejména kasein) a přirozené hormony, které u některých lidí mohou zhoršovat akné nebo podráždění pleti, podobně jako klasické mléko. To se ale týká hlavně těch, kdo jsou na mléčné proteiny citliví – což není každý.

Káva s rostlinnými alternativami

Mandlové, ovesné, hrachové, sójové nebo makové mléko – každé má své výživové specifikum a estetiku. Ovesné je krémové, mandlové lehké a decentní. Pro milovníky jemnější kávy netolerující laktózu se jedná o ideální volbu. Ale pozor, ne všechny alternativy jsou stejné. Některé obsahují přidaný cukr nebo aditiva, dodávající tak tělu cukry, o kterých ani nemusíme vědět – to může zhoršovat například kvalitu pleti.
Další nevýhodou je nižší obsah bílkovin, vápníku a některých vitamínů, přítomnost antinutričních látek, potenciální alergizující účinky (např. u sóji) a nižší nutriční hodnota v porovnání s kravským mlékem. Pokud ale sáhnete po neslazené a obohacené variantě, může být káva s rostlinným mlékem jemnější a chutnější.  

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, nejde jen o to, co pijete, ale také o to jak. Káva není jen kofein – je to moment. Je to vůně, textura, náš ranní rituál, kterým se nastartujeme. Ať už si ji vychutnáte s mlékem, bez něj, či s kapkou rostlinné alternativy, dbejte na kvalitu a kvantitu – i přemíra velmi kvalitní kávy totiž může organismu škodit.

Alice Filatova

Lifehacky slavných, dobré a zdravé jídlo a (kultovní) filmy jsou její hlavní obsesí, o kterou se ráda podělí s čtenářkami Harper’s Bazaar.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu