Boeuf bourguignon Julie Child, spaghetti meatballs podle Lady a Trampa nebo (volitelně) ostrá horká čokoláda podle Chocolate.

#FOODIE: FILMOVÉ RECEPTY VOL.2

Boeuf bourguignon Julie Child, spaghetti meatballs podle Lady a Trampa nebo (volitelně) ostrá horká čokoláda podle Chocolate.
Alice Filatova
——
30. září 2023

Foto: Profimedia

Po grilovaném sendviči, Calabrese pizze a cibulovém tarte tatin vám přinášíme další várku filmových receptů, které tentokrát zahřejí během sychravých podzimních dnů.

Julie & Julia: Boeuf bourguignon 

„Co děláš opravdu ráda?“
„Jím!“ směje se Julia Child v podání Meryl Streep, když manželovi (Stanley Tucci) ve filmu „Julie a Julia“ odpovídá na otázku.
Byť v tomto filmu jsme mohli najít nespočet fantastických receptů podle legendární americké kuchařky Julie Child, boeuf bourguignon byl hřebem tohoto snímku. Recept je (nejen) na  první pohled komplikovaný, avšak je důvod, proč patří mezi nejoblíbenější světová jídla.

1 lžíce extra panenského olivového oleje
170 g slaniny, nahrubo nakrájené
1,5 kg hovězího hrudí, zbaveného tuku (například chuck steak z krku) nakrájeného na kostičky
1 velká mrkev nakrájená na kolečka
1 velká bílá cibule, nakrájená na kostičky
6 stroužků česneku, slisovaných
1 špetka hrubé soli a čerstvě mletého pepře
2 lžíce mouky
12 malých perličkových cibulek
3 šálky červeného vína jako Merlot, Pinot Noir nebo Chianti

Tip: Pro jemnější omáčku použijte pouze 2 šálky vína 2–3 šálky hovězího vývaru.

2 lžíce rajčatového protlaku
1 kostka hovězího bujonu
1 lžička čerstvého tymiánu, nasekaného nadrobno 
2 lžíce čerstvé petrželky, jemně nasekané
2 bobkové listy
450 g čerstvých malých bílých nebo hnědých hub, nakrájených na čtvrtky
2 lžíce másla

Předehřejte troubu na 175 °C. Zahřejte olej ve velkém, hlubokém hrnci. Opečte na něm slaninu na středním plameni asi tři minuty, dokud nebude zlatavá a křupavá. Odložte ji stranou, přičemž se snažte zachovat všechnu šťávu v hrnci.  Osušte hovězí maso papírovou utěrkou; opékejte po všech stranách opatrně na rozpáleném zbylém oleji (ve slaninovém tuku) ze všech stran dohněda. Dejte stranou do misky se slaninou. Na zbylém oleji orestujte mrkev a cibuli do změknutí (asi tři minuty), poté přidejte 4 stroužky prolisovaného česneku a jednu minutu opékejte. Slijte přebytečný tuk a nechte přibližně jednu polévkovou lžíci na pánvi. Vraťte slaninu a hovězí maso do hrnce a dochuťte půlkou lžičky hrubé soli a čtvrtkou lžičky mletého pepře. Přisypte mouku, dobře promíchejte a vařte 4–5 minut, aby zhnědla.

Přidejte perličkové cibulky, víno a dostatek vývaru, aby maso bylo jen tak tak zakryté. Poté přidejte rajčatový protlak, cibuli a bylinky. Na sporáku přiveďte k varu. Přikryjte poklicí a přemístěte do trouby, kde nechte boeuf bourguignon podusit 2 až 3 hodiny, nebo dokud se maso nezačne rozpadat (nezapomeňte přitom upravit teplotu, jinak dopadnete jako Julie Powell, která svůj pokrm spálila).  Na středně velké pánvi mezitím rozehřejte máslo. Až opadne pěna, přidejte zbývající 2 stroužky česneku a opékejte asi půl minuty, aby česnek nezhořkl. Přidejte houby a vařte přibližně 5 minut za občasného míchání, aby se dobře obalily máslem. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Dejte stranou a přidejte do hrnce s masem 5 minut před vyndáním z trouby.

Hrnec vyjměte z trouby a přeceďte maso se zeleninou. Tekutinu, v níž se vařilo maso, odstavte bokem. Vyhoďte velké kusy bylin (bobkový list a snítky tymiánu) a vraťte maso se zeleninou zpět do hrnce. Z tekutiny odstraňte tuk, následně vařte 1–2 minuty a postupně odstraňujte tukové části, které se objeví na hladině. Vařte, dokud vám nezůstane 2,5 šálku husté omáčky. Pokud je až moc hustá, přidejte trochu vývaru, pokud moc řídká, vařte na středním plameni 10 minut. Do hotové omáčky přidejte maso a zeleninu. A  podávejte na bramborové kaši.  

Tip: Pokud podáváte druhý den, vyndejte z lednice alespoň hodinu před ohřevem, následně na 10 minut umístěte na střední plamen a nechte mírně „probublat“.

Lady a Tramp: Spaghetti meatballs

Kdo by si nepamatoval slavnou scénu v Lady a Tramp, kdy se dva psi dělí o talíř špaget a masových kuliček za svitu měsíce? Spaghetti meatballs ve skutečnosti není zcela typický italský recept. Jedná se totiž o jídlo, které vzniklo asimilací italské kuchyně v Americe – jedná se tak o italsko-americký „hybrid“, který italští přistěhovalci v New Yorku vytvořili někdy na přelomu 19. a 20. století.

2 nastrouhané mrkve
čtvrt šálku petrželky, jemně nasekané 
2 lžičky sušeného tymiánu
půl šálku parmazánu, nastrouhaného
500 g špaget 
1 kg mletého hovězího masa 
1 vejce, lehce rozšlehané 
700 ml omáčky passata 
2 stroužky lisovaného česneku
půl šálku panko strouhanky

V misce smíchejte mleté maso, mrkev, strouhanku, parmazán, česnek a bylinky. Přidejte vejce. Dochuťte pepřem. Ručně dobře promíchejte. Naberte rukou přibližně jednu polévkovou lžíci masové směsi, vytvarujte kouli a položte na talíř. Opakujte se zbývajícím mletým masem. Přikryjte a dejte vychladit do lednice na 30 minut. Předehřejte troubu na 200 °C. Masové kuličky přendejte na hlubší pekáč a přelejte omáčkou passata. Zakryjte alobalem a pečte 30 minut, přičemž v polovině pečení alobal sejměte.  Mezitím uvařte špagety do stavu al dente. Nezapomeňte, že se správně po italsku (a ani po americku) špagety nelámou! Sceďte a vraťte do hrnce. Rozdělte špagety mezi misky. Navrch dejte masové kuličky a omáčku. Posypte petrželkou a podávejte. Nezapomeňte se podělit o poslední masovou kuličku! 

Tip: Poté, co špagety scedíte a umístíte zpět do hrnce, přidejte k nim kus másla nebo několik lžic olivového oleje a zavřete pokličkou – to dodá chuť a navíc se špagety neslepí.

Chocolat: Horká čokoláda Vianne Rocher 

V romantické klasice Chocolat se hrdinka Vianne (Juliette Binoche) stane trnem v oku skoro celé konzervativní křesťanské vesničky ve Francii, když si otevře obchod s čokoládou během velkého půstu. Nakonec si ale získá jejich přízeň nejen svým dobrým srdcem, ale hlavně svými recepty, včetně smyslného a pikantního horkého čokoládového nápoje. Ten totiž nejlépe zahřeje během studených podzimních dnů!

2 šálky mléka1 šálek smetany
1 červená chilli paprička (nakrájená na plátky a zbavená semínek)
1 tyčinka skořice
čtvrt lžičky muškátového oříšku
půl vanilkového lusku
třičtvrtě šálku nasekané hořké čokolády (70%)
hnědý cukr dle chuti
koňak nebo Amaretto k podávání

Mléko dejte do hrnce, přidejte vanilkový lusk, skořici a chilli a zlehka přiveďte jednu minutu k mírnému varu. Čokoládu nastrouhejte a míchejte, dokud se nerozpustí. V této fázi můžete přidat i hnědý cukr. Sundejte z ohně a nechte 10 minut vylouhovat, poté vyjměte lusk, skořici a chilli. Vraťte na oheň a zvolna přiveďte k varu. Podávejte v hlubokém šálku ozdobené šlehačkou, špetkou nastrouhané čokolády (nebo) s trochou koňaku či Amaretta.

Tip: Chili můžete nahradit kajenským pepřem, a pakliže nejste fanoušci ostrých chutí vůbec, pak kardamomem.

Alice Filatova

Lifehacky slavných, dobré a zdravé jídlo a (kultovní) filmy jsou její hlavní obsesí, o kterou se ráda podělí s čtenářkami Harper’s Bazaar.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu