Erika Palkovičová: What I eat in a day

#erikasuniverse
Erika Palkovičová
——
2. května 2024

Foto: Erika Palkovičová

Byť nejsem odborník na výživu, při interakcích s lidmi na instagramu je nejčastější otázka, co jím. Přiznám se, že se ne úplně ráda pouštím do těchto diskusí – jsem vegan, což je specifické už samo o sobě. Mnozí lidé si také myslí, že pokud budou následovat něčí jídelníček, dosáhnou i stejného odrazu v zrcadle. Přitom strava je nesmírně individuální a v čem se cítím dobře já, nemusí sedět někomu jinému. Rozhodla jsem se sepsat svůj jídelníček i proto, abych některé z vás vyvedla z omylu a předsudků ohledně toho, jak se stravují modelky. O tom, jak se stravují (nebo spíš stravujeme, jelikož se modelingu věnuji bezmála 15 let), koluje řada mýtů. Jedním takovým mýtem je, že modelky nejedí. A přitom to vůbec není pravda.

Neexistuje žádný univerzální jídelníček, který by všechny modelky dodržovaly. Pokud je modelka schopna udržet si postavu, zdravou pleť a vlasy a zároveň zvládat náročné tempo, které tato práce vyžaduje, nikoho nezajímá, jak se stravuje.

Asi nejdůležitější je hned ze začátku zmínit, že každé tělo je jedinečné a funguje jinak. I kdybychom se všichni stravovali na gram stejně a měli zažitou stejnou workout rutinu, vypadala by naše těla i přesto všechno odlišně. A to je právě to krásné a jedinečné. Nejdůležitější je zjistit, jaký typ stravy nám vyhovuje, jestli máme nějaké alergie nebo intolerance, abychom se vyhnuli možnému zbytečnému nadýmání či nevolnosti. No a pak se jen snažit dostat do těla co nejvíce živin, z nichž načerpáme maximum energie. A pochopitelně, jednou za čas si také dáme dobrý burger či zmrzlinu. Abychom se z té celé zdravé stravy nezbláznily!

Jsem ranní ptáče. Budím se vždy hladová, bez ohledu na to, co jsem den předtím večeřela. Před snídaní vždy vypiji velkou sklenici vody s přidanými Malinna lektvary: Vanilla a Mint. Tou zapíjím své vitamíny krásy – chlorellu a spirulinu. Mým prohřeškem je káva nalačno. Černá. Zkrátka, i já mám svá guilty pleasures. A to hned poránu!

Co se však snažím dodržovat, je minimalizace rostlinného mléka. Všechny mé chody jsou pochopitelně bez živočišných produktů, ale z vlastní zkušenosti vím, že mi mnoho rostlinných mlék dokáže uškodit. Jedině, že bych si dala pokaždé záležet a kupovala taková, která nemají ve složení žádné přidané konzervanty, či si je zkrátka dělala doma sama.

S kávou si dávám i snídani – je to mimochodem jediné jídlo, které jím doma. A pouze ve dvou variantách – buď mám chuť na sladké, a tak sahám po ovesných kaších s čerstvým ovocem, oříšky, semínky, kokosovém jogurtu a sušeném ovoci, nebo si místo toho udělám smoothie misku. Pokud mám chuť na slané, dělám si avokádový toast na kváskovém chlebu. Doporučuji si k němu nakrájet řapíkatý celer. Mňam!
Nejsem příliš velký vyznavač různých snacků. Když však mám před obědem chuť na něco malého, obvykle sahám po různých ořeších, sušeném či čerstvém ovoci.

Na oběd mohu mít cokoliv: těstoviny, asijskou kuchyni, středomořskou kuchyni s quinoou v kombinaci s falafelem, tofu nebo tempehem a samozřejmě velkou porcí zeleniny. Tip: K obědu velkou porci čerstvé zeleniny – v Americe si hodně připlácím za to, aby byla i organická. Vyhýbám se veganským polotovarům, jako jsou veganské sýry, náhražky masa a podobně. Ty jsou často plné konzervantů a zbytečných přísad.
Mezi obědem a večeří mám obvykle matcha latte nebo matcha čaj bez mléka. Pokud piji rostlinné mléko, snažím se jej pít v malém množství. A preferuji hráškové, mandlové nebo makadamové.

Večeře je moje oblíbené jídlo dne –  pokud jsem na Slovensku, tak si s přítelem většinou vaříme sami doma. Nejraději mám naše domácí pečené brambory, a to s bylinkami nebo sladké. Ano, čtete správně! Zkoušeli jste už dělat sladké bramboráky na kokosovém oleji se skořicí? Poděkujete mi později. A jako přílohu mám opět různou zeleninu nebo protein ve formě hummusu, tofu, falafelu či luštěnin. Také se snažím dbát na to, aby v mém jídelníčku nechyběla fermentovaná zelenina, jejíž nedostatek vyvažuji pitím kombuchy… A sem tam neuškodí ani sklenka červeného vína.

Den ukončuji tak, jak jsem začala – velkou sklenicí čisté vody, tentokrát s citrónovou šťávou, kterou opět zapíjím chlorellu a spirulinu.
V mém denním jídelníčku se nenacházejí žádné jiné výživové doplňky. Všechny vitamíny do těla dostávám pomocí stravy, kterou mám během života odsledovanou, a vím, že mi tak nic nechybí. Po vitamínech a doplňcích sahám spíše preventivně, když musím hodně cestovat, střídat časové pásmo nebo podnební zóny.

Erika Palkovičová

Naše #HBlover a VIP přispěvatelka vyvrací mýty o beauty a lifestyle rutině modelek a dělí se také o tipy na knihy, co se propíší do duše. Ze všeho nejraději má však cestování do nejkrásnějších míst na světě, kterými vás skrze své články provede.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu