Červené ovoce nejenže chutná, ale podporuje metabolismus, přispívá k rychlejšímu spalování tuků a má dokonce omlazující účinky!
Minimum kalorií a efektivní pálení tuků
Bobulovin si můžete dopřát skutečně, kolik chcete. Mají totiž minimum kalorií, díky čemuž jsou skvělou dietní volbou. A to jak co se týče těch čerstvých, tak i mražených. Vůbec nejlepší jsou jahody, které mají na 100 g pouhých 35 kalorií. Navíc obsahují značné množství vlákniny, která pomáhá trávení i hubnutí, a dokonce pomáhá zastavit tvorbu tuku. Bohaté jsou i na vitamín C, lutein nebo kyselinu ellagovou. Té přičítají vědci z Hallym University v Koreji doslova zázračné účinky – přišli totiž na to, že zabraňuje destrukci kolagenu, což je hlavní faktor při vzniku vrásek. Zřejmě největším a nejslavnějším „spalovačem tuků“ je červený grapefruit.
Podle „grepové studie“ z roku 2006 konzumace červeného grapefruitu může pomoci redukovat břišní tuk a ovlivnit sekreci inzulínu. Proto existovaly v minulém století tzv. grapefruitové diety, vybízející ke konzumaci půlky grepu před každým jídlem. Tělesné hmotnosti také prospívají třešně (které zároveň posilují zdraví srdce) nebo třeba meloun, který je sice sladký, ale zato může zlepšit lipidové profily a snížit hromadění tuku.

Červené ovoce posiluje imunitu
Zamilujte si brusinky! Tyto malé bobule s trpkou chutí jsou nejen skvělým tipem do redukčního jídelníčku, ale i pro celkové posílení imunitního systému, což se zejména na podzim hodí. „Oceníte je i v případě, že vás honí mlsná, dokážou totiž zahnat chuť na sladké,“ podotýká fitness trenér a výživový poradce Robert Vošmik. Rovněž slouží jako prevence proti některým typům rakoviny, snižují krevní tlak i hladinu cholesterolu v krvi a fungují jako přírodní antibiotikum.

Skvělé benefity pro naši pleť
Neodmítejte jablka z podzimní sklizně, jsou totiž hotovým pokladem. Pod jejich slupkou najdete spoustu cenných látek – vitamíny, enzymy a minerály, jako je třeba vápník, fosfor a hořčík. Velmi prospěšné jsou také jablečné pektiny. Dokážou totiž zajistit, že pokožka bude lépe přijímat hydrataci a udržovat si ji. Bohatě postačí, když si každý den dopřejete jedno jablko. Mnohonásobně tak posílíte obranný systém svého organismu.
Jedním z nejlepších pomocníků pro krásnou pleť je také granátové jablko, které svými antioxidačními vlastnostmi může snížit škodlivý účinek ultrafialového záření, redukovat pigmentové skvrny, redukovat zarudnutí a známky akné, ale také skvěle hydratovať pleť a dodat jí pružnost díky lepší absorpci hydratačních složek.

Klíč ke zdraví
Na vlákninu jsou bohaté snad všechny druhy ovoce, bobule ovšem patří mezi královské zdroje. „Třeba rybíz má ve 100 gramech 5 gramů vlákniny, maliny a ostružiny dokonce 8 gramů,“ zmiňuje se Vošmik. Právě vláknina je přitom nezbytná pro zdravé trávení a správné fungování střev. Působí doslova jako kartáč – váže na sebe toxiny, vodu a je tolik skloňovaným prebiotikem. Krom toho perfektně zasytí a koriguje hladinu cukru v krvi. Navíc také tiší nervy a povzbuzuje náladu – a nalačno vyvolává chuť k jídlu.

Přírodní anti-aging
Na našem seznamu nesmí chybět ani bobule goji neboli kustovnice. Tyto malé červené bobule se v Asii konzumují již tisíce let. Byly zde považovány za elixír dlouhověkosti, a proto mají své místo i v tradiční východní medicíně. Vyrábí se z nich tonikum pro játra a ledviny, nebo pro podporu imunitního systému a dokonce i k léčbě problémů se zrakem. Mají totiž vysoký obsah antioxidantů chránících buňky před tolik škodlivými volnými radikály. Řadí se k nim vitamíny A, B1, B2 a C, stejně jako hořčík, zinek a chrom. Pravidelná konzumace kustovnice navíc pomáhá vypnout a rozjasnit pleť. Proto na ni nedají dopustit například modelka Miranda Kerr, herečka Gwyneth Paltrow nebo návrhářka Victoria Beckham.
