Intuitivní stravování: naučte se ovládat své tělo

Není to dieta – nabízí možnost odnaučit se chatické stravování v podobě impulzivního přejídání, nepravidelných svačin nebo naopak striktních diet, po kterých ihned znovu přiberete.
Aneta Koukalová
——
12. ledna 2023

Foto: Profimedia

Zdá se to poměrně jednoduché. Netrápit se dietami, kalorickými tabulkami ani povolenými denními dávkami a stravovat se intuitivně – podle toho, na co máte zrovna chuť a co vaše tělo potřebuje. S tímto novým trendem je ale spojená i řada úskalí. Vždyť lidé, kteří stravu moc neřeší a denně si dopřávají fastfood, jedí rovněž svým způsobem intuitivně. Mezi nesmyslným přejídáním a tím, co si tělo doopravdy žádá, je však obrovský rozdíl. A když ho pochopíte, máte vyhráno.

Není pochyb o tom, že diety fungují. Ale bohužel jen krátkodobě. Ať už držíte keto, Atkinsonovu, či půst, vždy je to záležitost jen několika týdnů či měsíců. A společně s návratem k vašemu původnímu režimu stravování se také vrací ona pracně ztracená kila aka jo-jo efekt. „Diety, které jsou přísné a zakazují vám jíst oblíbené potraviny, jsou dlouhodobě neudržitelné. Protože jsou vašemu tělu nepřirozené,“ upozorňuje fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal. Z dlouhodobého hlediska pak rozhodně neprospívají ani vašemu zdraví. Nutí vás totiž jíst málo, a navíc jen pár druhů potravin. Žádné pečivo, těstoviny, mnohdy ani maso či luštěniny, jako třeba v případě vegetariánské keto diety. Jak vyplývá z řady vědeckých studií, takový způsob stravování není tělu přirozený a připravuje ho o spoustu důležitých živin. Především o vitamin B12, vápník, železo a bílkoviny. A doplňovat vitamíny pomocí tablet rozhodně není nejlepší dlouhodobé řešení.

Dát tělu vše, co si žádá

Čím víc myslíte na to, že něco nesmíte, tím víc vám to chybí. A tím víc po tom toužíte. Intuitivní stravování má oproti tomu zcela jiná pravidla. Jeho hlavním poselstvím je nic si nezakazovat, řídit se svými pocity a intuicí. „Jedinci, kteří se stravují intuitivně, nejsou zaujatí či přímo posedlí jídlem či stravováním, nenálepkují jídlo jako dobré a špatné, poněvadž věří ve střídmost. Přestože je pro ně chuť jídla důležitá, často volí pokrmy, které odpovídají jejich výkonnostním a tělesným cílům,“ vysvětluje dietoložka a výživová specialistka Evelyn Tribole, autorka bestselleru Intuitive eating. Samozřejmě to neznamená, že kdykoliv máte chuť na sladké nebo fast food, můžete si ho s radostí a v neomezeném množství dopřát. O tom intuitivní stravování rozhodně není. Jedná se o systém, který vás má naučit přemýšlet a najít si k jídlu pozitivní vztah. Nemá ani tolik za cíl zbavit vás nadbytečných kil jako přijmout své tělo a dát mu vše, o co si samo žádá.

Hlad, vztek, či únava?

Je to zkrátka trend, který je založen na práci se sebou samým. Musíte poznat, co vám vyhovuje, co naopak ne, a jak si správně intuitivně jídlo složit, aby vás netrápil hlad a neustálá chuť na něco sladkého. Zpočátku to asi nebude tak jednoznačné, ale časem se svému tělu a pocitům spojeným s jídlem naučíte neomylně naslouchat. Je důležité si uvědomit hlavně to, kdy máte opravdový fyziologický hlad a kdy ten emocionální, tedy pouhou chuť na něco dobrého. V praxi to znamená zvolnit, zastavit se a před každým jídlem se zeptat sama sebe: „Proč vlastně jím?“ Je totiž klidně možné, že vás do kuchyně nepřivedl hlad, ale nuda, vztek či únava.

Na tento princip stravování ale nemůžete naskočit ze dne na den. Abyste byli schopni rozeznat rozdíl mezi „mlsnou“ a opravdovým fyziologickým hladem, je třeba trénink a sebekontrola. Nad jídlem je také důležité přemýšlet a analyzovat – „proč mám chuť na něco slaného?“ a umět dát tělu tu nejzdravější verzi dané potraviny. Například nízké hodnoty vápníku a hořčíku, které jdou často ruku v ruce, vám způsobují „chuť“ na cukr a sůl. Pokud máte chutě na sacharidy jako těstoviny nebo pečivo, zřejmě nekonzumujete přes den dostatek kalorií.  Stejně tak hraje roli i pravidelnost stravování – je důležité jíst tak, aby vás večer nezastihl velký hlad, a vybírat si taková jídla, která pokryjí nutriční potřeby vašeho těla – bílkoviny, tuky i sacharidy. Když si dáte občas koláč nebo hranolky, nevadí. Naopak. Pokud se nebudete trápit výčitkami svědomí a nebudete si určité potraviny zcela zakazovat, nikdy se jimi nezačnete nesmyslně přejídat.

Začněte se z jídla těšit

Ze začátku bude nejspíš složité vymanit se z určitých stravovacích stereotypů. Zvlášť pokud jste zvyklí jíst ve stresu, utěšovat se sladkostmi nebo důsledně dojídat všechno, co dostanete na talíři. Všechny vzorce je ale možné v hlavě přenastavit a všemu je možné se naučit. Respektujte to, že už jste sytí, a přestaňte jíst. Dělejte si při jídle pauzy, aby vám mozek stačil dát signál, že už je žaludek plný. A především – naslouchejte svému tělu. To vám totiž nejlépe řekne, co mu chybí a co potřebuje. Jídlo vás pak začne těšit, nejen vyživovat, což se pozitivně odrazí jak na vaší fyzické, tak i psychické stránce. A to je první krůček k úspěchu…

Objednejte si předplatné Harper‘s Bazaar

Časopis Harper‘s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu