Imunita 101: 7 potravin pro posílení imunity

Imunita 101: 7 potravin pro její posílení

Černá ředkev, mungo nebo fermentovaná řepa vám nastartují obranyschopnost a navíc dopřejí dokonale ploché břicho.
Alice Filatova
——
15. prosince 2023

Foto: Imaxtree

Vitamín D se stal po covidu nejvyhledávanějším doplňkem po celém světě. Při jeho obecném nedostatku, který v zimě všichni zažíváme kvůli nedostatku slunečního záření, dochází zároveň k oslabení naší imunity. Když k tomu přidáme i menší množství hodin venku a sníženou konzumaci ovoce a zeleniny, chřipky a jiné sezónní nemoci jsou nevyhnutelné.  Na doplňování vitamínů během zimních měsíců musíme proto myslet neustále.  Citrusy, šípek, cibule a zázvor jsou sice naprosto jasným evergreenem, avšak existují i další potraviny, které podceňujeme – například ty fermentované nebo klíčené.

Co by tak nemělo chybět v našem jídelníčku (především) v zimě?

Černá ředkev

Černá ředkev obsahuje defensiny – jedná se o antimikrobiální peptidy, které jsou důležitou složkou naší přirozené imunity. Jsou zodpovědné za odolnost organismu vůči infekcím. Podporuje trávení, posiluje činnost jater, žlučníku a rozpouští žlučové kamínky. Má výrazné antivirové, protiplísňové a antibakteriální účinky. Funguje skvěle proti rýmě a kašli (v kombinaci například s medem), ale také se používá pro aktivaci vlasových folikul nebo třeba proti lupům. Dá se jíst čerstvá i fermentovaná a pro boj s již aktivní nemocí se doporučuje konzumovat šťávu z černé ředkve.

Naklíčené fazole mungo 

Klíčky fazolí mungo obsahují speciální odolný škrob podporující činnost dobrých bakterií v našich střevech – centrum našeho imunitního systému. Kromě toho obsahují protiplísňové složky a také jsou silnými antioxidanty, redukující efekt chronických zánětů po celém těle. Pomohou tak zbavit se toxinů ve střevech, podpoří jejich funkci a zbaví nadýmání.  Dají se jednoduše klíčit doma bez jakýchkoliv sofistikovaných zařízení – suché fazole nechte přes noc namočené ve vodě, aby se v nich aktivovaly enzymatické procesy. Následně je ještě jednou opláchněte, slijte vodu a nechte ve sklenici s proděravělým dnem vzhůru, třeba na odkapávači. Po 3–5 dnech vyklíčí a můžete je konzumovat samostatně i dávat do salátů nebo jako ozdobu na chleba.

Krém z dýňových semínek

Krémová pasta, miso, máslo nebo také ubreh je přírodní koncentrát, který znáte například v podobě ořechových (většinou sladkých) pomazánek. Konkrétně tato je vyrobená z dýňových semínek, které jsou plné prospěšných látek. Jedna lžička obsahuje polovinu denní dávky manganu a hořčíku a je také skvělým zdrojem vitamínu E a železa. Jeho zcela unikátní vlastností je však to, že hubí škrkavky a parazity v těle. 

Ústřice  

Ústřice jsou nejlepším zdrojem zinku – velmi důležitého minerálu, který si naše tělo neumí vyrobit samo, a proto jej musíme konzumovat v dostatečné míře. Je znám svými protizánětlivými vlastnostmi, které se odrážejí nejen na našem těle, ale také naší pleti. Výrazně snižuje riziko infekcí a také znatelně redukuje délku běžného nachlazení. Ve velké míře se také vyskytuje v červeném mase nebo v kadeřávku.

Černý česnek 

Byť se používá jako dochucovadlo, můžeme se s ním setkat také v podobě pastilek a doplňků stravy. Černý česnek zvyšuje v těle množství polysacharidů – dietní vlákniny, ale i tzv. saponinů a terpinoidů. Všechny tyto látky mají antimikrobiální a antimykotické účinky. Je proto ideální coby prevence proti virům a bakteriím. 

Matcha 

Celý svět holduje „mača“ obsesi již dlouhá léta – krom virálního trendu se stal také nejnovějším přírůstkem mezi superpotravinami, a to v neposlední řadě díky své výrazné zelené barvě. Dnes ji najdete skoro v každé kavárně, kde je často používána jako alternativa kávy, nebo jako přísada do dezertů – sušenek, raw dortů nebo také tiramisu. Matcha obsahuje velké množství antioxidantů, a to především epigalokatechin gallátu (EGCG) – ten pomáhá v těle při produkci T-buněk, které snižují zánět a bojují proti patogenům. Obsahuje také chlorofyl (kterému vděčí za svou zelenou barvu) – ten pomáhá detoxikovat tělo od škodlivých chemikálií, toxinů a těžkých kovů. Dalším výzmanou látkou jou flavonoidy, ty eliminují zápach z úst, zabíjejí bakterie z virů a infekcí a jsou ideální pro zklidnění bolesti v krku.

Fermentovaná řepa

Není to tak dávno, co celý svět (ten virální i ten fyzický) podlehl kimči obsesi – fermentované zelí s ostrou chutí je hotovým zázrakem pro naše střeva, a tím i naši imunitu (ale i linii). Co se však zatím do mainstreamových jídelníčků nedostalo, je fermentovaná řepa. Právě ta totiž obsahuje unikátní látky, a to betainy a anthokyanidiny – antioxidanty, které podporují zotavení těla z oxidačního stresu, nemocí a infekcí. Řepa má navíc podle studií skvělý účinek na játra, žlučník a střeva, jelikož zmírňuje záněty a hojí vředy. Vysoký obsah vlákniny také výrazně redukuje nadýmání, podporuje vyprazdňování a vyplavování toxinů ze střev.

Alice Filatova

Lifehacky slavných, dobré a zdravé jídlo a (kultovní) filmy jsou její hlavní obsesí, o kterou se ráda podělí s čtenářkami Harper’s Bazaar.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu