Afrodiziakum i lék
První zmínky o zázraku s unikátní rubínovou barvou jsou zhruba 3000 let staré a najdete je až ve starověké Babylonii. Do Evropy se však rozšířil nikoliv primárně jako potrava, nýbrž jako součást nejrůznějších tinktur či léků. Pro potravu sloužily především listy, které byly zpracovávány podobně jako špenát nebo zelí, léčivé účinky pak lidé hledali v samotných bulvách – tehdy především při bolestech hlavy či zubů.
Červená řepa ale nesloužila pouze k obživě či uzdravení. Podle legendy byla klíčem nestárnoucí Afroditiny krásy právě červená řepa a konkrétně její listy. Staří Římané a jiné starověké kultury považovali červenou řepu za afrodiziakum, a to díky obsahu boru, který je zodpovědný za regulaci hormonů. V Římě se navíc věřilo, že pár, který společně sní červenou řepu, se do sebe zamiluje. A džus z červené řepy? Ten prý vyvolával „milostné pocity“. Fresky řepy proto zdobí stěny nevěstince Lupanare v Pompejích.

Forever young
Vysoký obsah vlákniny, který najdete v červené řepě, podporuje správnou funkci střev, a tím i lepší trávení. Zároveň působí močopudně a její užívání přispívá ke správné funkci metabolismu. Díky obsahu vápníku řepa také přispívá ke zdraví zubů a kloubů a přítomný draslík se zase postará o pravidelný rytmus srdce. Hořčík pak umí utlumit či odstranit případné křeče vzniklé ať už dědičnými dispozicemi, či ty, které jsou způsobeny například intenzivním sportovním výkonem. Díky vitamínům B a E se řepa řadí mezi zeleninu, která má silné regenerační účinky.
Díky vitaminům B a E řepa nezůstává jen v kuchyni – patří i na seznam každodenních beauty must-haves. Pomáhá totiž regenerovat pokožku a udržovat ji svěží. Jedním z klíčových složek je také betakaroten. Ten se v těle přemění na vitamin A (náš starý známý retinol), a stává se nenápadným, ale zásadním hráčem ve hře o zářivou pleť.
Obsahuje tak bohatý koktejl minerálů – od zinku po měď, čímž zároveň podporuje zdraví a sílu vlasů a nehtů. Navíc působí proti předčasnému stárnutí, vyrovnává emoce a zlepšuje náladu.

Královna kuchyně
Tato plodina se osvědčila jako dokonalý společník v cestě za originálními a neotřelými chutěmi. Možností, jak ji zpracovat či využít v kuchyni, je nespočet a kuchaři po celém světě si ji zamilovali právě pro její všestrannost. Ať už se rozhodnete červenou řepu použít jako dekorativní element, či bude hrát ve vašem pokrmu první housle, chybu rozhodně neuděláte.
Osvědčené recepty jako saláty z červené řepy, teplé i studené polévky, rizota, dipy či nejrůznější dezerty jsou klasikou, stejně tak jako vynikající a krásné nealko koktejly a smoothies. Nebojte se ale ani experimentů a dejte prostor své fantazii. Je totiž docela možné, že díky použití tohoto rubínového zázraku objevíte jedinečnou a originální kombinaci chutí, která váš pokrm posune na zcela novou úroveň.

Tip Harper's Bazaar: Salát z červené řepy
Upečte dvě červené řepy v troubě (20 minut na 180 stupňů) a očistěte od slupky. Přidejte rukolu, fetu (nebo balkánský sýr), lněné semínko, mátu, zalijte olivovým olejem a trochou citronové šťávy, et voilà!