Nejdřív to všechno trochu opeču v troubě, telecí kosti a oháňku, někdy přidám morkovou kost nebo i vepřovou nožičku. K tomu na plech přihodím aspoň dvě hrsti na kusy nakrájené mrkve, stejně tak petržele a celeru. A dvě rozpůlená cibule, kterým ale ponechám čistou hnědou slupku. V troubě se všechno upeče tak, aby to chytilo trochu barvu, kterou pak předá vývaru. Do obřího hrnce k tomu přidám ještě libeček, ten je důležitý, listovou petržel, cherry rajče, pár stroužků česneku, kousek zázvoru, bobkový list, pepř, kurkumu a sůl. A na mírném ohni vařím půl den, den, přes noc. Dlouho.
Vývar byl první domácí pokrm, který jsem si dala po porodu dcery, když nás pustili z porodnice. Byl to nejlepší vývar, který jsem kdy jedla, a měla jsem pocit, že s každou lžící nabývám síly.
Pro mě je vývar chutí domova. Hraje prim i v jedné mé rané vzpomínce, kdy jsem stála s mámou v kuchyni, ještě jsem ani nedohlédla na kuchyňskou linku, a mamka mi rovnou do pusy dávala úžasně měkké maso z polévky. Vzpomínám si i na to, jak v rohu zahrady rostl libeček a já pro něj vždy chodila a nesla jsem ten silně aromatický malý pugét, který v naší domácnosti do polévky neodmyslitelně patří. A já si dodnes vybavuji ty plné a bohaté vůně domácího vývaru. Poskytuje mi hluboký smyslový zážitek, kdy vývar zahrnuje i kus rodinné historie a pořádnou dávku lásky a bezpečí. Hledání ztraceného času se může v mandlové madlence, jako v knize od Marcela Prousta, nebo právě v talíři horké polévky.

Vývar může chutnat pokaždé jinak, v hrnci se dá rozjet pořádná dávka kreativity, kdy se neutrální vývar promění v asijsky voňavý, když se přidá hvězdička badyánu a trocha rybí omáčky, kdy může rázem být voňavý a energizující, když se ke konci přidá citronová kůra, trocha nastrouhaného zázvoru a česneku, nebo může fungovat jako první pomoc neboli osvědčený židovský penicilin na rýmu a chřipku, kdy se polévka připraví ze slepičího masa.

Dlouho tažený vývar je elixír s protizánětlivými účinky. Podle studie v časopise Journal of Food Science jsou vývary bohaté na kolagen, bílkoviny a mikroživiny, které jsou životně důležité. Kolagen podporuje pevnost kůže, svalů a kostí, bílkoviny podporují funkci imunitního systému, regulaci krevního tlaku a jsou nezbytné pro stavbu a obnovu svalů a tkání.
Až mě potkáte s termoskou v ruce, nejspíš v ní nebude žádná výběrová káva, ale porce čistého vývaru, který popíjím jako tu nejlepší zimní esenci chutí s nadprůměrnými výživovými a léčivými účinky.