Tip Kristýny Mazánkové: Nejzásadnější pokrm zimy

Tip Kristýny Mazánkové: Nejzásadnější pokrm zimy

Kdyby se volilo příjmení podle toho, co nejčastěji jíme, nejlépe by mi připadlo přízvisko „Vývarová“. Věřím, že poctivý vývar je opravdový elixír zdraví, a tak jsem se rozhodla svůj tip zasvětit tomu, co se tak často i půl dne táhne v hrnci.
Oli Egler
——
26. ledna 2025

Foto: Getty Images

Nejdřív to všechno trochu opeču v troubě, telecí kosti a oháňku, někdy přidám morkovou kost nebo i vepřovou nožičku. K tomu na plech přihodím aspoň dvě hrsti na kusy nakrájené mrkve, stejně tak petržele a celeru. A dvě rozpůlená cibule, kterým ale ponechám čistou hnědou slupku. V troubě se všechno upeče tak, aby to chytilo trochu barvu, kterou pak předá vývaru. Do obřího hrnce k tomu přidám ještě libeček, ten je důležitý, listovou petržel, cherry rajče, pár stroužků česneku, kousek zázvoru, bobkový list, pepř, kurkumu a sůl. A na mírném ohni vařím půl den, den, přes noc. Dlouho.

Vývar byl první domácí pokrm, který jsem si dala po porodu dcery, když nás pustili z porodnice. Byl to nejlepší vývar, který jsem kdy jedla, a měla jsem pocit, že s každou lžící nabývám síly.

Pro mě je vývar chutí domova. Hraje prim i v jedné mé rané vzpomínce, kdy jsem stála s mámou v kuchyni, ještě jsem ani nedohlédla na kuchyňskou linku, a mamka mi rovnou do pusy dávala úžasně měkké maso z polévky. Vzpomínám si i na to, jak v rohu zahrady rostl libeček a já pro něj vždy chodila a nesla jsem ten silně aromatický malý pugét, který v naší domácnosti do polévky neodmyslitelně patří. A já si dodnes vybavuji ty plné a bohaté vůně domácího vývaru. Poskytuje mi hluboký smyslový zážitek, kdy vývar zahrnuje i kus rodinné historie a pořádnou dávku lásky a bezpečí. Hledání ztraceného času se může v mandlové madlence, jako v knize od Marcela Prousta, nebo právě v talíři horké polévky.

Tip Kristýny Mazánkové: Vývar - Nejzásadnější pokrm zimy

Vývar může chutnat pokaždé jinak, v hrnci se dá rozjet pořádná dávka kreativity, kdy se neutrální vývar promění v asijsky voňavý, když se přidá hvězdička badyánu a trocha rybí omáčky, kdy může rázem být voňavý a energizující, když se ke konci přidá citronová kůra, trocha nastrouhaného zázvoru a česneku, nebo může fungovat jako první pomoc neboli osvědčený židovský penicilin na rýmu a chřipku, kdy se polévka připraví ze slepičího masa.

Tip Kristýny Mazánkové: Vývar - Nejzásadnější pokrm zimy

Dlouho tažený vývar je elixír s protizánětlivými účinky. Podle studie v časopise Journal of Food Science jsou vývary bohaté na kolagen, bílkoviny a mikroživiny, které jsou životně důležité. Kolagen podporuje pevnost kůže, svalů a kostí, bílkoviny podporují funkci imunitního systému, regulaci krevního tlaku a jsou nezbytné pro stavbu a obnovu svalů a tkání.

Až mě potkáte s termoskou v ruce, nejspíš v ní nebude žádná výběrová káva, ale porce čistého vývaru, který popíjím jako tu nejlepší zimní esenci chutí s nadprůměrnými výživovými a léčivými účinky.

Oli Egler

Tři věci, které ji nikdy nepřestanou fascinovat, jsou módní historie, kultovní filmy a to, jak někdo může přežít jediný den na bezkofeinové kávě.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu