Tip Kristýny Mazánkové: Gurmánské objevy skoro na konci světa

Není umění vybrat si skvělou restauraci v centru Prahy, o to víc mě vždycky potěší gastronomické diamanty, které najdete mimo hlavní proud.
Kristýna Mazánková
——
12. srpna 2025

Foto: archiv

Ani navigace nechtěla spolupracovat, když jsme hledali bistro Kudlov nedaleko Zlína. Z hlavní silnice se zabočilo do vedlejší a pak na lesní, kde jsme zaparkovali a cestičkou pokračovali dál. Až k místu chatařské oblasti, kde stojí unimo buňka. To bylo ono! Místo vyhlášené svými opečenými chleby s trhaným masem pomalu vařeným dvanáct hodin. Byl to zážitek! Na nepravděpodobným místě, stranou veškerého turistického ruchu, kde se adresa předává hlavně u těch, kteří si cíl svých cest vybírají s ohledem na podávané menu. 
A kam vyrazit ještě tohle léto?

– do kavárny Kvartýr Espresso Bar

V Berlíně by nepřekvapila, na Vinohradech by nadchla – a v Ústí nad Orlicí? Tam je jako zjevení! Espresso bar Kvartýr s útulným a originálním interiérem, který působivý osobitě a originálně, a ne jako copy-paste zavedených kaváren. Kvalitní káva jako nutný předpoklad, skvělé dezerty jako sladká tečka a vychytaný každý detail včetně kávové keramiky na míru, který pomůže magii, že se na tohle místo budete chtít vrátit.

– do bistra Panelka

U zatopeného lomu Libuše v obci Luleč najdete kiosek. Nabídka ale neopisuje klasické letní záležitosti z friťáku, jak je to dosud u rychlého občerstvení zvykem. Místo smažáku a langoše tady nabízí speciality z asijské nebo mexické kuchyně, například kachní vývar Mi Vit Tiem nebo thajský Laab Moo. A jako hlavní chod si tu můžete dopřát i nějaký cool koncert.

– do Podhlavického mlýna

V Podještědí je nový designový boutique hotel Podhlavický mlýn. Zdejší restaurace se zaměřuje na fine dining, staví na sezonních surovinách a lokální kuchyni s bylinkovým twistem, zejména heřmánkem, který je symbolem celého místa. A aktuálně tu na 15. srpna chystají zajímavý zážitek, degustační večer Magical Stars Night, kdy u večeře můžete sledovat hvězdnou oblohu s astronomem.

– na festival ME ZE

Čtvrtý ročník festivalu na jeden den a jednu noc, který začíná sobotním obědem a končí druhý den společnou snídaní, to je ME ZE. Pořádá ho kulinářský projekt ZE MĚ, a tak jde v první řadě o festival jídla, které oslovuje všechny smysly, a hned v závěsu jde o akci, která je o sdílení, zážitcích, hudbě a vzdělávacích workshopech, na kterých se naučíte něco nového a taky možná najdete nový kus sebe. Letos tahle opulentní letní hostina proběhne ve dnech 23.–24. srpna daleko od všeho shonu, v panenské přírodě kousek od severočeské Lindavy. Lístky ještě jsou!

Kristýna Mazánková

„Někdy stačí si přečíst ve správnou chvíli jednu správnou větu, která dovede dát životu nový směr nebo zavede přemýšlení do jiných končin.“

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu