Suchý únor jako lék na tělesnou (a duševní) kocovinu
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Prosinec bývá každoročně náročným nejen na společenská setkávání, ale také na přemíru všeho, co našemu tělu zrovna dvakrát neprospívá. Spousta jídla, cukroví a samozřejmě také alkoholu, který ke všem těm společenským událostem patří. Na začátku nového roku se pak cítíme všelijak, jen ne plní elánu a síly (o nekomfortních kilech navíc ani nemluvě). Pokud se vaše tělo ještě zcela nevzpamatovalo a vy potřebujete první krok k rekonvalescenci, můžete zkusit českou alternativu světové Dry January challenge – Suchej únor.
Iniciativa šířící se od roku 2013 z Velké Británie má za cíl snížit spotřebu alkoholu a pozměnit názor veřejnosti na jeho konzumaci. Ačkoliv s Dry January začali Britové, nápad na měsíční detox nabral na popularitě po celém světě, a v Čechách dostal dokonce vlastní alternativu v podobě kampaně „Suchej únor“, kde se lidé mohou registrovat coby účastníci nebo dokonce přispět na neziskovku zaštiťující osvětu, vzdělávání a prevenci rizikového chování.
Lidé, kteří se rozhodnou abstinovat, zapojí do výzvy svou rodinu a/nebo přátele, sdílejí průběh svého „suchého měsíce“ nebo lokálního #nepitjeumeni na sociálních sítích. Z měsíční očisty započaté coby (mnohdy i neplánovaná) výzva se tak stává jakási společenská událost, která inspiruje ostatní a vytváří tzv. snowball efekt.
„Jeden měsíc stačí, abychom viděli příznivé účinky na fyziologii a na zdraví,“ uvádí Mickaël Naassila, prezident Francouzské společnosti pro léčbu alkoholismu. Odborníci pak dále zaručují, že již po pár dnech se vám zlepší kvalita spánku, budete mít mnohem více energie, daleko lépe se budete koncentrovat a změny k lepšímu budete pozorovat, i co se týká duševního zdraví. Mezi další výhody patří zlepšení stavu pleti, lepší nálada, ba i možné shození nadbytečných kil, odvodnění, možné zlepšení sexuálního života v neposlední řadě také finanční benefity.
Ač se na první pohled může zdát snadné měsíc „nepít“, jsou situace, kdy automaticky sáhneme po skleničce, aniž bychom si tento zvyk uvědomovali. Jak se nejlépe připravit na tuto challenge? Máme pro vás pět tipů, které vám vaši cestu za lepším já usnadní.
Důležité je si uvědomit, proč se vůbec výzvy chcete zúčastnit. Přejete si zhubnout? Cítit se výkonnější? Zlepšit svůj spánek? Nebo začít se zdravou životosprávou? Pokud máte odpověď a jasný cíl, jste už teď na správné cestě.
Určete si priority na cestě za svým lepším já. V okamžik, kdy zjistíte, jak skvělé je probudit se v sobotu ráno (nikoliv pozdě odpoledne) bez kocoviny a mít před sebou celý volný víkend, budete mít vyhráno. Priority se vám v tu chvíli změní téměř okamžitě.
Může se vám stát, že se během suchého měsíce budete muset zúčastnit nejrůznějších společenských událostí. Není potřeba se vyhýbat všem sociálním kontaktům. Stačí mít připravené alternativy, které využijete místo alkoholu v situacích, kdy se s ním počítá – ať vás tak nezaskočí. Existuje řada „virgin“ variant drinků, které vám efektivně poslouží jako náhrada za alkohol, a možná budete i překvapeni, jak skvělé jsou.
Na samém začátku výzvy bude dodržování abstinence nejspíš snadné, postupem času ale může motivace slábnout. Pomoct vám může například diář, deník, či aplikace (např. TRY DRY: The dry January app), kde si budete své úspěchy zaznamenávat. Jakmile budete mít chuť se výzvy vzdát, jednoduše si zpětně pročtěte, co vše už máte za sebou, a uvědomte si, zda vám ona sklenička prosecca stojí za to.
Je možné, že během výzvy podlehnete chuti se napít, zapomenete na challenge nebo jen podlehnete tlaku okolí ve snaze nebýt tím, kdo „trhá partu“. Neberte tuto zkušenost jako nenávratné selhání – vždy můžete začít znovu. Suchý měsíc by vám měl především upravit váš vztah k alkoholu. Je to měsíc, kdy se máte zastavit a zamyslet, proč pijete a zda nejsou nějaké konkrétní situace, kdy ke skleničce inklinujete nejvíc a které indikují nebezpečný vzorec. Samotné uvědomění si, proč a kdy pijete, je totiž tím nejdůležitějším na cestě ke zdravému vztahu k alkoholu.
Tip Harper's Bazaar: Virgin Gin & Tonic
Ano, i my milujeme G&T klasiku. Typickou chuť ginu můžete ale snadno nasimulovat díky maceraci bylin a koření. Jak na to?
Ingredience
5 plodů kardamomu
½ okurky
1 sáček heřmánkového čaje
½ svazku mátových listů (plus pár na ozdobu)
1 proužek citronové kůry
5 hřebíčků
½ svazku rozmarýnu
led a tonic
Důkladně rozmačkejte kardamom a okurku nakrájejte na tenké proužky. Vložte do velkého džbánu spolu se sáčkem heřmánkového čaje, mátou, citronovou kůrou, hřebíčkem a rozmarýnem. Vše zalijte půllitrem studené vody a nechejte macerovat 2–4 hodiny v lednici. Poté směs přeceďte a dávkujte 50 ml do sklenic se spoustou ledu. Dolijte tonikem a ozdobte mátovými lístky. Na zdraví!