#MoodFood: Jak získat více energie správným stravováním

#MoodFood: Jak získat více energie správným stravováním

Co se stane s vaším tělem, když nahradíte zpracovaný cukr tím přírodním nebo když si oříšky dopřejete jenom přes den?
Aneta Bartoníková
——
17. prosince 2024

Foto: Spotlight

Sotva se ráno probudíte, už se cítíte malátní a unavení? Než začnete polykat vitamíny se ženšenem nebo běhat po lékařích, zkuste se zamyslet nad svým jídelníčkem. Příčinou potíží může být cukr!

Aby vaše tělo dobře fungovalo a podávalo optimální výkon, potřebuje to nejlepší. A to už od rána. Je jasné, že po dlouhém spánku volá organismus po kalorickém příjmu, ne každá potravina mu ale sedne. Pozor si dejte hlavně na cukry, zvlášť ty jednoduché. „Poměrně rychle vás nastartují, ale způsobují kolísání krevního cukru, což má za následek návaly hladu a chutí, navíc budete během dne unavenější,“ vysvětluje fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal. Chybou nejsou jen sladkosti, ale překvapivě i sladké ovoce jako datle či banány. Klidně si je dopřejte, ale nejlépe v kombinaci s potravinami, které energii uvolňují pozvolna a přispějí tak ke stabilizaci krevního cukru – tedy třeba s jogurtem nebo tvarohem.

Kofeinový kolaps

Pokud máte citlivější trávení, vyhněte se ráno i mléku. Prázdný žaludek může dráždit, občas způsobuje i pálení žáhy. Mnohem lépe uděláte, když si ho dáte teplé večer, bude se vám pak dobře spát. A káva? Ani ta není po ránu ideální. Jeden šálek samozřejmě nevadí, jestli jich ale do oběda stihnete vypít víc, zaděláváte si na problém – příliš mnoho kofeinu může mít negativní dopad na stavy úzkosti. „Nadměrná konzumace kávy způsobuje zvýšenou odezvu kortizolu. To může vést k únavě nadledvin, což je recept na přetrvávající stres a vyhoření, nemluvě o problémech se spánkem,“ podotýká klinická psycholožka Britney Jones. Dejte si spíš čaj nebo nějakou chutnou zeleninovou šťávu, ale raději ne na prázdný žaludek.

Rychlý doping? No, thanks!

Byť je krůtí maso ideální i při dietě, rozhodně to s jeho konzumací během dne nepřehánějte. I po něm vás může přepadnout únava. Je spíše ideální večeří. „Důvodem ospalosti a malátnosti, která na vás po konzumaci krůtího masa padne, je aminokyselina tryptofan, kterou toto maso obsahuje,“ doplňuje Koukal. Vyhněte se rovněž těstovinám, hlavně těm z bílé mouky. Škrob z nich totiž způsobuje rychlý pokles hladiny cukru – podobně, jako je tomu u sladkostí. To samé platí i pro bílé pečivo, které vás velice rychle „nakopne“, ale jen na krátkou dobu. Dejte přednost tomu celozrnnému, energie z něj vám vydrží daleko déle.

Oříšky ano, ale ne večer

Večeře by měla být lehká, aby nezatěžovala vaše trávení. Obzvlášť pokud si ji dopřáváte až v pozdějších hodinách. Brambory, vepřové či hovězí maso si proto dejte raději k obědu – večer volte salát, rybu, případně rýži. Ani s tou to ale nepřehánějte – je bohatá na komplexní sacharidy, které tělo poměrně dlouho tráví. Takže jako příloha klidně, talíř plný sushi si však odpusťte. A pozor dejte i na oříšky, tělo je totiž tráví dlouhé tři hodiny! Jsou mnohem lepší ke svačině během dne, v práci dokážou podpořit soustředění a stimulovat mozek. K druhé večeři tedy ideálně fermentovanou kaši, kvašenou zeleninu nebo třeba tvarůžky.

Aneta Bartoníková

Milovnice sportu, fitness a zdravého životního stylu píše pro Harper's Bazaar články o vnitřní a vnější kráse, vyváženém stravování, work-life balancu a také zdravém lifestylu moderních žen.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu