Dokážete popsat, co jste měli dnes ráno k snídani? Jakou barvu mělo jídlo na vašem talíři, jak vonělo a jak chutnalo? Nebo nad těmito detaily v záplavě starostí vůbec nepřemýšlíte?
Pravidlo dvaceti minut
Není žádným tajemstvím, že v dnešní uspěchané době jedeme téměř všichni na autopilota, takže nevnímáme, co se děje tady a teď, což platí i o jídle. V hlavě máme tolik starostí, že to poslední, čemu věnujeme pozornost, je náš talíř. Spěcháme, rychle se něčím zasytíme a zase běžíme dál. Právě onen spěch je ale podle odborníků zničující. „Mozku trvá nějakou dobu, než si uvědomí, že je žaludek plný. Obvykle je to patnáct nebo dvacet minut. A po celou tuto dobu nevysílá žádný signál. Proto je dnes takovým problémem přejídání,“ vysvětluje fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal. To vede k obezitě, stresu, menší výkonnosti a mnohdy i k depresím. I z tohoto začarovaného kruhu však vede cesta ven…
Zapojte všechny smysly
Jde v prvé řadě o to začít brát jídlo jako plnohodnotnou součást dne. Udělat si na něj čas a vychutnat si ho. Od začátku až do konce. „Zpomalte, jezte v klidu a nenechte se ničím rozptylovat. Sedněte si ke stolu, odložte mobil a zaklapněte notebook. Nepouštějte televizi a už vůbec nečtěte časopisy,“ radí Koukal. Neberte jídlo jako nutnost, ale zaslouženou pauzu. Právě mindful eating, neboli vědomé jedení, vám totiž v mnoha ohledech pomůže vylepšit život. Díky tomu, že se naučíte rozlišovat fyziologický hlad od toho emočního (kdy máte zkrátka jen na něco chuť), přestanete jíst naprosto zbytečné věci, třeba sladkosti. Rovněž si uvědomíte, co vám doopravdy chutná a čím naopak jen slepě zaháníte hlad. Naučíte se registrovat signály, jako je chuť, nasycenost a spokojenost. A to je klíčem k úspěchu.

Jak na jídlo všímavě
S tréninkem nemusíte spěchat, bohatě postačí, když si zpočátku uděláte čas alespoň na jedno jídlo denně. Vnímejte nejen jeho chuť, ale i barvy, vůně, vlastně cokoliv. Zamyslete se nad tím, jestli vám pokrm opravdu chutná, nebo ho jíte čistě jen z toho důvodu, že zkrátka nemáte nic jiného po ruce. Přemýšlejte i nad tím, co jíte – jestli jste ten den neměli až příliš mnoho sladkého, smaženého nebo slaného. „Zní to banálně, ale všechny tyto faktory vedou k tomu, že se naučíte zcela přirozeným způsobem sestavovat jídelníček,“ vysvětluje Koukal. Tělo si totiž samo řekne, co v danou chvíli potřebuje. Jde jen o to začít mu o něco víc naslouchat. A získat přehled nad tím, co jíte – jídlo totiž musíte kontrolovat vy, nikoli ono vás. Jen tak zmizí stres spojený s tím, že opakovaně selháváte, že jste se přejedli a neovládli. Teprve poté začnete mít z jídla skutečnou radost. Přestane být zdrojem problémů a stane se požitkem.