Lifestyle redaktorka Kristýna Mazánková sdílí jednoduchý návod na spokojenější život
Foto: Getty Images, Our Food Stories
Foto: Getty Images, Our Food Stories
Šli jsme na obyčejný výlet. Malý okruh ve skalním městě, jen nějaké tři kilometry. Spíš odpolední procházka než výlet. Když jsme dorazili na vrchol, na vyhlídce jsme se rozhodli pro menší odpočinek. Můj muž z batohu vytáhl dřevěné prkénko, na kterém nakrájel fuet na kolečka a krajíce chleba, dvě skleněné skleničky na nožce, do kterých rozlil domácí citronádu. Uprostřed skalního města jsme si udělali piknik, a ten udělal z obyčejného výletu zážitek nezapomenutelný.
Piknik je vždycky dobrý nápad – a nezáleží na tom, jestli se uspořádá v městském vnitrobloku u vlastního domu, na pláži se západem slunce, na lavičce v parku nebo na dece s výhledem na Ještěd nebo Machu Picchu. I když výhledy jsou bonus navíc, který umí posílit transcendenci. Rozhled do dálky vyvolá v dobrém slova smyslu pocit malosti, a dovede tak přesunout naši pozornost k prožívání přítomnosti. Ale to takové dobře vysušené tenoučké prosciutto umí taky.
Piknik může být místo snídaně, než slunce ukáže svou sílu. Stejně tak skvělý může být piknik při západu, kdy pak v podvečer už vyvstane příjemná nutnost posvítit si svíčkami. Piknik může mít podobu buřtů v lese i grilovaných krevet v parku. Stolování venku ale vždycky vybízí k tomu, abychom každodennosti dali aspoň trochu punc výjimečnosti.
Tohle jsou tipy od kuchařů, které ingredience jsou třeba k dokonalému pikniku:
Esence pikniku je neplastové a nejednorázové nádobí a opravdové sklenice na víno. Hodně ledu a zároveň termoobaly na pokrmy, které mají být teplé. Reproduktor na hudbu a dobrý playlist. Krásné místo u vody, kde nejsou lidi. Osobně na piknicích nejraději podávám tacos s trhaným vepřovým masem, to může být vlastní výroby nebo koupené v Big Smokers, kde doporučuji kromě trhaného i jejich fazole s masem. Používám tacos od značky Moctezuma, které jsou vyrobené v Česku z mexické kukuřice, udělám guacamole, nakrájím salát, červenou cibuli na kyselo, salsu, crème fraîche, napařím kukuřici s máslem a chilli olejem, přidám bio nachos…
U pikniku je nejdůležitější, s kým ho sdílíte a kde. Nejlépe být na klidném místě v přírodě. Nezáleží tak moc na tom, co se na pikniku jí, jde především o sdílení a atmosféru. Osobně bych preferoval spíš studené jídlo, proto je dobré mít s sebou nějakou termotašku, aby jídlo vydrželo svěží i v horku. Zároveň by se piknikové jídlo mělo jíst rukama. Hlavně, aby to bylo co nejméně složité a komplikované – i co do počtu propriet. Kladl bych důraz na suroviny, proto doporučuji servírovat hromadu čerstvé zeleniny a ovoce, k tomu nějaké fajn pití, osobně bych byl rád třeba za nějaké dobré šumivé naturální víno. Když se piknik děje někde v lese nebo na louce, je fajn do něj zapojit i něco, co se dá kolem nasbírat a pokrmy tím dokončit.
Na piknik bych nic nevařil. Nakoupil bych ty nejlepší antipasti, lahev vína, a jsem spokojený!