První jídlo dne je příležitostí pro naše tělo získat svůj první zdroj energie a nastartovat den. Podle psychiatra a odborníka na výživu, doktorky Umy Naidoo však některé jídla mohou napáchat více škody než užitku. Která to jsou?
Ovocné smoothies
Tento druh snídaně pro „věčně uspěchané jedince” se často prezentuje jako rychlý a zdravý start do nového dne pro všechny, kteří si místo plnohodnotné snídaně raději o 15 minut přispí. Mnohé ovocné smoothies jsou ve skutečnosti pouze sladké koktejly s mlékem nebo rostlinnou náhradou. Smoothies z čerstvého (či mraženého) ovoce, do jejichž receptury nejčastěji spadají banány a mango mají vysoký glykemický index. Po jejich konzumaci tak cukr vyletí rychle nahoru a stejně tak rychle i klesne - nechávajíc vás po relativně krátkém čase opět hladové. Bez kvalitních tuku nebo bílkovin, které by zmírnily účinky zvyšující hladinu cukru v krvi, tak spíše přispějí k rychlé únavě, úzkostem a podrážděnosti. Navíc příliš velké množství rozmanitých potravin na jednom talíři (nebo v tomto případě v jedné sklenici) může vyvolat zažívací potíže.
Co místo toho: Bílý řecký jogurt ozdobený jedním či dvěma druhy ovoce.
Coffee, Coffee Coffee!
Od Lorelai Gilmore coby IT girl celé jedné generace jsme se naučili mnohé – například považovat kávu za plnohodnotnou snídani. A právě to je velká chyba. V první řadě není káva jako káva – černá překapávaná je velkým drijákem, a byť splní účel probuzení, může vyvolat překyselení žaludku. Z toho v dlouhodobé perspektivě hrozí křeče a chronické bolesti. Příliš mnoho kávy navíc ztěžuje tělu vstřebávání minerálů jako je železo, vápník a zinek. Pak jsou zde naše oblíbené #GuiltyPleasures jako obrovské latté se sladkými sirupy, což je spíše dezert a nikoliv káva. Za samostatnou snídani se považovat nedá, avšak obsahem kalorií je ještě horší než kdejaký muffin nebo kobliha. Právě kávy s umělými příchutěmi, rafinovanými cukry a mlékem (ba i rostlinnými náhražkami) zvyšují zánět v těle a mozku. Ten je spojen se zvýšenými příznaky psychiatrických onemocnění a zhoršenou kognicí.
Co místo toho: Není třeba se zcela vzdávat kávy, pouze ji konzumujte s mírou a v kombinaci s plnohodnotným jídlem.

Cereálie
Sice do cereálií a müsli mixu „stačí jen přidat mléko”, ale ušetřený čas nenahradí kvalitní snídani. Většina cereálií, lupínků amüsli jsou ve skutečnosti polotovar obsahující spoustu rafinovaných cukrů. Samotné cereálie jsou silně zpracované obiloviny, které se osazují sirupy pro lepší chuť. Jiné snídaňové mixy pak dokonce obsahují kombinaci všeho možného – ořechů a semen ale také sucháho ovoce (rozinky, banány, brusinky), které byly také „dochuceny” rafinovaným cukrem. Ve finále pak máme sladkou bombu bez plnohodnotných živin. Časopis Journal of Physiology zveřejnil studii o souvislostech mezi zdravím mozku a jídelníčkem obsahujícím větší množství cukrů a zjistili, že konzumace většího množství cukru s nižším množstvím zdravých tuků může vést ke zhoršení kognitivních funkcí.
Co místo toho: vytvořte si doma vlastní ranní mix, a to z obyčejných ovesných vloček, neslazených ořechů a semen. Důležité je, že vaše snídaně již nebude obsahovat skryté cukry, ale pouze ty, kterými si sami svou snídani obohatíte.
Slanina a jiné masné výrobky
Anglická snídaně je sine nejpopulárnější položkou na brunchi, nicméně ona oblíbená, křupavá slanina nebo mini klobása není tou nejlepší potravinou pro začátek dne. Zpracované masné výrobky jako šunka, slanina a různé klobásy jsou nabité solí, která může zvýšit krevní tlak. Obsahují také další nezdravé přísady, jako dusitany přispívající k chronickým nemocem jako rakovina.
Co místo toho: Poohlédněte se o farmářských a domácích klobásách, které jsou vyrobeny z kvalitního čerstvého masa a bez přidání konzervantů. Nebo prostě jen zvolte kvalitní kus masa – na pánev s vaječnou omletou můžete hravě hodit pár kusů kuřecích prsou „ze včera".