Podzimní dýňové menu podle Eriky Palkovičové

Podzimní dýňové menu podle Eriky Palkovičové

#erikauniverse
Erika Palkovičová
——
21. listopadu 2023

Foto: Erika Palkovičová

Comfort food nemusí být vždy nezdravé. Právě během sychravých dnů máme chuť sáhnout po vydatnějších a hutnějších jídlech, která nás zahřejí a zasytí. Já osobně na podzim v kuchyni nešetřím dýní. Patří mezi sezónní zeleninu, je jí všude dost a hlavně je zdravá, chutná a lze ji připravit na mnoho způsobů. Obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů, ale zároveň neobsahuje mnoho kalorií. Je výborným zdrojem beta-karotenu, který tělo přetransformuje na vitamín A. Kromě toho nám přirozeně posiluje obranyschopnost díky obsahu vitamínu C, E a železa. A protože právě teď vrcholí její sezóna, sepsala jsem  pár tipů, jak zařadit hokaido dýni do svého jídelníčku.

Pečená dýně hokaido

Asi nejjednodušší způsob, jak lze dýni hokaido připravit, je v troubě. Očištěnou dýni zbavíme jadérek a nakrájíme na půlměsíčky. Položíme vedle sebe na plech s pečícím papírem. Pokapeme olivovým olejem, přidáme nakrájený česnek, sůl, pepř a bylinky (nejčastěji používám rozmarýn a tymián). Dáme do trouby a necháme péct přibližně 30 minut, než dýně změkne. Já mám takto pečené hokaido ráda s hummusem.

Polévka

Na dýňovou polévku budeme potřebovat:

1 střední dýni, 1 střední batát, 1 lžíci kokosového oleje, 1 nakrájenou cibuli, 2 stroužky slisovaného česneku, malý kousek zázvoru (podle chuti), 400 ml kokosového mléka nebo krému, 2 šálky zeleninového vývaru, ½ lžíce koriandru, sůl a pepř k dochucení.

Dýni a sladkou bramboru nakrájíme na kousky, pokropíme olivovým olejem a dáme péct do trouby na asi 40 minut. Zatím na kokosovém oleji osmahneme cibulku, asi po 7 minutách k ní přidáme zázvor a česnek a za stálého míchání smažíme asi minutu. Následně dáme dýni, sladkou bramboru i koření do hrnce. Zalijeme zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem/krémem. Celé přivedeme k varu, následně zredukujeme teplotu a za stálého míchání vaříme ještě 5–10 minut. Potom odstavíme ze sporáku, nalijeme do mixéru a mixujeme, dokud polévka není krémová. Nakonec na talíři můžeme dozdobit dýňovými semínky, cizrnou, nasekanou petrželkou nebo kokosovým krémem.

Zdravé palačinky

Na tyto palačinky je zapotřebí pouze pět ingrediencí, a to: špaldová mouka, prášek do pečiva, sůl, mandlové mléko a samozřejmě pečená hokaido dýně. Všechny ingredience spolu smícháme a necháme odstát asi 10 minut. Rozmixujeme a následně klasicky přidáváme na pánev. Já navrch nejraději přidávám nakrájený banán, opečené pekanové oříšky a javorový syrup nebo agáve.

Superfood salát

Nejdříve upečeme na kostičky nakrájenou dýni v troubě – tentokrát lehce posypeme skořicí a také polijeme olivovým olejem. Mezitím do misky dáme baby špenát, nakrájená cherry rajčátka, okurku a granátové jablko. Po vytažení z trouby dýni přidáme do salátu. Nakonec pokapeme celý salát balsamicem a máslem z kešu ořechů, které výborně nahradí fetu.

Smoothie

I do smoothies lze přidat dýni. Na mé oblíbené potřebujeme: Mandlové mléko, zmražený banán, datle, skořici, zázvorovou šťávu, dýňové pyré, vanilku a muškátový oříšek. Vše spolu rozmixujeme a následně posypeme skořicí. Dobrou chuť!

Erika Palkovičová

Naše #HBlover a VIP přispěvatelka vyvrací mýty o beauty a lifestyle rutině modelek a dělí se také o tipy na knihy, co se propíší do duše. Ze všeho nejraději má však cestování do nejkrásnějších míst na světě, kterými vás skrze své články provede.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu