Comfort food nemusí být vždy nezdravé. Právě během sychravých dnů máme chuť sáhnout po vydatnějších a hutnějších jídlech, která nás zahřejí a zasytí. Já osobně na podzim v kuchyni nešetřím dýní. Patří mezi sezónní zeleninu, je jí všude dost a hlavně je zdravá, chutná a lze ji připravit na mnoho způsobů. Obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů, ale zároveň neobsahuje mnoho kalorií. Je výborným zdrojem beta-karotenu, který tělo přetransformuje na vitamín A. Kromě toho nám přirozeně posiluje obranyschopnost díky obsahu vitamínu C, E a železa. A protože právě teď vrcholí její sezóna, sepsala jsem pár tipů, jak zařadit hokaido dýni do svého jídelníčku.
Pečená dýně hokaido
Asi nejjednodušší způsob, jak lze dýni hokaido připravit, je v troubě. Očištěnou dýni zbavíme jadérek a nakrájíme na půlměsíčky. Položíme vedle sebe na plech s pečícím papírem. Pokapeme olivovým olejem, přidáme nakrájený česnek, sůl, pepř a bylinky (nejčastěji používám rozmarýn a tymián). Dáme do trouby a necháme péct přibližně 30 minut, než dýně změkne. Já mám takto pečené hokaido ráda s hummusem.

Polévka
Na dýňovou polévku budeme potřebovat:
1 střední dýni, 1 střední batát, 1 lžíci kokosového oleje, 1 nakrájenou cibuli, 2 stroužky slisovaného česneku, malý kousek zázvoru (podle chuti), 400 ml kokosového mléka nebo krému, 2 šálky zeleninového vývaru, ½ lžíce koriandru, sůl a pepř k dochucení.
Dýni a sladkou bramboru nakrájíme na kousky, pokropíme olivovým olejem a dáme péct do trouby na asi 40 minut. Zatím na kokosovém oleji osmahneme cibulku, asi po 7 minutách k ní přidáme zázvor a česnek a za stálého míchání smažíme asi minutu. Následně dáme dýni, sladkou bramboru i koření do hrnce. Zalijeme zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem/krémem. Celé přivedeme k varu, následně zredukujeme teplotu a za stálého míchání vaříme ještě 5–10 minut. Potom odstavíme ze sporáku, nalijeme do mixéru a mixujeme, dokud polévka není krémová. Nakonec na talíři můžeme dozdobit dýňovými semínky, cizrnou, nasekanou petrželkou nebo kokosovým krémem.

Zdravé palačinky
Na tyto palačinky je zapotřebí pouze pět ingrediencí, a to: špaldová mouka, prášek do pečiva, sůl, mandlové mléko a samozřejmě pečená hokaido dýně. Všechny ingredience spolu smícháme a necháme odstát asi 10 minut. Rozmixujeme a následně klasicky přidáváme na pánev. Já navrch nejraději přidávám nakrájený banán, opečené pekanové oříšky a javorový syrup nebo agáve.
Superfood salát
Nejdříve upečeme na kostičky nakrájenou dýni v troubě – tentokrát lehce posypeme skořicí a také polijeme olivovým olejem. Mezitím do misky dáme baby špenát, nakrájená cherry rajčátka, okurku a granátové jablko. Po vytažení z trouby dýni přidáme do salátu. Nakonec pokapeme celý salát balsamicem a máslem z kešu ořechů, které výborně nahradí fetu.

Smoothie
I do smoothies lze přidat dýni. Na mé oblíbené potřebujeme: Mandlové mléko, zmražený banán, datle, skořici, zázvorovou šťávu, dýňové pyré, vanilku a muškátový oříšek. Vše spolu rozmixujeme a následně posypeme skořicí. Dobrou chuť!