Nikol Herec: Food Guide po Trondheimu

#SimpleLife
Nikol Herec
——
3. srpna 2024

Foto: Nikol Herec

Tentokrát jsem se nikam nevydala, ale zůstala doma, v Norsku, které je mým domovem už nějaký ten pátek. Protože léto ve Skandinávii má ohromné kouzlo. A konkrétně o Trondheimu se říká, že to je hlavní město technologie a jídla. Pokud se do Trondheimu nebo Norska vydáte, připravte se na čtyři roční období v jednom a alergii na lepek nechte doma!

Na kávu chodím do Sellanraa nebo jejich pekárny Isaak – je to taková malá Kodaň: sezónní menu, výborný chléb a skryté posezení na dvoře také propojené s Kunsthalle a knihovnou.

Jacobsen & Svart je kavárna se svojí vlastní pražírnou Nabolaget Bagleri – kafe a bagel, má oblíbená kombinace k obědu.

V Norsku není tak snídaňová nebo brunch kultura, takže musíte trochu hledat. Naprostým must je ale skořicový šnek nebo skoleboller (buchta s vanilkovým krémem a kokosem) v pekárnách, jako je Gødt Brød nebo Snurr.

Obědy a večeře

Baklandet Skydsstation – v létě super na sezení venku a jeden z nejhezčích výhledů, jinak nejvíc útulné místo se spoustou historie a fajn jídla. Za mě určitě rybí polévka. A pokud chcete ochutnat norskou pálenku, tak tohle je místo pro vás.

Grano – nejlepší pizza ve městě a nejmilejší personál.

Klempe y Dons – co vznikne, když se spojí super kuchař a barman? Restaurace se super #fun jídlem a k němu drinky na míru. Dřív dělali zajímavé pop-upy, kde jste nevěděli, kam jdete a co budete jíst. Teď si nově otevřeli restauraci, asi 200 metrů od mého bytu. Nestěžuji si.

Kraft Bodega – jídlo, víno a atmosféra na 100 %. Spontan Vinbar – je na Michelin seznamu a skvělá na víno a něco menšího k jídlu, nebo s rezervací stolu v restaurační části. Pokud máte rádi ryby a mořské plody, this is the place!

Bula Neobistro – junk food made gooood!

NB6 – pokud mě hledáte, najdete mě pravděpodobně tady. Vždycky. 

BTW: Pokud chcete vidět polární záři, tak největší šance je od poloviny srpna do poloviny října a pak zase na přelomu února a března. To je větší šance, že bude jasno a chladná noc. Doporučuji si stáhnout aplikaci na pozorování aurory a pak už jen čekat na notifikaci a běžet ven, nejlépe někam, kde je co největší tma.

Řekla bych, že tím, že jsem z Česka a u nás nemáme moře, všechna má oblíbená místa tady jsou právě u něj nebo aspoň s výhledem na něj.

Kuhaugen – S výhledem na moře a také super místo na pozorování polární záře. 

Korsvika – V létě mě pravděpodobně najdete tady, je to moje oblíbené místo u moře.

Kafe Smedstua, Ladekaia, Sponhuset – svatá trojice na kafe a vafle, najdete na stezce podél moře, které se říká Ladestien. 

Havet – plovoucí sauny na moři v industriální části – určitě stojí za to! Nebo si vedle půjčit paddleboard či kajak.

Také stojí za to se vydat na jeden z okolních ostrovů, jako třeba Stokkøya, Frøya nebo Hitra.

Nikol Herec

“Jedna věc, která mě nikdy neomrzí, jsou západy slunce, a západy slunce u oceánu jsou úplně jiný level.”

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu