Moje cesta k veganství
@erikapalko
Asi každý z nás má v partě někoho, kdo vždycky „rozbije“ naše plány na oběd nebo večeři větou ve stylu: „Ale já jsem vegan.“
Ahoj, jmenuji se Erika a, hádáte správně, jsem to já. Dovolte mi však, abych vám ukázala, že být veganem v dnešní době neznamená být vyřazen z užšího kruhu a že vegani se mohou scházet ve společnosti stejně dobře jako nevegani.
Navzdory tomu, že veganství je dnes velmi módní, já jsem si k němu našla cestu před více než sedmi lety. Pro mě osobně to nebyla tak strastiplná cesta plná odříkání. Naopak. Už od dětství jsem jedla méně masa. Nebylo to podmíněné, prostě každé tělo je jiné a já dávala přednost jiným věcem. Samozřejmě jsem vyrůstala na venkově, doma jsme chovali spoustu zvířat a fráze „řízek si nedám“ u nedělního oběda by u mě rozhodně neprošla.
Zlom nastal, když jsem začala cestovat a stravovat se sama. Odletěla jsem do Asie a byla jsem odkázána sama na sebe. Aniž bych si to uvědomovala, začala jsem jíst méně masa, které jsem si prostě téměř nekupovala, až jsem se stala úplným vegetariánem. Ne však ze dne na den. Trvalo to déle. Nejsem zastáncem tak radikálních změn.
Modeling jako takový není příliš fyzicky náročný, pokud tedy nefotíte sto outfitů na dvanácticentimetrových podpatcích denně. Náročnost této práce spočívá v tom, jak o sebe co nejlépe pečovat, abyste byli schopni fungovat při neustálém cestování. Jak si co nejefektivněji naplánovat cvičení, péči o své tělo a spánek, a to když máte týden, kdy střídáte, řekněme, tři časová pásma.
První myšlenka na veganství přišla někdy v době, kdy jsem se poprvé přestěhovala do New Yorku. Modeling před pandemií vypadal například také tak, že jsem letěla z Ameriky do Koreje na jeden den, pak zpátky do New Yorku na focení a o pár dní později na Maledivy. V tom tempu jsem taky přemýšlela, jak se o sebe co nejlépe postarat, a někde tam jsem se mimo jiné dozvěděla o veganství. Zpočátku, a nebudu vám lhát, jsem si také myslela, že je to zničující, pro tělo nezdravé a v tomhle rychlém životním tempu doslova nemožné. Brzy jsem ale začala experimentovat, a New York byl pro to ideální. Všude byly veganské možnosti. Nejtěžší bylo cestování zejména do zemí s tradiční kuchyní, jako je Francie.
Asi dva roky jsem neustále balancovala mezi vegetariánstvím a veganstvím. Možná proto to pro mé tělo nebyl takový šok. Během tohoto období jsem sama zjistila, že se cítím mnohem lépe, když jím výhradně rostlinnou stravu, a že mám také více energie. Samozřejmě jsem nic nepodcenila a chtěla jsem si své pocity nechat potvrdit odborníky. Krevní testy odhalily, že poprvé od narození nejsem chudokrevná. Celý život jsem se potýkala s nedostatkem železa a toto zjištění mě jen utvrdilo v tom, že rostlinná strava je pro mě tou správnou volbou.
V dnešní době, zvláště když se stále více mluví o globálním oteplování a zacházení s hospodářskými zvířaty, je veganství na vzestupu. Jsem si jistá, že každý z nás viděl alespoň jednu reklamu na veganské výrobky v komerční televizi. Pokud jste ale někdo jako já, kdo dělá přesný opak toho, co ostatní propagují, chápu, proč raději přepnete kanál. Upřímně ani nevím, jak bych reagovala, kdybych nebyla vegan. Přesto však musím říct, že tuto svou proměnu vnímám jako největší pozitivum.
Nebudu lhát, když řeknu, že lidi kolem mě nejvíc zajímá, jak je možné, že s tím nebyly spojené žádné zdravotní komplikace. Mnohokrát se setkávám s tím, že i ti, kteří by se o veganství zajímali, mají problém začít. Nejsem odborník ani dietolog, a přestože sama na rostlinnou stravu nedám dopustit, musím říct, že bych nedoporučovala přestat jíst živočišné produkty ze dne na den. Každé tělo je jiné, a když si představíte, že vaše tělo bylo léta zvyklé na určitý typ stravy, nemůžete mu připravit tak nepříjemné překvapení, jako že mu najednou přestanete dodávat látky, na něž bylo celý život zvyklé. Nedostaví se očekávaný výsledek a vy budete ještě více znechucení. Koneckonců, pokud vás k tomu nenutí váš zdravotní stav a chcete se stát veganem sami za sebe, ať už z důvodu obav o zacházení se zvířaty, nebo z něčeho jiného, čas není vaším nepřítelem. Přísloví „pospíchej pomalu“ zde platí stoprocentně.
Maitrea, Praha
Místo, kam se chodím nejčastěji najíst, když jsem v Praze. Jídlo je vynikající, což ocení i nevegani, a má velmi dobrou polohu.
Moment bistro, Praha
Máte chuť na tradiční jídla nebo dezerty? Moment bistro vám ukáže, že i když jsou veganské, na chuti jim to neubírá.
Fach, Bratislava
Touha mého srdce. Líbí se mi jejich nový jídelní lístek, a přestože hned vedle se nachází jejich pěkný rostlinný juice bar, zařadili do restaurace i další veganské možnosti. Moje volba pro dezert – veganská kardamomová buchta.
Bistro Balans, Bratislava
Restaurace, která připravuje tradiční veganské pokrmy. Ať už máte chuť na lehčí buddha bowl nebo pořádné burrito či burger, Balans je ta správná volba.
Burina
Asi největším překvapením je vegetariánská/veganská restaurace na Liptově. V oblasti proslulé sýry a mléčnými výrobky je toto místo povinnou zastávkou při každém výletu do slovenských hor.
Jedna z nejlepších světových restaurací Eleven Madison Park je od roku 2011 pod vedením šéfkuchaře Daniela Humma a po její rekonstrukci si můžete vychutnat výhradně rostlinné degustační menu. Můžete si také poslechnout Danielův podcast o tom, proč se tato restaurace stala vegankou.
Soda Club
Rostlinná italská restaurace v East Village, kde si kromě neuvěřitelně dobrých těstovin pochutnáte také na těch nejlepších vínech. Soda Club je vždy mou volbou, když plánuji večerní posezení s nevegany.
Avant garden
Restaurace, kde jídlo připomíná umění, je skvělým místem například pro večerní rande v hostinci.
Little choc apothecary
Máte chuť na sladké? Při prohlídce Williamsburgu zkuste zajít do rozkošné creperie, kde si můžete vyrobit vlastní palačinku, sladkou nebo slanou. Na výběr je obrovské množství veganských ingrediencí a mohu vám zaručit, že nezůstanete jen u jedné.
Bar Verde
Mexická restaurace a vinárna v srdci East Village, která vás nadchne stejně tak jídlem jako pitím.
ABC
Vegetariánská/veganská sestra z ABC. Příklad toho, jak lze z veganské restaurace vytvořit luxusní podnik s příjemnou atmosférou k jídlu, kam se budete chtít vracet.
PLANTA Queen
Oblíbený podnik, kde si bez rezervace sednete jen stěží. Přestože má restaurace dvě patra a stoly jsou velmi blízko u sebe. Je tu vždy plno. Čekání se však vyplatilo a jídlo bylo vynikající.