Zjistěte vše o mastných kyselinách
Getty Images
Getty Images
A zatímco o prospěšnosti ovocných kyselin jsme slyšeli už dávno, o superschopnostech mastných kyselin toho stále nevíme tolik, kolik bychom si přáli.
Mastné kyseliny a s nimi i glycerol jsou součástí tuků (triglyceridů). Molekula mastné kyseliny se skládá ze dvou částí: uhlovodíkového řetězce a kyselého zbytku. Kromě toho, že se liší podle délky řetězce, dělí se také na podskupiny podle počtu dvojných vazeb mezi atomy sacharidů. Pokud jsou dvojné vazby přítomny, nazývají se mastné kyseliny nenasycené, ale pokud dvojné vazby nejsou, jde o kyseliny nasycené. Zajišťují pružnost cév, udržují hladinu cholesterolu, jsou zodpovědné za stav kožní bariéry, zabraňují tvorbě krevních sraženin, mají antioxidační účinek, normalizují krevní tlak, zabraňují mrtvici a infarktu, zlepšují prokrvení mozku a končetin, podporují obnovu a vývoj buněk centrální nervové soustavy, urychlují obnovu kostní tkáně, mají protizánětlivé účinky, normalizují metabolismus tuků a mnoho dalšího. Při nedostatku omega kyselin vzniká dermatitida a začíná vypadávání vlasů.
Omega-3 a omega-6 si tělo nedokáže syntetizovat – získáváme je z potravy nebo z kapslí s rybím tukem. Zdrojem omega-3 polynenasycených mastných kyselin jsou také ryby (makrela, sleď, sardinky, tuňák, pstruh, losos), chobotnice, ančovičky, dýňová semínka, sója, vlašské ořechy a rostlinné oleje (lněný, hroznový, sezamový, sójový). Polynenasycená omega-3 kyselina arachidonová se nachází ve vepřovém tuku. Kyseliny omega-6 se nacházejí téměř ve stejných potravinách jako omega-3 a také v oleji z pupalky dvouleté a v oleji ze semen černého rybízu. Kyseliny omega-9 (mononenasycená kyselina olejová) syntetizujeme, ale ne v takovém množství, aby pokryly všechny potřeby organismu. Nedostatek omega-9 způsobuje slabost, únavu, poruchy trávení, suchou pokožku, řídnutí vlasů a lámavost nehtů. Omega-9 se nachází v olivovém a mandlovém oleji.
Jak mastné kyseliny, tak tzv. ovocné kyseliny jsou organické karboxylové kyseliny. Hydroxykyselinám dali obchodníci honosný název, protože některé z nich se skutečně nacházejí v ovoci. AHA a BHA se používají k exfoliaci (odlupování, obnově pokožky), zatímco mastné kyseliny jsou strukturálními složkami lipidů a jsou zodpovědné za fyzikální a chemickou bariéru pokožky – to znamená, že zabraňují pronikání škodlivých látek zvenčí a také zajišťují, aby byla potlačena transepidermální ztráta vlhkosti. Obrazně řečeno, mastné kyseliny vytvářejí nové kožní buňky, zatímco AHA a BHA odstraňují staré odumřelé kožní buňky. Jaké jsou přínosy mastných kyselin pro pleť Zajišťují zdravou kožní bariéru, přiměřenou úroveň hydratace a jsou prevencí různých dermatitid. Samy o sobě jsou globální součástí ochranné bariéry kůže.
Péče o pleť s mastnými kyselinami je vhodná pro všechny typy pleti, nejvíce však pro přecitlivělou a suchou pleť. Je také třeba mít na paměti, že v každém věku se může potřeba kůže omega 3, 6, 9 stát akutní při přísné dietě a intenzivních sportovních aktivitách, v období sezónních virových onemocnění, na pozadí agresivních klimatických podmínek.
Nejčastěji se ve složení neuvádí samotná mastná kyselina, ale její zdroj. V seznamu složek může být například lněný olej, olej z pupalky dvouleté, šípkový olej, olej z pšeničných klíčků, olej z hroznových jader, sezamový olej, olej z tresčích jater. Mohou být uvedeny názvy samotných mastných kyselin: kyselina linolová, kyselina arachidonová a kyselina gama-linolenová. Mohou existovat také společné názvy skupin: polynenasycené mastné kyseliny nebo vícenenasycené mastné kyseliny. Často se v jednom výrobku kombinují s kyselinami AHA a BHA, retinolem, enzymy, niacinamidem a velkomolekulární kyselinou hyaluronovou.