Vše, co potřebujete vědět o kolagenu
Getty Images
Getty Images
Kolagen je vláknitý protein, který tvoří základ pojivové tkáně. Kolagen tvoří přibližně třetinu všech bílkovin v našem těle. Je klíčovou součástí kloubů, kostí, šlach, vlasů, kůže, nehtů a zubů. Kolagen tvoří také stěny žil, tepen a kapilár. Jeho název pochází z řeckého slova kolla, což v překladu znamená „lepidlo“. Není to náhoda: mnozí odborníci přirovnávají kolagen k lepidlu. Molekuly kolagenu tvoří dlouhá tenká proteinová vlákna, kterým se říká fibrily. Slouží ke spojování buněk, drží tělo pohromadě a umožňují tkáním odolávat natahování. Zásoby kolagenu se s přibývajícím věkem vyčerpávají. Fibrily se začínají rychleji rozpadat, zatímco syntéza kolagenu se přirozeně zpomaluje. To vede k prvním příznakům stárnutí – kůže se ztenčuje a ztrácí pružnost, tvoří se vrásky, kosti jsou křehčí a klouby méně pohyblivé.
V přírodě existuje nejméně 16 různých typů kolagenu, z nichž každý obsahuje jinou sadu aminokyselin a plní v těle specifickou úlohu. Odborníci rozeznávají čtyři základní typy kolagenu:
Kolagen má řadu pozitivních účinků. Asi nejznámějším z nich je jeho schopnost zpomalovat vznik vrásek, vyhlazovat pokožku a posilovat její obranyschopnost. Předpokládá se, že také snižuje úzkost, zlepšuje náladu, pomáhá kontrolovat hmotnost a regulovat činnost střev. Zatím však neexistují studie, které by všechny tyto vlastnosti potvrdily. Zde je seznam vědecky prokázaných přínosů kolagenu pro organismus. Kolagenová vlákna lze považovat za „kostru“ naší pokožky: zajišťují jí pružnost, pevnost a sílu. Jedná se o bílkovinu, díky níž naše pokožka vypadá hladší, pevnější a hydratovanější. Kolagen také přispívá k přirozené samoopravě tkání v případě jejich poškození. Máte-li například na těle škrábance, rány nebo popáleniny, kolagen urychlí jejich hojení. Kolagen je jednou z nejdůležitějších složek svalů. Je to bílkovina, která tvoří asi 10 % veškeré svalové tkáně. Podle vědců se také podílí na tvorbě svalových bílkovin a zvyšuje účinnost cvičení.
Kolagenové doplňky jsou považovány za bezpečné pro většinu lidí a nemají prakticky žádné kontraindikace. Při výrobě některých z nich se však používají běžné potravinové alergeny – vejce, kravské mléko, ryby, mořské plody, ořechy, pšenice a sója. Před užíváním takových přípravků byste si proto měli vždy pečlivě prostudovat jejich složení. Pokud máte intoleranci na některou ze složek doplňku stravy, budete se ho muset vzdát a najít bezpečnější alternativu.
Přírodní kolagen produkovaný tělem se nazývá endogenní kolagen. Když jsme mladí, syntetizujeme dostatek nových molekul, které včas vyplní zničená místa vláken. Tato vlákna jsou velmi citlivá. S přibývajícím věkem se začínají deformovat a rychleji rozpadat, zatímco produkce kolagenu se zpomaluje. Úbytek tohoto proteinu začíná již ve 20 letech věku a po 25-30 roku života převažují procesy jeho destrukce nad procesy syntézy. Kromě toho produkci kolagenu negativně ovlivňuje kouření, ultrafialové záření, špatná ekologie, stres, nadměrné užívání rafinovaného cukru a sacharidů.
Správná výživa může pomoci udržet hladinu kolagenu v těle. Za tímto účelem by měly být do každodenního jídelníčku zařazeny potraviny bohaté na tuto „bílkovinu mládí“. Oblíbené zdroje kolagenu jsou: vývar z kostí, vaječné bílky, želatina, kuřecí maso, hovězí maso, ryby, mořské plody. Doporučuje se také zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny. Neobsahují sice kolagen, ale mají aminokyseliny a vitamíny, které jsou pro tvorbu této bílkoviny nezbytné. Vhodné jsou zejména citrusové plody, černý rybíz, jahody, mrkev, brokolice, červená paprika, hlávkový salát, ořechy a luštěniny.