Vše, co potřebujete vědět o kolagenu

Kolagen je jednou z nejběžnějších bílkovin v lidském těle. Je zodpovědný za pevnost pokožky, sílu vlasů a pevnost nehtů. To však nejsou všechny jeho benefity.
Yelyzaveta Topukh
——
12. května 2023

Getty Images

Co je kolagen

Kolagen je vláknitý protein, který tvoří základ pojivové tkáně. Kolagen tvoří přibližně třetinu všech bílkovin v našem těle. Je klíčovou součástí kloubů, kostí, šlach, vlasů, kůže, nehtů a zubů. Kolagen tvoří také stěny žil, tepen a kapilár. Jeho název pochází z řeckého slova kolla, což v překladu znamená „lepidlo“. Není to náhoda: mnozí odborníci přirovnávají kolagen k lepidlu. Molekuly kolagenu tvoří dlouhá tenká proteinová vlákna, kterým se říká fibrily. Slouží ke spojování buněk, drží tělo pohromadě a umožňují tkáním odolávat natahování. Zásoby kolagenu se s přibývajícím věkem vyčerpávají. Fibrily se začínají rychleji rozpadat, zatímco syntéza kolagenu se přirozeně zpomaluje. To vede k prvním příznakům stárnutí – kůže se ztenčuje a ztrácí pružnost, tvoří se vrásky, kosti jsou křehčí a klouby méně pohyblivé.

Typy kolagenu

V přírodě existuje nejméně 16 různých typů kolagenu, z nichž každý obsahuje jinou sadu aminokyselin a plní v těle specifickou úlohu. Odborníci rozeznávají čtyři základní typy kolagenu:

  • Typ I. Je to nejstudovanější a nejrozšířenější forma, která je zodpovědná za přibližně 90 % veškerého kolagenu v lidském těle. Jedná se o pevná a pružná vlákna spletená do svazků fibril. Podílejí se na tvorbě kůže, kostí, šlach, zubů, cév a pojivové tkáně.
  • Typ II. Tento typ kolagenu se skládá z volnějších vláken. Tvoří chrupavčitou tkáň a činí klouby pružnými, pevnými a zdravými.
  • Typ III. Druhý nejrozšířenější typ kolagenu v těle. Skládá se z ještě tenčích a roztažitelnějších vláken. Podporuje strukturu svalů, vnitřních orgánů a velkých tepen a podílí se na sestavování kolagenových vláken typu I. Většina tohoto kolagenu je soustředěna ve střevních stěnách. Jeho nedostatek zvyšuje riziko prasknutí cév.
  • Typ IV. Je hlavní složkou bazálních membrán, hluboké vrstvy kůže, která spojuje dermis a epidermis. Kromě toho se kolagen typu IV podílí na „stavbě“ oční čočky. Tento protein není schopen tvořit kolagenní vlákna. Na rozdíl od prvních tří typů patří do třídy nevláknitých kolagenů a existuje jako tenká trojrozměrná mřížková síť.

Benefity kolagenu

Kolagen má řadu pozitivních účinků. Asi nejznámějším z nich je jeho schopnost zpomalovat vznik vrásek, vyhlazovat pokožku a posilovat její obranyschopnost. Předpokládá se, že také snižuje úzkost, zlepšuje náladu, pomáhá kontrolovat hmotnost a regulovat činnost střev. Zatím však neexistují studie, které by všechny tyto vlastnosti potvrdily. Zde je seznam vědecky prokázaných přínosů kolagenu pro organismus. Kolagenová vlákna lze považovat za „kostru“ naší pokožky: zajišťují jí pružnost, pevnost a sílu. Jedná se o bílkovinu, díky níž naše pokožka vypadá hladší, pevnější a hydratovanější. Kolagen také přispívá k přirozené samoopravě tkání v případě jejich poškození. Máte-li například na těle škrábance, rány nebo popáleniny, kolagen urychlí jejich hojení. Kolagen je jednou z nejdůležitějších složek svalů. Je to bílkovina, která tvoří asi 10 % veškeré svalové tkáně. Podle vědců se také podílí na tvorbě svalových bílkovin a zvyšuje účinnost cvičení.

Kontraindikace

Kolagenové doplňky jsou považovány za bezpečné pro většinu lidí a nemají prakticky žádné kontraindikace. Při výrobě některých z nich se však používají běžné potravinové alergeny – vejce, kravské mléko, ryby, mořské plody, ořechy, pšenice a sója. Před užíváním takových přípravků byste si proto měli vždy pečlivě prostudovat jejich složení. Pokud máte intoleranci na některou ze složek doplňku stravy, budete se ho muset vzdát a najít bezpečnější alternativu.

Odkud získat kolagen

Přírodní kolagen produkovaný tělem se nazývá endogenní kolagen. Když jsme mladí, syntetizujeme dostatek nových molekul, které včas vyplní zničená místa vláken. Tato vlákna jsou velmi citlivá. S přibývajícím věkem se začínají deformovat a rychleji rozpadat, zatímco produkce kolagenu se zpomaluje. Úbytek tohoto proteinu začíná již ve 20 letech věku a po 25-30 roku života převažují procesy jeho destrukce nad procesy syntézy. Kromě toho produkci kolagenu negativně ovlivňuje kouření, ultrafialové záření, špatná ekologie, stres, nadměrné užívání rafinovaného cukru a sacharidů.

Jaké potraviny obsahují kolagen?

Správná výživa může pomoci udržet hladinu kolagenu v těle. Za tímto účelem by měly být do každodenního jídelníčku zařazeny potraviny bohaté na tuto „bílkovinu mládí“. Oblíbené zdroje kolagenu jsou: vývar z kostí, vaječné bílky, želatina, kuřecí maso, hovězí maso, ryby, mořské plody. Doporučuje se také zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny. Neobsahují sice kolagen, ale mají aminokyseliny a vitamíny, které jsou pro tvorbu této bílkoviny nezbytné. Vhodné jsou zejména citrusové plody, černý rybíz, jahody, mrkev, brokolice, červená paprika, hlávkový salát, ořechy a luštěniny.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu