Lektiny – bílkoviny, které sabotují hubnutí

Drží pohromadě sacharidy, narušují zažívání a lidé se špatným trávením by se jim měli vyhnout zcela. Co jsou lektiny a jak neutralizovat jejich negativní účinek v těle?
Alice Filatova
——
26. června 2023

Dnešní doba přináší nespočet různých diet (a omezení), které slibují nejen dlouhodobý úbytek váhy, ale hlavně zcela nový styl života – bez zánětů v těle, chronických bolestí, problémů se zažíváním atd.  Mnozí se proto snaží opravdu opatrně a zodpovědně přistupovat ke svému jídelníčku. V dnešní době jsou podle nutričních specialistů nejpopulárnější diety, které zcela redukují sacharidy, byť se věda stále pře o to, zda je to vůbec potřeba.

Nejnovějším adeptem na „eliminaci“ z našich jídelníčků jsou lektiny. Ty jsou obsaženy v mnoha potravinách, nejvýrazněji však v červených fazolích, arašídech, semínkách a sóje, ale také rajčatech, lilku a bramborách – potravinách, které tvoří velkou část paleo, veganské a vegetariánské diety.

Co jsou lektiny?

Lektiny jsou proteiny, které mají schopnost vázat sacharidy na povrchu buněk, což způsobuje jejich shlukování. Zjednodušeně řečeno „drží pohromadě“ sacharidy. V rámci štěpení potravy se tyto „slepené“ sacharidy odbourávají o něco hůře, což může trápit primárně osoby se slabším a citlivějším zažíváním. Existují však i případy, kdy mohou být toxické, a to v případě konzumace syrových (tj. předem nenamáčených) fazolí.

Kdo by se jim měl vyhýbat?

Zřejmě nejznámějším lektinem je lepek, který je dnes snad největším postrachem alergiků. Doktoři se stále přou, zda by měl být lepek eliminován i ze stravy těch, kteří netrpí jeho intolerancí – jeden tábor se přiklání k názoru, že lepek tělu nepřináší žádný užitek a měl by proto být zcela vyřazen z našich životů. Podle Harvard Health Publishing však neexistují žádné přesvědčivé důkazy o tom, že by bezlepková dieta zlepšovala zdraví nebo bránila onemocněním, pokud nemáte celiakii a můžete lepek bez problémů jíst.

Kdo by si na lektiny měl dát pozor 

Většina lidí lektiny snáší dobře. Výjimkou jsou ti, kteří mají přetrvávající problémy se zažíváním – nadýmání, průjmy a zvracení, ale třeba i kožní problémy nebo autoimunní nemoci jako Crohnovu chorobu či ulcerózní kolitidu. Jak již bylo zmíněno výše, některé lektiny mohou být při nesprávné konzumaci nebezpečné – pro eliminaci jejich toxického účinku je proto důležité lektiny namáčet, klíčit, vařit (a jinak tepelně zpracovávat) nebo fermentovat potraviny, což není tak časté například v případě raw (syrové) diety. Byť jsou potraviny obsahující lektiny bohaté na vlákninu, bílkoviny, vitamíny a minerály, někteří nutriční poradci je v rámci striktních diet bojujících se silnou nadváhou doporučují eliminovat. Ořechy, semínka a luštěniny mají poměrně vysokou nutriční hodnotu a jsou nabité zdravými tuky, které se vyplatí jíst v omezené míře.

Důležitým faktem zůstává, že pouhé omezení příjmu potravin s lektiny není magickým lékem na rychlou redukci váhy ani zárukou dlouhověkosti – tím je vždy duo pestré stravy a poctivého pohybu. Bezlektinová dieta však může být prvním krokem ke stabilizaci střevní mikroflóry a nastavení lepšího zažívání, které je mimo jiné zodpovědné za vstřebávání vitamínů a minerálů, ale také vylučování odpadních látek. Můžete ji také praktikovat jako ozdravnou detoxikační kúru jednou za pár měsíců – po konzultaci s lékařem vypustíte ze svého jídelníčku na týden lepek a jiné obiloviny, luštěniny, semena, lilek, brambory a jiné potraviny obsahující ve velké míře lektiny, a uvidíte, jak vaše tělo bude reagovat.

Alice Filatova

Lifehacky slavných, dobré a zdravé jídlo a (kultovní) filmy jsou její hlavní obsesí, o kterou se ráda podělí s čtenářkami Harper’s Bazaar.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu