Imunita 101: Zinek

Říjen je ideálním obdobím k tomu, abychom připravili svou imunitu na zimní měsíce a naboostovali tělo pomocí vitamínů a minerálů, aby mohlo aktivně bojovat proti prvním příznakům nachlazení. Jak nám v tom umí pomoci zinek? A v jakých potravinách jej najdeme?
Alice Filatova
——
5. října 2022

Foto: Profimedia

Zinek je esenciální minerál, který si naše tělo neumí ani vytvořit, ani skladovat, a proto jej musí neustále dostávat ze stravy. Je nezbytný pro činnost více než 300 enzymů, které podporují správnou funkci metabolismu, trávení, nervové činnosti a mnoha dalších procesů. 
Výzkumy ukazují, že při konzumaci 80–92 mg zinku denně se může zkrátit délka běžného nachlazení až o 33 %, a navíc snižuje riziko infekcí až o 66 %. Zinek je také velkým přítelem pleti, a to hlavně té, která trpí na akné, jizvičky a rány. Jistě jste si všimli, že mnohé krémy proti akné obsahují právě zinek – tento minerál se totiž využívá na hojení popálenin a na redukci kožních infekcí, a to i v případě kožních onemocnění u diabetiků. Stimuluje taktéž konkrétní imunitní buňky, čímž se snižuje oxidační stres, který je jedním z častých důvodů předčasného stárnutí pleti.

Jak poznáte, že jej má tělo nedostatek?   

Výrazný nedostatek zinku většině zdravých lidí nehrozí, jelikož se vyskytuje pouze u osob závislých na alkoholu, kojenců (jejichž matky trpí nedostatkem zinku) nebo u lidí s autoimunními nemocemi a chronickým onemocněním ledvin. Mírnějším nedostatkem zinku mohou trpět lidé s onemocněními zažívacího traktu (jako je například Crohnova choroba), vegetariáni a vegani, těhotné a kojící ženy a lidé s poruchou příjmu potravy (bulimie a anorexie).  Mezi časté signály patří průjmy, snížená chuť k jídlu, výrazné řídnutí vlasů, poruchy nálady, suchá kůže a zdlouhavé hojení sebemenších ran na kůži. Je navíc velmi složité poznat nedostatek zinku z laboratorních testů, a proto se doporučuje dlouhodobě dodržovat správný jídelníček bohatý na zinek a jiné vitamíny a minerály.

Kde zinek najdeme?   

Zinek najdeme jak v živočišné, tak i v rostlinné stravě, nicméně ten rostlinný, obsažený například v luštěninách a celozrnných obilovinách, tělo vstřebává hůře kvůli sloučeninám, které onomu procesu brání.

Nejvíce zinku obsahují:    

Mořské plody: ústřice, krabi, mušle, humři a škeble
Maso: hovězí, krůtí, jehněčí a bizoní
Vejce
Ryby: platýz, sardinky a losos
Mléčné výrobky
Luštěniny: cizrna, čočka, černé a ledvinové fazole 
Ořechy a semena: dýňová semínka, kešu nebo konopná semínka 
Celozrnné výrobky: oves, quinoa, hnědá rýže (ale pozor na instantní müsli, které jej má výrazně menší množství)
Zelenina: houby, kadeřavá kapusta, hrášek, chřest a červená řepa

Náš tip: Polévka Yolandy Hadid s kadeřávkem

Ingredience:
1 litr organického kuřecího (nebo zeleninového) vývaru
1 velká cibule 2 velké mrkve
Půl svazku řapíkatého celeru
2 malé cukety
4 stroužky česneku (více či méně podle chuti)
Svazek kadeřávku

Postup: 

Na olivovém oleji osmahneme cibulku a česnek (pozor na to, aby česnek nezhnědl, jinak zhořkne) a následně přidáme mrkev, celer, cuketu a kadeřávek, pepř a sůl a několik minut smažíme. Následně přidáme vývar, dochutíme lahůdkovým droždím (nebo slisovaným česnekem) a vaříme 30–40 minut. Bon appétit!

Alice Filatova

Lifehacky slavných, dobré a zdravé jídlo a (kultovní) filmy jsou její hlavní obsesí, o kterou se ráda podělí s čtenářkami Harper’s Bazaar.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu