Kamarád plochého břicha
Špenát je z více než 90 % tvořen vodou, má jen velmi málo kalorií, ale zato mnoho zdraví prospěšných látek. Z velké části je tvořen nerozpustnou vlákninou, která předchází trávicím potížím a neprůchodným střevům. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, a to: karotenoidů, které tělo dokáže přeměnit na vitamín A, dále kyselinu listovou také známou jako folát nebo vitamín B9 – sloučeninu důležitou pro těhotné ženy a nezbytnou pro normální buněčnou funkci a růst tkání. V jeho složení najdeme i železo coby náš zdroj pro tvorbu hemoglobinu, který přivádí kyslík do tkání těla, a vápník. Tento minerál je nezbytný pro zdraví kostí a klíčová signální molekula pro náš nervový systém, srdce a svaly.Obsahuje také lutein a zeaxanthin podporující zdraví očí a v neposlední řadě dusičnany, které mohou podporovat zdraví srdce.

Špenát pro krásnou a mladistvou pleť
Špenát obsahuje také různé druhy antioxidantů. Jedním z nich je vitamín C podporující zdraví pokožky a imunitu. Druhým je kaempferol – látka, která může snížit riziko rakoviny a chronických onemocnění.Krom toho je zde i kvercetin – tento oxidant může odvrátit infekci a zánět. Špenát je mimochodem jedním z nejbohatších potravinových zdrojů kvercetinu. Již několik studií potvrdilo, že špenát pomáhá předcházet oxidačnímu stresu vedoucímu k poškození tkání, a tedy i předčasnému stárnutí organizmu.
Špenát může zvýšit vstřebávání železa a dokonce pomoci zabránit vypadávání vlasů spojenému s nedostatkem železa.

Chrání tělo před záněty a pomáhá předcházet rakovině
Některé studie naznačují, že sloučeniny (MGDG a SQDG) ve špenátu mohou pomoci v boji proti růstu rakovinných buněk. Konkrétní studie se zabývaly nádorem děložního čípku a druhá nádorem tlustého střeva. Podle jiné studie zesiluje složka MGDG (monogalaktosyl diacylglycerol) účinky radiační terapie k zabíjení buněk rakoviny slinivky břišní. Pozitivní účinky se také ukázaly na výzkumech studujících vliv špenátu na rakovinu plic, prostaty, prsu a konečníku.
Fun fact: Špenát pochází z Persie. Kupodivu se řadí mezi amarantoviny, a je tedy příbuzný s řepou a quinoou.

Pozor na ledvinové kameny a srážlivost krve
Ani tato zázračná potravina však není bez svých malých „ale“. Byť podle studií přináší velké benefity, jeho nadměrná konzumace může způsobit potíže – konkrétně ledvinové kameny a horší srážení krve.
Ledvinové kameny jsou způsobeny nahromaděním kyselin a minerálních solí. Nejběžnější jsou vápenaté kameny, skládající se ze šťavelanu vápenatého, kterého právě špenát obsahuje mnoho.
Špenát má také vysoký obsah vitamínu K1, který je nezbytný pro srážení krve. Mimochodem – jeden list špenátu obsahuje více než polovinu naší denní potřeby tohoto vitamínu.
Právě kvůli tomu by mohl způsobovat při velké konzumaci určité kontraindikace s léky na ředění krve, je proto vždy důležité konzultovat různé čisticí zelené kúry – poraďte se se svým lékařem.
Harper's Bazaar tip: Špenátové rizoto
230 g studeného sýra taleggio
250–300 g špenátu
6 lžic nesoleného másla
1 střední červená cibule, nakrájená nadrobno
3 šálky najemno nakrájeného celeru
2 stroužky česneku, jemně nastrouhané nebo nasekané
1,5 šálku rýže arborio
1 čajová lžička jemné mořské soli, více podle potřeby
¾ šálku suchého bílého vína
3,5 šálku dobrého zeleninového nebo kuřecího vývaru

Postup:
Sýru taleggio odřízněte kůru. Sýr nakrájejte na tenké plátky. Během přípravy rizota je odstavte, aby získaly pokojovou teplotu.
Cedník vyložte čistou utěrkou a vložte do něj špenát. Opláchněte horkou vodou, aby změknul (a lépe se s ním dalo manipulovat) a nechte jej vychladnout. Pomocí utěrky vymačkejte přebytečnou vodu. Špenát přendejte do kuchyňského robota a mixujte s 1 lžící másla, dokud nebude mít hladkou texturu (získáte asi jeden šálek jemného pyré).
Rozpusťte zbývajících 5 lžic másla ve velké pánvi na středním plameni. Přidejte cibuli, celer a česnek; vařte do změknutí, asi 7 minut. Přidejte rýži a 1 lžičku soli a vařte, dokud nezíská zlatavou barvu (asi 5 minut).
Do směsi vlijte víno a vařte, dokud se nevstřebá (asi 3 minuty). Pomalu a za častého míchání přidávejte vývar – po polovině šálku. Míchejte na jemném ohni, dokud rýže nezměkne, přibližně 15 až 20 minut.
Do hotového rizota přidejte sýr taleggio a míchejte tak, aby se rozpustil. Bon appétit!