Sugar, Honey, Honey – aneb jak udržet balanc cukru v krvi

Máte nekontrolovatelné chutě na sladké? Možná za to mohou silné výkyvy krevního cukru. Udržet jeho správný balanc v těle vám pomohou některé potraviny, pohyb i dostatečný odpočinek.
Barbora Voštová
——
20. června 2022

Collection Christophel © Miramax / A Band Apart

Naše tělo potřebuje dostatek energie pro udržení základních funkcí a efektivní fungování. Všichni víme, že energii získáváme skrze příjem potravy, kterou tělo rozloží na menší částice, a buď ji vstřebá a dále využije, nebo vyloučí. Nejlepším a nejsnadnějším zdrojem energie jsou pro nás sacharidy, které tělo přemění na glukózu. Ty slouží jako primární zdroj paliva pro naše tělo, a bez dostatečného množství cukru v krvi by nefungovalo. Za rovnováhou krevního cukru v krvi stojí především dva hormony, kterými jsou inzulín a glukagon. Sacharidy přeměněné na glukózu zajišťují, že má tělo k dispozici dostatek energie v okamžik, kdy ji potřebuje.

Jak působí krevní cukr na naše chutě a metabolismus? 

V průběhu několika hodin po jídle je váš krevní cukr jako na horské dráze. V okamžiku, kdy jídlo trávíte, se zvyšuje, a ve chvíli, kdy začne tělo energii využívat, naopak klesá. Jak vysoko se krevní cukr dostane, jak hluboko se propadne a jak dlouhý celý tento proces bude, záleží na mnoha faktorech – na vašem individuálním metabolismu, na tom, co jste snědli, i na intenzitě prováděné aktivity. Obecné pravidlo říká, že čím výše a rychleji krevní cukr stoupá, o to rychlejší a hlubší bude jeho propad. Když se hladina cukru rychle zhoupne k dolní hranici normálního rozmezí, spustí se hormonální reakce, která vede ke zvýšené chuti k jídlu a pocitům hladu – ty mohou zahrnovat touhu po sladkém a také zpomalení metabolismu.

Balanc cukru v krvi je klíčem k udržení efektivního fungování našeho těla během dne. Pojďme se tedy spolu naučit předcházet nízké hladině cukru v krvi a jeho následným velkým výkyvům.

Prvním jednoduchým krokem je zařadit vždy složku bílkovin a tuků a vyhnout se nadměrné konzumaci jídla s vysokým obsahem sacharidů. Což v podstatě odráží obecně známou věc, že každé jídlo by mělo obsahovat část bílkovin, sacharidů a tuků. U potravin, které obsahují především bílkoviny a tuky, jako je maso, mořské plody, vejce a sýr, nehrozí takové skoky v oblasti krevního cukru.

Snídaně jako základ dne

To, že bez snídaně nemáme vycházet z domu, nás učily už naše babičky. Některé výzkumy dokonce uvádí, že snídaně má vliv na hladinu hormonů a s nimi spojené pocity hladu a chuti po dobu následujících 24 hodin. Pokud máte problém s ovládáním svých chutí, přejděte na slané snídaně, které budou zaměřené na bílkoviny.

Vláknina

Je prokázáno, že potraviny s vysokým obsahem vlákniny pomáhají udržovat rovnováhu krevního cukru. Vláknina má schopnost zpomalit trávení sacharidů, díky čemuž cukr v krvi stoupá pozvolně. Můžeme rozlišovat dva druhy vlákniny – rozpustná a nerozpustná ve vodě. Pokud řešíme balanc krevního cukru, je pro nás přínosnější ta rozpustná. Skvělou variantou je proto zelenina, ovesné vločky nebo luštěniny. Do svého oblíbeného smoothie můžete například přidat i lněná nebo chia semínka.

Hořčík a chrom 

Hořčík není důležitý jen pro správnou činnost svalů, nervové soustavy a stavbu kostí, ale i pro uvolňování energie z glukózy. Pokud si chcete pohlídat hladinu hořčíku ve svém jídelníčku, kromě doplňků stravy sáhněte po avokádu, ořeších, klíčcích, fících, jablkách a samozřejmě hlavně po listové zelenině. Druhým podstatným minerálem je chrom, který je nezbytný pro schopnost naplno využívat sacharidy. Přirozenými zdroji chromu jsou například červená řepa, mléčné výrobky, maso a kvasnice. Chrom pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi, díky čemuž se nám snižuje chuť na sladké.

Zázrak jménem skořice

To, že je skořice fantastický antioxidant a že má řadu prospěšných vlastností, už asi víte. Je antibakteriální, udržuje krevní tlak, báječně voní a chutná, a dokonce dokáže regulovat zvýšenou hladinu cukru v krvi. Studie zabývající se léčbou diabetu hovoří o pozitivním vlivu skořice na pacienty s lehčí formou diabetu 2. typu, kde by dokonce mohla nahradit užívání léků.

Pravidelný pohyb

Při fyzické aktivitě vaše tělo vyžaduje více energie, což obvykle znamená, že buňky musí využívat cukry dostupné v krevním řečišti, čímž se snižuje hladina cukru v krvi. Je tedy možné, že přibližně 12–24 hodin po vašem tréninku bude tělo citlivější na inzulín. Pravidelný pohyb během dne může pomoci udržet hladinu cukru v krvi v rovnováze.

Dostatek odpočinku

Pokud pohyb dokáže zvýšit citlivost těla na inzulín, tak právě nedostatek spánku, a to pod 6 hodin za noc, může naopak onu citlivost snížit. Buňky vašeho těla tak nebudou schopné zachytávat cukr z krve.

Voda je život

Snažíte-li se udržet svůj krevní cukr v rovnováze, nezapomínejte na dostatečnou hydrataci. Nízký příjem tekutin je spojen s vysokým rizikem cukru v krvi. A také nadbytek kofeinu a alkoholu snižuje účinnost inzulínu.

Objednejte si předplatné Harper‘s Bazaar

Časopis Harper‘s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu