Sugar, Honey, Honey – aneb jak udržet balanc cukru v krvi
Collection Christophel © Miramax / A Band Apart
Collection Christophel © Miramax / A Band Apart
Naše tělo potřebuje dostatek energie pro udržení základních funkcí a efektivní fungování. Všichni víme, že energii získáváme skrze příjem potravy, kterou tělo rozloží na menší částice, a buď ji vstřebá a dále využije, nebo vyloučí. Nejlepším a nejsnadnějším zdrojem energie jsou pro nás sacharidy, které tělo přemění na glukózu. Ty slouží jako primární zdroj paliva pro naše tělo, a bez dostatečného množství cukru v krvi by nefungovalo. Za rovnováhou krevního cukru v krvi stojí především dva hormony, kterými jsou inzulín a glukagon. Sacharidy přeměněné na glukózu zajišťují, že má tělo k dispozici dostatek energie v okamžik, kdy ji potřebuje.
V průběhu několika hodin po jídle je váš krevní cukr jako na horské dráze. V okamžiku, kdy jídlo trávíte, se zvyšuje, a ve chvíli, kdy začne tělo energii využívat, naopak klesá. Jak vysoko se krevní cukr dostane, jak hluboko se propadne a jak dlouhý celý tento proces bude, záleží na mnoha faktorech – na vašem individuálním metabolismu, na tom, co jste snědli, i na intenzitě prováděné aktivity. Obecné pravidlo říká, že čím výše a rychleji krevní cukr stoupá, o to rychlejší a hlubší bude jeho propad. Když se hladina cukru rychle zhoupne k dolní hranici normálního rozmezí, spustí se hormonální reakce, která vede ke zvýšené chuti k jídlu a pocitům hladu – ty mohou zahrnovat touhu po sladkém a také zpomalení metabolismu.
Balanc cukru v krvi je klíčem k udržení efektivního fungování našeho těla během dne. Pojďme se tedy spolu naučit předcházet nízké hladině cukru v krvi a jeho následným velkým výkyvům.
Prvním jednoduchým krokem je zařadit vždy složku bílkovin a tuků a vyhnout se nadměrné konzumaci jídla s vysokým obsahem sacharidů. Což v podstatě odráží obecně známou věc, že každé jídlo by mělo obsahovat část bílkovin, sacharidů a tuků. U potravin, které obsahují především bílkoviny a tuky, jako je maso, mořské plody, vejce a sýr, nehrozí takové skoky v oblasti krevního cukru.
To, že bez snídaně nemáme vycházet z domu, nás učily už naše babičky. Některé výzkumy dokonce uvádí, že snídaně má vliv na hladinu hormonů a s nimi spojené pocity hladu a chuti po dobu následujících 24 hodin. Pokud máte problém s ovládáním svých chutí, přejděte na slané snídaně, které budou zaměřené na bílkoviny.
Je prokázáno, že potraviny s vysokým obsahem vlákniny pomáhají udržovat rovnováhu krevního cukru. Vláknina má schopnost zpomalit trávení sacharidů, díky čemuž cukr v krvi stoupá pozvolně. Můžeme rozlišovat dva druhy vlákniny – rozpustná a nerozpustná ve vodě. Pokud řešíme balanc krevního cukru, je pro nás přínosnější ta rozpustná. Skvělou variantou je proto zelenina, ovesné vločky nebo luštěniny. Do svého oblíbeného smoothie můžete například přidat i lněná nebo chia semínka.
Hořčík není důležitý jen pro správnou činnost svalů, nervové soustavy a stavbu kostí, ale i pro uvolňování energie z glukózy. Pokud si chcete pohlídat hladinu hořčíku ve svém jídelníčku, kromě doplňků stravy sáhněte po avokádu, ořeších, klíčcích, fících, jablkách a samozřejmě hlavně po listové zelenině. Druhým podstatným minerálem je chrom, který je nezbytný pro schopnost naplno využívat sacharidy. Přirozenými zdroji chromu jsou například červená řepa, mléčné výrobky, maso a kvasnice. Chrom pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi, díky čemuž se nám snižuje chuť na sladké.
To, že je skořice fantastický antioxidant a že má řadu prospěšných vlastností, už asi víte. Je antibakteriální, udržuje krevní tlak, báječně voní a chutná, a dokonce dokáže regulovat zvýšenou hladinu cukru v krvi. Studie zabývající se léčbou diabetu hovoří o pozitivním vlivu skořice na pacienty s lehčí formou diabetu 2. typu, kde by dokonce mohla nahradit užívání léků.
Při fyzické aktivitě vaše tělo vyžaduje více energie, což obvykle znamená, že buňky musí využívat cukry dostupné v krevním řečišti, čímž se snižuje hladina cukru v krvi. Je tedy možné, že přibližně 12–24 hodin po vašem tréninku bude tělo citlivější na inzulín. Pravidelný pohyb během dne může pomoci udržet hladinu cukru v krvi v rovnováze.
Pokud pohyb dokáže zvýšit citlivost těla na inzulín, tak právě nedostatek spánku, a to pod 6 hodin za noc, může naopak onu citlivost snížit. Buňky vašeho těla tak nebudou schopné zachytávat cukr z krve.
Snažíte-li se udržet svůj krevní cukr v rovnováze, nezapomínejte na dostatečnou hydrataci. Nízký příjem tekutin je spojen s vysokým rizikem cukru v krvi. A také nadbytek kofeinu a alkoholu snižuje účinnost inzulínu.