Food of the month: Borůvky jsou superfood pro pleť, který vás zbaví pupínku, oddálí vrásky, zlepší paměť a posílí naše srdce.

Food of the month: Borůvky

Superfood pro pleť, který vás zbaví pupínku, oddálí vrásky, zlepší paměť a posílí naše srdce.
Alice Filatova
——
13. srpna 2024

Foto: Spotlight

Borůvky mají nízký obsah kalorií a tuku. Skládají se hlavně ze sacharidů (přibližně 14 %) a vody (přibližně 84 %), ale obsahují také slušné množství vlákniny.
Tyto sladké bobule pocházející ze Severní Ameriky jsou součástí našich jídelníčků již 13 000 let. První borůvkový keř byl úspěšně vypěstován pro komerční produkci na počátku 20. století a dnes se pěstují po celém světě – na obou amerických světadílech, po Evropě i Asii.   Pro naše zdraví se jedná o jednu z nejprospěšnějších plodin, které můžeme konzumovat již od útlého věku – velmi se doporučují jak malým dětem, tak i seniorům.

Borůvky jako nejlepší antioxidant pro pleť

Antioxidanty a vitamíny pro pleť bez pupínků  

Borůvky jsou fantastickým zdrojem vitamínů a antioxidantů zvaných flavonoidy (do nichž patří anthokyany, quercetin a myricetin), které bojují proti zánětům v celém těle. Tyto bobule jsou pak jednou z nejdoporučovanějších potravin při všech protizánětlivých dietách soustřeďujících se na zdraví těla a především pokožky. 

Borůvky jsou zdrojem:

  • vitamínu K1 (aka fylochinonu), který může prospívat zdraví kostí, 
  • vitamínu C, který je klíčový pro zdraví pokožky a imunitu, 
  • manganu, tedy základního minerálu potřebného pro normální chod metabolismu aminokyselin, bílkovin, lipidů a sacharidů, 
  • vitamínu E posilujícího imunitu a hojení ran, 
  • vitamínu B6, nezbytného pro metabolismus enzymů a procesy odehrávající se v nervovém systému, 
  • mědi, přispívající k tvorbě hemoglobinu, anthokyanů, které dodávají borůvkám jejich barvu a mohou snížit riziko srdečních onemocnění, 
  • quercetinu (také známého jako kvercetin), který může snížit krevní tlak i riziko srdečních onemocnění, 
  • myricetinu pro pomoc při prevenci rakoviny a cukrovky. 
Borůvky prospívají srdci a mozku

Prospívají srdci a mozku 

Svým vysokým obsahem antioxidantů pomáhají bránit oxidačnímu stresu – tento výraz máme nejvíce spojený s výskytem vrásek, avšak ve skutečnosti se jedná o proces postihující celé tělo. Již několik studií však potvrdilo, že konzumace borůvek pomáhá zlepšit paměť a funkce mozku a oddálit jeho stárnutí. V jedné 12týdenní studii denní pití borůvkové šťávy zlepšilo paměť u 9 starších dospělých s časným poklesem paměti a další, šestiletá studie u seniorů zaznamenala korelaci mezi konzumací borůvek a jahod a zpomalením stárnutí mozku až o dva a půl roku.
Konzumace ovoce bohatého na antokyany, jako jsou právě borůvky, je spojena se sníženým rizikem infarktu, což potvrzuje i studie provedená na více než 93 tisících zdravotních sester – ty, které konzumovaly vyšší dávku anthokyanů (hlavních antioxidantů v borůvkách) – měly o 32 % nižší riziko srdečního infarktu ve srovnání s těmi, které konzumovaly nižší množství.

Borůvkami proti svalovým křečím

Borůvky proti cukrovce 

Lidé s cukrovkou jsou citliví na rychlé změny hladiny cukru v krvi a musí být opatrní s potravinami bohatými na sacharidy. Borůvky obsahují nevelké množství cukru a nemají podle studií negativní účinky na hladinu cukru v krvi, což může být způsobeno jejich vysokým obsahem bioaktivních sloučenin. Naopak – podle některých studí mohou dvě borůvkové smoothie denně pomoci zlepšit citlivost na inzulín u obézních lidí, kteří měli vysoké riziko vzniku cukrovky. Borůvky mají schopnost blokovat některé trávicí enzymy v krvi, čímž snižují výkyvy hladiny cukru v krvi.

Borůvkami proti svalovým křečím 

Po namáhavém tréninku mnozí pociťují svalové křeče. Ty jsou částečně způsobeny lokálním zánětem a oxidačním stresem ve svalové tkáni. Borůvky umí tyto záněty redukovat na molekulární úrovni, čímž se minimalizuje bolest. To potvrdila studie na 10 atletkách, jimž konzumace borůvek pomohla urychlit regeneraci svalů po náročných trénincích. 

Borůvky proti cukrovce

Harper's Bazaar tip: Borůvkový sorbet

Ingredience: 

1 kg čerstvých nebo mražených borůvek, opláchnutých, zbavených stopek
¼ šálku medu
¼ šálku cukru 
1 lžička citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy
Špetka soli
Bazalka
Máta 
Čerstvé borůvky a snítky máty na ozdobu

Do velké mísy dejte borůvky, med, citronovou kůru, šťávu a sůl. Míchejte tak, aby se borůvky obalily s cukrem. Rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Rozmačkanou směs rozmixujte spolu s bazalkou a mátou dohladka – buď mixérem, nebo ve food procesoru.
Pomocí gumové stěrky směs protlačte přes sítko do větší mísy, abyste zachytili větší kousky citronové kůry a borůvek. Směs chlaďte pár hodin v lednici (nikov v mrazáku, jelikož tam zcela ztvrdne). Konzumovat můžete ihned, dokud bude ještě měkká, nebo vytvořte zmrzlinu pomocí zmrzlinovače.

Alice Filatova

Lifehacky slavných, dobré a zdravé jídlo a (kultovní) filmy jsou její hlavní obsesí, o kterou se ráda podělí s čtenářkami Harper’s Bazaar.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu