Fermentovaná kosmetika: hype, nebo nový svatý grál beauty průmyslu?

Fermentovaná kosmetika: hype, nebo nový svatý grál beauty průmyslu?

Fermentace se už dávno netýká jen potravin, jako je kimchi nebo kefír. Jakou úlohu sehrává tento proces v péči o pleť?
Tereza Zajíčková
——
20. listopadu 2024

Foto: Spotlight

Všichni víme, že fermentované potraviny jsou nejen in, ale hlavně zdravé. Podporují totiž zažívání a navíc i rovnováhu střevní mikroflóry tím, že ve střevech obnovují přirozený mikrobiom. Jsou tak jako stvořené k budování skálopevné imunity i posilování celkového zdravotního stavu. Zapomínat bychom ale neměli, že prospěšné bakterie osidlují nejen náš trávicí trakt.
Kůže – největší orgán lidského těla – má také svůj vlastní mikrobiom. A ekosystém bakterií žijících na povrchu pokožky v něm hraje obrovskou roli. Ve chvílích, kdy je jejich rovnováha narušena, přicházejí na scénu produkty s fermentovanými ingrediencemi, které mají již dlouhá léta uplatnění v korejské kosmetice. A jak se zdá, v posledních letech se stávají celosvětovým fenoménem.

Co je fermentovaná kosmetika?

Jde o kosmetické produkty obsahující přírodní složky, které byly pomocí kvasinek, bakterií nebo enzymů fermentovány na biologicky aktivní látky přínosné pro pleť. Proces fermentace zvyšuje dostupnost účinných látek, jako jsou aminokyseliny, vitamíny, antioxidanty či organické kyseliny přispívající k jejímu zdraví a regeneraci. 
Jak se ale liší účinky fermentovaných ingrediencí při konzumaci a aplikaci na pokožku? Odpověď najdete v cestě, kterou jsou vstřebávány. Pokud tyto suroviny sníte, jsou tráveny v zažívacím traktu a následně přispívají ke zdraví střevního mikrobiomu, jenž má vliv na celé tělo. V případě, že je nanesete na kůži, však pronikají do horních vrstev pokožky a působí tak lokálně, nikoli na systémové úrovni.

Fermentovaná kosmetika

Podpora hydratace a mikrobioty

Pro pokožku přináší fermentované ingredience celou řadu benefitů. Podle Celeste Schreier, ředitelky marketingu a strategie produktů společnosti Biossance, vytvářejí probiotika nebo postbiotika, které kožní mikrobiom vyživují a podporují, čímž přispívají k posílení kožní bariéry, snížení zánětů i citlivosti. Tyto složky zároveň obsahují vyšší koncentraci humektantů – tedy látek, které přitahují a udržují vlhkost – a dodávají tak pokožce hydrataci a pružnost. 
Podle Schreier je pozitivní i samotný fakt, že pokožka vstřebává fermentované složky účinněji, což znamená, že mají na kožní mikrobiom ještě větší vliv. Proces fermentace navíc zvyšuje trvanlivost kosmetických formulací, což je další nemalé plus.

Minimální vedlejší účinky

Zatímco silné kosmetické složky, jako jsou kyseliny, retinol nebo benzoylperoxid, mohou způsobit podráždění, kosmetika s fermentovanými ingrediencemi je bezpečná i pro velmi citlivou pokožku. Tento proces navíc posiluje kožní bariéru, takže naopak přináší snížení citlivosti a zánětů a ochranu před volnými radikály. Přesto je vhodné i v případě tohoto druhu kosmetických produktů před prvním použitím provést patch test, jenž odhalí případnou nesnášenlivost.

Jaké složky stojí za vyzkoušení?

Mezi nejčastěji fermentovanými nebo probiotickými složkami péče o pleť je kombucha přinášející protizánětlivé a anti-aging účinky. Odborníci na krásu považují za extrémně přínosné fermentované houby, které mají antioxidační a antibakteriální vlastnosti, ale také med, mléko nebo mořské řasy. Ve složení fermentované kosmetiky obvykle narazíte i na rýži nebo kořen ženšenu, jež mají údajně ve fermentovaném stavu pozitivní efekt na vrásky.

Tereza Zajíčková

Beauty a self-care redaktorka vyhledávající (a bořící) mýty kolem krásy a zdravého životního stylu si při psaní ráda zdokonaluje i vlastní pečující rutinu, která je pro ni stejně důležitá jako šálek dobré kávy.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu