Těžko ovladatelné bažení po sladkostech je způsobeno mnoha faktory, fyzickými i psychickými. Roli tu hraje nejen únava, ale třeba i stres, deprese nebo obyčejná nuda. „Ve všech těchto případech nám sladké přijde vhod. Během okamžiku nám totiž zlepší náladu,“ podotýká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal. Neúprosné jsou i statistiky – vyplývá z nich totiž, že každý průměrný Čech sní ročně zhruba 30 kilogramů cukru, což odpovídá váze malého dítěte. Zní to strašně? Bezpochyby. Zvlášť, když si uvědomíte, co všechno tento „bílý jed“ způsobuje. „Stárnutím organismu počínaje, rizikem obezity a kardiovaskulárními onemocněními konče,“ doplňuje Koukal. Jenomže přestat jíst cukr ze dne na den je nemožné, zvlášť pokud si na něj vaše tělo už zvyklo. Můžete ho ale omezovat a začít „vysazovat“ postupně. Tady jsou čtyři tipy, jak na to.
Doplňte bílkoviny během dne
V práci nestíháte jíst? Chyba! Pokud si přes den nedopřejete žádné vydatné jídlo, váš organismus bude vyhladovělý a večer vám to dá řádně najevo. A až přijdete domů, sníte vše, co vám přijde pod ruku. Včetně zmrzliny a koláčků. „Když budete jíst pravidelně a nebudete žádné jídlo vynechávat, měla by vám stačit běžná večeře, po které už žádné sladkosti nebudete potřebovat,“ radí Koukal. Pozor si dejte i na dostatečný příjem bílkovin. Pokud jich jíte málo, může to být další z důvodů, proč máte tendenci stále něco uzobávat. A není to jen o tučných rybách nebo o červeném mase, na bílkoviny jsou bohaté i oříšky, sýry, jogurty či luštěniny.

Zažeňte nudu!
Nejčastějším spouštěčem chuti na sladké je jednoznačně nuda. Co je tedy klíčem k úspěchu? Naučit se ji zahnat. Ve většině případů pomůže třeba jen krátká procházka nebo rychlá návštěva fitka. Pohyb je totiž nejlepším lékem na prokrastinaci. Dokonce to potvrzuje i průzkum, podle kterého vědci z University of Exeter zjistili, že půlhodinová fyzická aktivita dokáže efektivně zahnat chuť na sladké, zmrzlinu nebo čokoládu.

Naučte se odpočívat
Věřte, nebo ne, ale na vaši spotřebu cukru má podstatný vliv i spánek. „Dlouhodobý nedostatek spánku ovlivňuje mimo jiné produkci ghrelinu, takzvaného hormonu hladu, což vede k výraznější chuti na sladké,“ vysvětluje Koukal. Je to logické – když tělo nemá energii, hledá si jiné zdroje. A cukr patří mezi ty „nejrychlejší“, a tak není divu, že po něm v návalu únavy sáhne většinou každý. Snažte se tedy spánkový režim vyladit – choďte spát a vstávejte vždy ve stejnou hodinu. A hlídejte si, abyste každý den naspali alespoň 8 hodin.

Není brambor jako brambor
Také jste si všimli, že výrobci v poslední době zmenšují balení a zvyšují ceny? Berte to jako přednost. Úspory vám možná neušetří, ale kila určitě ano. Pokud tedy nebude zbytí, sáhněte po nějaké miniatuře. Nezdá se to, ale neodolatelnou chuť na sladké zaženete stejně efektivně XXL zmrzlinou jako její „menší“ sestrou. Anebo ještě lépe – ošiďte chuťové buňky zdravější variantou. Máte chuť na brambůrky? Vždyť i batáty jsou skvělé. Zvlášť, když je opečete v troubě a posypete skořicí. Ušetříte kalorie a doplníte vlákninu. Značka ideál!