Letní teploty a žhavé slunce umí pořádně unavit tělo – většinou v nás vedra (a dusna) vzbuzují nekonečný a neukojitelný pocit žízně. A byť se může zdát, že tento diskomfort můžeme jednoduše eliminovat zvýšením příjmu tekutin, není to tak jednoduché. V první řadě má tělo při vedrech tendenci se bránit a udržovat vodu v co největším množství. Navíc při fyzických zátěžích (ať už mluvíme o sportu, nebo o zařizování pochůzek po městě) se mohou vyplavovat minerály. Například s potem totiž z organismu odchází hlavně sodík.
Jedním ze způsobů, jak můžeme pomoci tělu o něco více, je konzumovat „ochlazující“ potraviny. Potraviny obsahující více tuku, bílkovin a sacharidů totiž tělo výrazně zahřívají při trávení. Které potraviny tedy naopak konzumovat pro lepší pocit (nejen) v létě?
Okurky
Okurky jsou z 95 % tvořeny vodou, a tedy jsou pro organismus snadno stravitelné. Pomáhají udržovat tělo dobře hydratované a odstraňují toxiny. Jejich benefity pro tělo tím však nekončí – jedná se o naprostý superfood pro naši pleť. Okurky pomáhají redukovat otoky a tmavé kruhy pod očima, zlepšují funkci střev (jejichž zdraví je napřímo spojeno s krásnou pletí) a také pomáhají hojit spáleniny a zarudnutí. Mimo jiné také regulují žaludeční kyselost a vředy, pálení žáhy a eliminují zácpu.
Tip: Už jste někdy zkusili konzumovat okurky s citronovou šťávou a mátou? Tento minimalistický salát posune zážitek vašich chuťových buněk na zcela novou úroveň!

Máta
Když už mluvíme o mátě, jedná se o jednu z nejoblíbenějších a nejefektivnějších bylinek, které umí zatočit s horkem. Zde ji najdeme coby mátu peprnou nebo tzv. nanu (jemnější verze spearmint). Máta peprná obsahuje 40 % mentolu, zatímco spearmint obsahuje 0,5 %. Tato multifunkční bylinka pomáhá při trávení, aniž by zvyšovala tělesnou teplotu. Zmírňuje také nevolnost, bolesti hlavy a únavu. Jedná se o trik, který mnozí znají z Blízkého východu, kde se i při těch největších vedrech pije čaj, aby se zchladil organismus. Právě máta – krom toho, že pomáhá zlepšit zažívání a vyplavit odpadní látky z těla – umí také vyvolat pocení, čímž se sníží tělesná teplota.
Mátu však můžete konzumovat i ve svěžích smoothies nebo s jogurtem. Ano, takové libanonské labneh je ideální letní svačinou, která vám zaručeně oblehčí vedra.

Vodní meloun
Žádné velké překvapení – pro svůj vysoký obsah vody nesmí na seznamu chybět ani tato zelenina (kterou stejně všichni považujeme za ovoce). Většinou potraviny obsahující větší množství cukru dělají úplný opak – při konzumaci cukru se zvyšuje hladina glukózy v krvi, což dále přispívá ke zvýšení tělesné teploty. Vodní meloun však díky vysokému podílu vody (okolo 92 %) tento efekt v těle nevzbuzuje do tak značné míry. Navíc obsahuje elektrolyty jako například draslík, které mohou pomoci doplnit minerály ztracené pocením.

Podmáslí
Podmáslí je mléčný výrobek, který vzniká jako druhotný produkt při stloukání másla. Je tvořen přibližně z 90 % z vody, díky čemuž účinně udržuje rovnováhu vody v těle a zabraňuje dehydrataci. Obsahuje navíc základní probiotické vitamíny a minerály, které podporují zdravé fungování střev, i elektrolyty jako draslík, které ztrácíme při vysokých teplotách. Sklenice podmáslí denně může dokonce pomáhat ženám v menopauze bojovat s návaly horka.
Tip: Pokud máte rádi chutě východu, přidejte do podmáslí trochu kmínu, za'ataru, čerstvého koriandru a/nebo máty.

Chilli
Kořeněné pokrmy najdete na jídelníčku mnoha tropických zemí – Indie, Thajsko i Karibské ostrovy, zde všude rádi připravují spoustu pálivých tradičních pokrmů.
I když vám konzumace kořeněného jídla může způsobit pocity horka, ve skutečnosti vám toto jídlo zvýší vaši tělesnou teplotu, ale dá signál mozku, že je vaše tělo přehřáté. To způsobuje, že se spustí nadměrné pocení, čímž se tělu dostane chladivého efektu.
