Také vás s každým ranním šálkem napadne, zda svému tělu náhodou neškodíte? Tak to můžete obavy hodit za hlavu, podle vědců totiž pití kávy negativní účinky na lidské zdraví nemá. A co víc, může vám prý dokonce pomoci žít déle! V dřívějších dobách neměla káva příliš dobré jméno. Říkalo se, že obsažený kofein způsobuje srdeční arytmii a vysoký krevní tlak a že odpolední šálek vám automaticky způsobí nespavost. V 70. a 80. letech se dokonce naznačovalo, že káva zvyšuje riziko rakoviny. Všechny mýty byly naštěstí vyvráceny a my si tak můžeme bez výčitek vychutnávat tuto lahodnou chuť klidně každý den.
Bohatý zdroj živin
Pokud se vám někdy někdo snažil namluvit, že káva je jen voda plná kofeinu, nevěřte mu. Ve skutečnosti pražená kávová zrna obsahují více než tisíc rostlinných bioaktivních sloučenin a živin. V každém šálku si tak dopřejete prospěšné vitamíny a minerály, polyfenoly, lipidy, vlákninu, ale také antioxidanty, které chrání organismus před oxidativním stresem způsobeným škodlivými radikály. Právě při pravidelné konzumaci kávy pak může vaše tělo pocítit její jedinečné zdravotní účinky.

Prevence srdečních onemocnění i deprese
Podle odborníků z Harvard School of Public Health je káva z hlediska zdravotních přínosů spíš prospěšná než škodlivá. Konzumace tohoto nápoje bývá spojována s nižší pravděpodobností výskytu cukrovky 2. typu, ale také srdečních onemocnění, rakoviny jater a dělohy. Předpokládá se, že pití kávy pomáhá i při prevenci Parkinsonovy choroby a deprese. A jak se zdá, možné je i zdánlivě nemožné: káva prý snižuje riziko předčasného úmrtí. V lednu 2022 byla v časopise European Journal of Preventive Cardiology zveřejněna studie, která dokazuje, že denní konzumace kávy pomáhá snížit riziko úmrtí v důsledku srdečních onemocnění a mrtvice. Jak ale pro magazín well+good varovala kardioložka Nikki Bart z Victor Chang Cardiac Research Institute: „Příznivé účinky jsou závislé na dávce.“ Pokud tedy chcete, aby vám káva prospívala, měli byste do svého (zdravého) jídelníčku zařadit přiměřené množství.

Kolik je akorát?
Tohle je dost důležitá otázka. Přestože vědci vyzdvihují účinky kávy do nebes, zároveň dodávají, že za zdravé se považuje vypití 2–3 šálků denně. Což je upřímně tak akorát, pokud si potřebujete dát jednu „dávku“ ráno na probuzení, jednu po obědě na chuť a jednu odpoledne, když vám už v práci docházejí síly.
Jak ji připravit, aby byla co nejzdravější
Podle studie profesora Petera Kistlera z melbournského Baker Heart and Diabetes Research Institute byly ve spojitosti se snížením výskytu kardiovaskulárních onemocnění a předčasného úmrtí shledány mletá, instantní i bezkofeinová káva jako stejně účinné. Studie se přes 12 let zabývala především souvislostí mírné konzumace kávy s problémy, jako je ischemická srdeční choroba, cévní mozková příhoda nebo srdeční selhání. „Naše zjištění naznačují, že od pití mírného množství všech druhů kávy bychom neměli odrazovat,“ potvrdil Kistler pro CBS News.

Odborníci se ale shodují, že nefiltrovaná káva (jako je klasický turek) může obsahovat sloučeniny zvyšující hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL), a tím zvyšovat riziko infarktu a předčasného úmrtí. Zdravotních benefitů tohoto jedinečného nápoje tak dosáhnete nejlépe s používáním papírového filtru.
Další věcí, na kterou by se měli milovníci kávy zaměřit, je její teplota. Ačkoli vědecké studie obstojně prokázaly, že jako taková vliv na vznik rakoviny nemá, pokud ji budete pít příliš horkou (více než 70 ℃), mohla by zvýšit riziko vzniku rakoviny jícnu. A nejde jen o kávu, škodlivé je pití jakéhokoli nápoje v této teplotě (dokonce i čisté vody). Nutno však říct, že toto onemocnění nezpůsobují jen vroucí tekutiny, ale také poškození způsobená kouřením, konzumací alkoholu nebo žaludečními kyselinami při refluxu.

Pro koho je káva pasé
Káva je sice zázrak, ale i ona má svá omezení. Vyhýbat by se jí měly především děti, ale také lidé s panickými poruchami. Příliš mnoho kofeinu totiž může vyvolávat úzkost. O pití kávy v těhotenství stále panují otázky, většina odborníků na zdraví se ovšem shoduje, že ani v tomto období nemusíte lahodnou chuť zcela oželet. Doporučená dávka kofeinu pro těhotné ženy se pohybuje okolo 200 mg na den (oproti normálnímu množství 300–400 mg/den).