Byť mnoho hvězd a nutričních poradců stále více doporučuje aplikovat půst pro nastartování metabolismu, není tento druh stravování vhodný pro všechny. Nejlepším řešením tak stále zůstává regulérní a vyvážená strava – tu stačí upravovat podle toho, zda chcete přibrat, zhubnout, nebo udržet svou linii. Ve všech případech však hraje snídaně nebo první denní jídlo velmi důležitou roli, což vám potvrdí jak nutriční poradci, tak trenéři. Jak si ale zvolit tu správnou?
To, čím začneme své ráno, následně ovlivňuje celý den – naše chutě, pocity, a dokonce i stav mysli. Pakliže máme ráno chuť na sladké, většinou nás velmi rychle během dne přepadne hlad, ale pokud si vybereme správnou snídani, budeme si moct udržet linii a třeba i přebytečná kila shodit.
Co je v tomto případě klíčové?
Poslouchat vlastní tělo. Neznamená to, že pokud máte chuť na sladké, tak si místo snídaně hodíte do kabelky Snickers. Také to ale neznamená, že se násilím budete přemlouvat k vydatné snídani, pokud vám tělo dává najevo, že není hladové. Snídaně se nemusí řídit principem času, ale tím, že se bude jednat o vaše první jídlo za daný den.
Pomáhá nám snídaně zhubnout?
Řada z nás již ví, že vydatná snídaně funguje jako palivo do auta – s plnou nádrží dojede na delší vzdálenost. Stejným principem se vysvětluje i právě snídaně, která nám má dodat dostatek energie na celý den, pomoci nám s koncentrací a oddálit pocit hladu. Podle nedávné německé studie konzumace vydatné, ale zároveň vyvážené snídaně oproti obědu či večeři vede ke spalování většího množství kalorií během dne. Při trávení vynakládá naše tělo energii. Tento proces se nazývá termogeneze vyvolaná stravou (nebo zkráceně DIT) a podle něj se měří funkce metabolismu. Studie tedy zjistila, že po velké snídani naše tělo začne produkovat dvakrát více energie než po stejně kalorické večeři. Bylo také zjištěno, že lidé, kteří konzumují snídani, mají větší pravděpodobnost zhubnout a udržet si váhu než ti, kteří si odříkají první jídlo dne.

Co tedy jíst k snídani?
Kvalitní snídaně by měla obsahovat vlákninu, sacharidy a bílkoviny. Své tělo je důležité poslouchat nejen z hlediska biologických hodin, tedy toho, kdy chce jíst, ale také CO chce jíst. Podle toho si následně můžete rozvrhnout, co bude představovat jakou položku – například pokud preferujete slanou snídani, vlákninu a sacharidy můžete konzumovat v podobě celozrnného chleba. Pakliže se probudíte s chutí na sladkou snídani, zvolte ovesné vločky nebo ovoce.
Nejlepší sladké snídaně:
Bílý jogurt s ovesnými vločkami (nebo domácí granolou s medem) a lesním ovocem
Minutové smoothie z manga, banánu a jogurtu nebo rostlinného mléka (ovoce může být mražené i čerstvé)
Dětská ovocná přesnídávka s ovesnými vločkami (mimochodem populární snídaně kulturistů)

Slané snídaně:
Avokádový toast na celozrnném chlebu s mikro zeleninou a krůtí šunkou (nebo cizrnou pro vegany)
Mini quiche z vajíčka, špenátu a slaniny (nebo z tofu pro vegany)
Rýžový chlebíček s cottage sýrem a plátkem lososa (nebo s hummusem pro vegany)

To nejdůležitější na konec: Pokud se snažíte zhubnout, je důležité dodržovat princip toho, že čím blíže ke konci dne, tím méně kalorické jídlo byste měli konzumovat. V rámci snídaně si tak můžete opravdu dopřát úplně vše a večer se pak omezit jen na konzumaci proteinu v podobě masa, ryby nebo tofu společně se zeleninou. Mnozí také dělají tu chybu, že si dají vydatnou snídani a následně nejí vůbec – to také není správný postup. Vaše tělo si začne zvykat na omezený příjem potravy, a o to více si ukládat energii „na horší časy“. Musíte své tělo naučit, že s každým jídlem dostane potřebnou energii, která se bude během dne postupně uvolňovat, a tak není potřeba si ji ukládat. K tomu přidejte 20 minut chůze, běhu, tance nebo libovolné aktivity denně – a po celou zimu si budete moci udržet svou linii bez zbytečného odříkání a trápení.