7 hlavních chyb ve výživě po čtyřicítce, které urychlují stárnutí
Getty Images
Getty Images
Zatímco v mládí nám tělo snadno „odpustí“ nadměrnou konzumaci rychlého občerstvení nebo sladkostí, s přibývajícím věkem mají naše stravovací návyky vliv na náš obličej, pas a celkovou pohodu. Podrobně vám prozradíme, jakých stravovacích chyb byste se měli vyvarovat především a proč.
S přibývajícím věkem se všechny metabolické procesy postupně zpomalují. Jestliže ve 20 nebo 30 letech vám pravidelné přejídání snadno projde, ve věku 40+ to povede k postupnému přibírání na váze. Analyzujte svůj jídelníček z hlediska příjmu a výdeje energie. Pokud pravidelně cvičíte, můžete snížit příjem kalorií v průměru o 10 %. U osob s méně aktivním životním stylem je to 13 %. Věnujte pozornost vyváženosti svého jídelníčku. Po čtyřicítce se doporučuje jíst: sacharidy 45 %, tuky 25 %, bílkoviny 25 %, ale vše je individuální a vyžaduje odbornou radu.
Nedostatek tekutin způsobuje problémy se žlučníkem a trávicím traktem a vede k hromadění solí a toxinů v těle. Dehydratace má také vliv na kůži. Nedostatek vlhkosti v pokožce snižuje množství mezibuněčné tekutiny a kolagenová vlákna vysychají a ztenčují se. Kůže se stává suchou a matnou, objevují se vrásky a vyrážky. Je důležité vypít 1,5–2,5 litru čisté vody denně, v závislosti na vaší hmotnosti a zdravotním stavu. Tento objem pomůže obnovit hydrataci pokožky a udržet její mladistvý vzhled.
Především pečivo, uzeniny, omáčky a polotovary. Do nich se zpravidla přidávají transmastné kyseliny, které prodlužují trvanlivost hotových výrobků a zlevňují je. Průmyslové transmastné kyseliny se získávají hydrogenací (přidáním vodíku) z tekutých rostlinných olejů. Tyto látky mají škodlivý vliv na celý organismus a projevují se na vzhledu těla. Kůže se stává opuchlou, objevují se výraznější vrásky a celulitida. Transmastné kyseliny ničí játra, zvyšují hladinu „špatného“ cholesterolu, vedou k ateroskleróze, riziku infarktu a mrtvice. Přispívají také k obezitě, která může způsobit inzulinovou rezistenci a dokonce cukrovku. Transmastné kyseliny se vyskytují i v domácích potravinách. K jejich tvorbě vede i opakované zahřívání oleje, smažení masa do „zlatavé kůrky“.
Cukr, bílé pečivo, cukrovinky a sladké sycené nápoje jsou hlavními „přáteli“ obezity. Dalším důvodem, proč se vzdát sladkostí, je „stárnutí cukru“ neboli glykace. Jedná se o biochemický proces, při kterém molekula cukru reaguje s bílkovinami (kolagenem nebo elastinem), čímž dochází k tvorbě příčných vazeb a ztrátě funkčnosti. Vzniká tak konečný produkt glykace. Ten ulpívá na kolagenových a elastinových vláknech, čímž se cévy stávají křehkými a nepružnými. Pokožka ztrácí tonus a pružnost, stává se suchou a matnou, objevují se vrásky a stařecké skvrny. Toto není možné zastavit. Jedná se o přirozený proces, který pokračuje po celý život. Jeho vliv na pokožku není v mládí významný. V dospělosti však glykace přirozený proces stárnutí zintenzivňuje. Proto je důležité omezit konzumaci cukru, pečiva a ovoce s vysokým glykemickým indexem (např. banány, hroznové víno nebo persimony).
Bílkoviny jsou hlavním stavebním materiálem těla. Jsou nezbytné pro tvorbu a obnovu tkání, kostí a krve a podporují imunitní a nervový systém. Bílkoviny ve stravě mají ještě jeden bonus: zrychlují metabolismus a dodávají pocit sytosti, který vás na dlouhou dobu zbaví hladu. S přibývajícím věkem přirozená syntéza bílkovin klesá, což ovlivňuje náš vzhled a zdraví. Vypadávají vlasy, třepí se a řídnou nehty, objevují se vrásky, bledá a suchá pokožka, a svalová hmota klesá přibližně o 250 g ročně. Proto je důležité zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na bílkoviny, jako je kuřecí maso, mléko, vejce, luštěniny, tvaroh a další.
Na rozdíl od mužů mají ženy nižší kostní hmotu. Ženské tělo je méně schopné vstřebávat vápník, který potřebuje k posílení kloubů a kostí. To je důležité zejména v období menopauzy, protože nižší hladina estrogenu zvyšuje riziko oslabení kostí a vzniku osteoporózy v budoucnu. Proto by se po čtyřicítce měly do jídelníčku zařazovat potraviny obsahující vápník, jako jsou tvrdé sýry, ořechy a semínka, ryby, mořské plody, luštěniny atd. Pro vstřebávání této složky je nezbytný vitamín D. V malém množství se nachází ve žloutku, hovězím mase, švýcarském sýru a tučných rybách. Nedostatek vitamínu D však lze kompenzovat pouze léky.
Potřeba vitamínů a mikroživin se s věkem zvyšuje. Je to způsobeno změnami hladin hormonů a snížením citlivosti receptorů buněk na některé mikroživiny. Žena 40+ proto potřebuje ve stravě zvýšený obsah některých mikronutrientů a vitamínů. Jejich denní dávku není možné získat pouze stravou. Navíc ve věku 40 let má mnoho žen nedostatek mnoha živin. S výběrem vhodných nutraceutik vám po stanovení diagnózy může pomoci lékař.