5 top potravin (nejen) pro ploché břicho

5 top potravin (nejen) pro ploché břicho

Probiotika známe jako evergreen pro dobré zažívání, krásnou pleť i zdraví nehtů a vlasů. Dokáží ale mnohem více! V jaké podobě vám chutnají nejvíc?
Petra Štepánková
——
1. srpna 2024

Foto: Imaxtree / OffWhite

Pravidelné užívání živých mikroorganismů v podobě probiotik poskytuje tělu nepřeberné množství benefitů, a to nejen pro zlepšení zdraví a funkce trávicího traktu. Jejich užívání totiž také podporuje srdeční činnost, posiluje imunitu (ve střevech žije více než 70 % buněk imunitního systému) a umí dokonce i eliminovat deprese – střeva jsou totiž takový náš druhý mozek, který řídí naši náladu, jelikož se v nich produkuje hormon štěstí.

Zároveň má také vliv na naši postavu i naši pleť – střeva totiž regulují hormony, tráví jídlo, vstřebávají se zde vitamíny a minerály.
Nejste příznivci probiotik ve formě pilulek a nejrůznějších směsí? Pak určitě vsaďte na potraviny, které probiotika obsahují přirozeně. Které to jsou a jak je nejlépe zpracovat ve váš prospěch?

Jogurt

Jogurt je jedním z nejlepších a také nejpopulárnějších zdrojů přírodních probiotik. Vyrábí se fermentací mléka, především pak bakteriemi mléčného kvašení a bifidobakteriemi. Podle studií se můžete těšit na pevnější a zdravější kosti, eliminaci rizika cukrovky nebo třeba lepší kontrolu tělesné hmotnosti. Je však důležité volit správné jogurty – tedy ty, které obsahují živé kultury. Navíc ho stačí relativně malé množství – třeba jako noční svačina místo #guilty mlsání je nejlepší!

Harper's Bazaar tip: Tzatziki 

Ingredience:
větší okurka
170 g řeckého jogurtu
snítka kopru
snítka máty
česnek (pro eliminaci zápachu z úst zbavte česnek jeho klíčku, který se nachází uprostřed stroužku)
sůl a pepř
olivový olej na pokapání 

Okurku nahrubo nastrouhejte a dejte odstát do síta, abyste z ní dostali přebytečnou vodu. Použít můžete i kuchyňskou gázu. Po zcezení přidejte řecký jogurt, nakrájené bylinky (kopr a mátu), slisovaný česnek, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a podávejte vychlazené. Pokapejte olejem a můžete servírovat.

Kimchi

Kimchi je korejské fermentované zelí, které se konzumuje jako příloha skoro ke všemu. Tradičně se připravuje se směsí koření, jako je česnek, chilli, zázvor, šalvěj a sůl. Obsahuje bakterie Lactobacillus kimchii a další bakterie mléčného kvašení, které mohou prospívat zdraví zažívacího traktu. Má vysoký obsah vitamínů a minerálních látek, včetně vitamínu K, riboflavinu (vitamín B2) a železa. 

Harper's Bazaar tip: domácí kimchi

Ingredience:
jarní cibulka
pekingské zelí
mořská sůl
čerstvý zázvor
česnek
sušené chilli
krupicový cukr

Ve 2 litrech studené vody rozpusťte 30 g soli. Zelí vložte nejméně do 2,5litrové (ideálně skleněné) nádoby a zalijte osolenou vodou tak, aby bylo zelí do nálevu zcela ponořené. Vhodně uzavřenou nádobu nechte takto stát při pokojové teplotě, aby mohlo dojít ke kvašení (cca 14 hodin). Zelí poté sceďte a nálev si uschovejte. Smíchejte zelí s jarní cibulkou, zázvorem, česnekem, chilli kořením a cukrem. Poté přemístěte zelí do sterilizované 2litrové sklenice a zalijte odloženým lákem. Naplněnou sklenici nechte v místnosti, kde se teplota pohybuje okolo 20 °C, aby zelí zfermentovalo dle vašich představ (v průměru budete potřebovat 5–6 dní).

Kombucha

Fermentovaný a v posledních letech velmi oblíbený nápoj z černého nebo zeleného čaje v létě dokonale uhasí žízeň a zároveň prospěje pleti lépe než slazený ice tea. Jak studie dokazují, pravidelná konzumace kombuchy může snižovat riziko vzniku rakoviny, cukrovky a dalších chronických onemocnění. 

Harper's Bazaar tip: Broskvová kombucha

Ingredience:
2 litry vody
kombuchová kultura
140 g krupicového cukru,
8 g sypaného bio černého čaje
máta
plátky čerstvých broskví

2 litry vody s cukrem přivedeme k varu. Nasypeme čaj a louhujeme asi 5 minut. Poté necháme nápoj vychladnout na pokojovou teplotu. Studený čaj přelijeme do větší sklenice a přidáme kombuchovou kulturu. Sklenici zakryjeme plátnem, aby mohl nápoj dýchat, a necháme zrát zhruba týden při standardní pokojové teplotě. Hotový nápoj můžete podávat s ledem, snítkou máty a čerstvě  nakrájenými plátky broskve. Na zdraví!

Sýry

Ačkoli je většina druhů sýrů fermentovaných, neznamená to, že všechny obsahují přírodní probiotika. Proto je důležité zaměřit se na etiketách potravin na slova, jako jsou „živé“ nebo „aktivní kultury“. Polotvrdé sýry, jako je čedar, mozzarella, ementál, gouda či cottage, mohou obsahovat vyšší množství probiotik než jiné druhy sýrů, které zrají delší dobu. Obecně je však konzumace vhodně zvolených sýrů podle studií skvělým zdrojem bílkovin a minerálů, jako jsou například vápník, hořčík, draslík, zinek, nebo vitamínů A, B6, B12, D a K.

Tempeh

Tempeh je fermentovaný sójový produkt, pocházející z Indonésie. Často se používá jako náhražka masa díky vysokému obsahu bílkovin, není však oblíbeným pouze u vegetariánů – dá se totiž připravovat na nespočet způsobů a jeho chuť je lehce oříšková až zemitá. Tempeh neobsahuje téměř žádný cholesterol a je skvělým zdrojem vitamínů skupiny B, vápníku, vlákniny, železa a minerálů. 

Harper's Bazaar tip: zeleninový tempeh salát 

Ingredience na salát:  ledový salát, okurka, mrkev, koriandr, ředkvička, červená cibule, mango, máta, tempeh 

Na zálivku:  čerstvý zázvor, šalotka, javorový sirup, světlá miso pasta, sezamový nebo arašídový olej 

Tempeh nevyžaduje žádné speciální zacházení, jen ho hoďte na pánev s trochou sezamového oleje.  Zálivku připravíte rozmixováním šalotky, zázvoru, lžíce javorového sirupu, polévkové lžíce miso pasty, lžíce rýžového octa, sezamového nebo arašídového oleje a trošky vody. Ledový salát nakrájejte na tenké kousky a okurku s mrkví nakrájejte na způsob julienne (na tenké plátky). Nasekejte nahrubo koriandr a mátu. Osmažený tempeh nakrájejte na kousky a přidejte do salátu.

Objednejte si předplatné Harper’s Bazaar

Časopis Harper’s Bazaar
Předplatné

Podobné články

Sleduj nás
na instagramu