„Jaro začínám pociťovat už od konce února, když začne vonět půda a jsou cítit kořínky. Je to známka toho, že se příroda probouzí,“ říká Hanka Zemanová, která v aktuálním období nedá dopustit na pampelišku. Než vyraší do květu, její síla je v kořenu, s tím, jak se začne zelenat, je vhodné využít její první lístky, které se hodí do pomazánek nebo do salátu. Rozkvetlé květy se pak hodí do čaje a s podzimem se pozornost obrací zase ke kořenům.
Podle Hanky Zemanové je život v souladu s rytmem přírody zárukou uvědomělé spokojenosti. A i když může být složité naladit se na sezónnost v rušných městech, každý by měl aspoň jednou týdně vyjet do přírody. „Teď je skvělý čas ochutnat kromě kopřivy ještě bršlici. Na procházky přírodou si s sebou berte zavařovací sklenice, byliny v nich v lednici vydrží minimálně týden. Žádná skleníková zelenina nenahradí vitalitu těchto divokých bylin,“ radí Zemanová. Zamýšlí se nad tím, že pokud žijeme celý rok ve stejném tempu, a to i v zimě, kdy si nejen příroda, ale i naše tělo žádá zpomalení, může to být důvod jarního vyčerpání. Detox pak doporučuje, ale spíš v omezení času, který trávíme s mobilem v ruce a na sociálních sítích. „S jarem doporučuji přizvat do jídelníčku co nejvíc zelené. Velké a zásadní téma pro každého z nás je péče o naše trávení,“ říká Hanka Zemanová, a kromě konkrétních tipů na bylinky a potraviny, které bychom právě teď měli jíst co nejčastěji, doporučí i bylinku, která je důležitá pro ženy v každém věku, i to, proč je dobré nepodceňovat krásu květů.
